Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 07 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul Turco-Tătar își continuă povestea la Constanța. Spectacol de dans și cântec popular, de excepție (FOTO+VIDEO)

ro

07 Sep, 2024 16:57 213 Marime text
 
 
Peste 1.000 de participanți au deschis, vineri, 6 septembrie, cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar cu Parada Portului Popular.
 
Ansambluri ale minorităților naționale din România alături de ansambluri din Bulgaria, Macedonia, Georgia, Lituania și Turcia s-au reunit și anul acesta la Constanța, la evenimentul organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România.
 
Dacă vineri seara, în centrul Constanței, publicul larg a putut admira frumoasele costume populare, sâmbătă, 7 septembrie, începând cu ora 17.00, toți iubitorii de folclor sunt invitați la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, unde fiecare ansamblu va pune în valoare frumusețea dansurilor și muzicii tradiționale.
 
Intrarea la spectacol este liberă!

UPDATE 1 



Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a precizat că spectacolul din acest an va fi deosebit, cu multe ansambluri și invitați din 6 țări.

Evenimentul de ieri, 06 sepetembrie, a adunat peste 1000 de participanți și vizitatori și a fost un succes. Eserghep și echipa sa se străduiesc să păstreze tradițiile și obiceiurile, având scopul de a le împărtăși și de a consolida prezența minorității istorice din România. De asemenea, plănuiesc să extindă aceste manifestări în anul următor.

Va fi un spectacol foarte frumos, ca în fiecare an. Anul acesta sunt mult mai multe ansambluri. Avem invitați din 6 țări. Avem mulți participanți. Participă și ansamblurile noastre, ale uniunii. Sunt copii care vin cu drag.

Eu și echipa mea luptăm ca să ne păstram tradițiile și obiceiurile. Pentru noi, este un mod de a ne împărtăși tradițiile și obiceiurile cu ceilați, din jur. 

Noi suntem în România o minoritate istorică și nu vrem să dispărem.
 
Vor fi peste 1000 de oameni azi . Și ieri au fost mulți oameni, au venit peste 1.000. A fost un succes! Vrem de la anu să amplificăm aceste manifestări ale noastre.-a declarat,  președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.


 

 

UPDATE 2 

La eveniment este prezent și prefectul Silviu Coșa. 

UPDATE 3

Mult așteptatul eveniment a început.  Este prezent și Consul General al Turciei la Constanţa, Ayca Dolukup.

UPDATE 4

Gelil Eserghep a luat cuvântul în cadrul evenimentului. 

“Mă bucur din tot sufletul că ați venit și pentru că sunteți în număr atât de mare.”

Sper că o să vă simțiți foarte bine. Vreau să spun că sunteți foarte mulți tineri și până luni se poate înscrie la Facultatea de Istorie pe un loc pentru minorități fără taxă. Aveți prieteni, veniți să vă dăm adeverința de la uniune și să vă înscrieți.”

 Este un mic avantaj dat de o așa discriminare pozitivă de care noi nu avem nevoie, dar și când e venită e bine primită.

Vă transmit pe această cale că vom continua cu activitățile noastre tot în acest stil. Următoarea activitate mai importantă, pe 14 septembrie, sfârșitul sezonului de kures. 




UPDATE 5

Ia cuvântul prefectul Silviu Coșa. 

Este foarte important ce se întâmplă aici. O mie de târâtoare diplomatice nu reușesc să creeze punți de comunicare între oameni cum o fac muzica și dansul.

Cu atât mai mult lucrul ăsta important în Dobrogea, fiecare cu stilul ei de a venera divinitate, toate astea se transferă prin muzică și dans. Suntem bogați din acest punct de vedere. 



Mai multe imagini puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“ a materialului.  



 
 
 

Citește și:

LIVE VIDEOStart Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar. Parada Portului Popular la Constanța, nota de culoare din municipiu (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii