Eveniment în Portul Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Înalți reprezentanți ai SUA și UE discută despre transportul cerealelor din Ucraina (FOTO)
Eveniment în Portul Constanța: LIVE VIDEO-TEXT. Înalți reprezentanți ai SUA și UE discută despre transportulUPDATE 9
Jim O'Brien spune că cerealele venite din Ucraina sunt pentru exportul global, iar acest lucru nu ar trebui să îi îngrijoreze pe fermierii români.
UPDATE 8
Legat de pilotaj, Grindeanu speră să fie la final de noiembrie când se termină proiectul finanțat european. Legat de piloți, numărul a fost mărit.
64 de piloți sunt acum în total. Mai trebuie o perioada de reobișnuire pe canalul Sulina pentru unii dintre ei.
UPDATE 7
Kubrakov a spus că este important canalul Bîstroe și este folosit pentru navele încărcate la Ucraina și care merg pe Sulina și Dunăre.
UPDATE 6
Jim O'Brien ia cuvântul.
Ne-am făcut treaba cum trebuie și am ajuns la acorduri. Ați auzit multe din detalii și voi mai adaugă și eu câteva aspecte.
Este cel de-al șaselea port de la Marea Neagră pe care l-am vizitat în ultimii ani
Este de departe cel mai mare port vizitat.
Lanțul alimentar al lumii este asigurat de noi. Rusia aduce războiul din ce în ce mai aproape de frontierele dumneavoastră. Au fost sute de mii de tone de cereale distruse de Rusia. Ucraina a continuat sa exporte cereale prin porturile dumneavoastră.
Ne asigurăm că acest proiect reprezintă o bază de creștere pe viitor.
Așa cum ați auzit de la ceilalți, ne-am stabilit o tintă de 4 milioane de tone care să străbată România.
Sunt mai mulți piloți în pregătire și se sporește imens capacitatea de transport pe calea ferata și nu numai.
Toate acestea se îndreaptă către două teme. Ceea ce facem aici este bine pentru toate cele trei țări. Construim infrastructura. Aceasta înseamnă un parteneriat. Suntem alături de Ucraina împotriva acestui război ilegal. Ca un prieten apropiat al procesului de integrare suntem mândri să lucrăm pentru rezolvarea situațiilor create.
Vom colabora să rezolvăm situația stând la masă cu sute de persoane pentru a colabora pentru finele războiului.
UPDATE 5
Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec ia cuvântul.
Îi mulțumesc din suflet ministrului Grindeanu de a avea amabilitatea de a găzdui această conferință vitală.
SUA e recunoscătoare României pentru că a făcut un pas înainte pentru a ajuta Ucraina.
Astăzi avem privilegiul pentru a îl avea pe Jim O'Brien.
UPDATE 4
Magda Kopczynska ia cuvântul.
Ați auzit cifre și numere menționate deja. În luna august 2,6 milioane de tone de cereale s-au deplasat pe Dunăre. Arată excelenta cooperare între România, Moldova și Ucraina. Când am discutat de ruta solidarității nu era clar dacă va exista o rută viabilă. Vor juca un rol important pentru a ajunge la acel tonaj de 4 milioane de tone pentru a atinge pragul. Pot părea mărunte aceste aspecte, dar asta înseamnă solidaritatea.
Oamenii stau la masă împreuna și găsesc soluții. Comisia Europeană va sprijini ruta solidarității și va continua sa sprijine Ucraina. Deja va începe o nouă rundă de proiecte.
Contăm și pe România să vină cu astfel de proiecte. Acestea ne vor permite să fim solidari cu Ucraina în acest război.
UPDATE 3
Andrei Spînu, Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Moldova, ia cuvântul.
"Vreau să îi mulțumesc domnului ministru Grindeanu pentru organizarea acestui eveniment. Ceea ce se discută aici are două semnificații. Trebuiei să ajutăm Ucraina, dar trebuie să aibă și un rezultat pe termen lung pentru a conecta Ucraina și Moldova cu UE.
Moldova de când Rusia a atacat Ucraina a fost solidara și am făcut tot posibilul să ajutăm tranzitul cu mărfuri. Încă sunt foarte multe lucruri de făcut.
UPDATE 2
Kubrakov ia cuvântul.
Dragi prieteni, as vrea mai întâi să vă mulțumesc tuturor pentru această întâlnire. Ne dorim foarte mult să realizam lucrurile cu partenerii noștri. Rusii au atacat porturile de 118 ori. Al treilea element de infrastructura portuară a fost distrus. Ce putem face împreună cu toții pentru a ridica la maxim activitățile. Mai întâi trebuie eliminat termenul lung de așteptare pe Dunăre. Canalul Sulina trebuie să fie disponibil 24/24. Mulțumim și Ministerului Apărării din România.
Nu concurăm și nu vom avea o influență asupra economiei locală. E vorba de bani suplimentari pentru economia voastră.
Zonele de parcare aproape de Constanța.
Am ajuns la un acord cu privința asta. Este o creștere de 500.000 de tone pe lună. Nu e vorba de concurență.
Sper că e foarte clar acest lucru.
Dorim și refacerea traseului prin Galați pentru creșterea tranzitului. Vom folosi facilități europene și ne dorim ca comisia Europeană să ne sprijine. Vorbim și de un acord comun vamal între tarile noastre ce poate accelera tranzitul mărfurilor.
Avem un proiect elaborat de partea noastră și sper să rezolvam aceste chestiuni până la următoarea întâlnire. Vom ajunge la cele 4 milioane de tone și va fi puțin mai mult de jumătate din exportul nostru.
UPDATE 1
A luat cuvântul Sorin Grindeanu.
"Salut prezența oficialilor. Am avut o întâlnire foarte bună astăzi, care a fost precedată în urma cu două săptămâni de întâlnirea de la Galați unde am luat decizia de a aduce îmbunătățiri pentru nivelul de tranzit al grânelor.
Am să vă dau câteva decizii. Prima ar fi implementarea proiectului european pentru navigabilitate pe Sulina, lucru ce se va termina în toamnă.
Doi. O sa mărim numărul de piloți. Ne duce la un număr rezonabil de piloți care să tranziteze canalul Sulina. În portul Constanța se vor lua decizii astfel încât prin operațiunile întreprinse să mărim cu 500.000 de tone capacitatea.
Ne vom revedea în mod sigur în octombrie sau noiembrie să vedem dacă deciziile au efectul scontat astfel să reușim cu tranzitul.
Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Ucrainei, Republicii Moldova şi României discută, vineri, în Portul Constanța, despre transportul cerealelor din Ucraina.
Evenimentul este organizat de Ambasada SUA la Bucureşti, transmit reprezentanții Companiei Nationale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
După finalizarea întâlnirii, va avea loc o conferință de presă la sediul CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
La conferinţa de presă vor participa: ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, șeful biroului SUA care gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), Jim O'Brien, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, directorul pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Magda Kopczynska şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea, a mai punctat sursa citată.
Citește și:
Știri Portul Constanța. Fondul Proprietatea SA merge la Curtea de Apel pentru profitul din port! La mijloc sunt peste 20 de milioane de euro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!