Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:04 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Ministrul Sănătății, vizită la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, acolo unde secția de ATI COVID a ars în toamna anului 2021

ro

11 Jan, 2022 11:55 2310 Marime text

 
 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila efectuează marți, 12 ianuarie, o vizită la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, acolo unde în toamna lui 2021 a avut loc un incendiu la Secția de ATI COVID-19, iar mai multe persoane și-au pierdut viața.


 
În aceste momente, ministrul se află la Instituția Prefectului Județul Constanța.


 
Rafila va discuta cu autoritățile locale și conducerea spitalului în vederea redeschiderii secției, pentru a acorda asistență medicală bolnavilor de COVID-19, în condiții de siguranță.

Îm fața prefecturii, Rafila a fost întâmpinat de Cristina Schipor, director DSP Constanța și de prefectul Silviu Coșa. 

În jurul orei 12.00, Alexandru Rafila, ajuns la Constanța alături de Constantin Dina, fostul șef al DSP Constanța pentru a discuta cu atuoritățile locale.




Acesta a menționat că nu este admisibil ca după 4 luni de la incendiu să fie închis spitalul.




Va sta de vorbă cu autoritățile și soeră ca până la ora 15.00 va avea răspunsuri pentru situația creată. 




La ședință participă prefectul Coșa, primarul Chițac, președinte CJ, ISU, DSP, ISC, reprezentanți ai Spitalului de Boli Infecțioase. 



La finalizarea ședinței, Rafila a fost întrebat dacă spitalul are acreditare. Ministrul a precizat că va face declarații după vizita de la Spitalul de Boli infecțioase. 

Spitalul nu e încă deschis. Acreditarea e o procedură ulterioară. 



Ministrul Sănătății a anunțat, în urmă cu câteva zile, că dorește evaluarea și redeschiderea spitalelor care au fost puternic afectate de incendii în ultimul timp.


 
„Şi spitalul din Constanţa a fost victima unui incendiu nefericit şi trebuie şi acolo să redăm sistemului de sănătate o capacitate, care este dublată de profesionişti foarte buni, încât să fim într-adevăr pregătiţi.Mi s-a părut foarte ciudat că, după un an de zile la Institutul „Matei Balş”, după mai multe luni de zile de la Constanţa, lucrurile au rămas blocate şi a trebuit să facem acum, în ultimele săptămâni, eforturi ca activitatea acestor instituţii să se reia. Este important să dispunem de toate resursele necesare”, spune Alexandru Rafila.

 
Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 01 octombrie 2021. În spital se aflau 113 persoane, iar la Terapie Intensivă erau zece pacienți.

 
Șapte persoane și-au pierdut viața în urma acestei tragedii, iar celelalte trei persoane ce erau internate în Secția de Terapie Intensivă au murit în zilele următoare.

 

În dosarul penal, procurorii face cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere calificată din culpă.
 


La acest moment se desfășoară o expertiză complexă, procedură desfășurată de Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani alături de Instititul Național de Expertize Criminalistice (INEC) Iași.

 Această expertiză trebuie să stabilească, în principiu, cauzele și condițiile în care s-a produs incendiul principal și eventualele nereguli constatate în documentația și pregătirea împotriva incediilor.
 
Abia după finalizarea acestei expertize, procurorii vor putea formula eventuale acuzații la adresa unor persoane. Trebuie spus că atfel de expertize complexze durează mai bine de șase luni.
 
În ceea ce privește procedura de audiere, anchetatorii au reușit audierea cadrelor medicale implicate și că se pregătește audierea persoanelor care fac parte din Consiliul de Administrație al spitalului
 


 
Componența Consiliului de Administrație al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța
 
De precizat este că din februarie 2021, Adriana Câmpeanu a fost numită președintele Consiliului de Administrație al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.


 
Membrii CA-ului sunt următorii: Adriana Neculache, reprezentant al CLM, Elena Mocanu, reprezentant al DSP Constanța, Anca Mihaela Rădulescu, reprezentant al primarului, Loredana Hanzu-Pazare, reprezantant al Facultății de Medicină Constanța, Alina Mihaela Stăniguț, reprezentant al Facultății de Medicină Constanța,  Elena Dumea, reprezentant al Colegiului Medicilor Constanța, Liviu Merdinian, membru supleant, Luiza Anca Căruceru, reprezntant supleant al DSP Constanța în CA și Florentina Lascu, invitat în CA.
 

 
Fostul manager al spitalului l-a dat în judecată pe primar
 
Amintim că fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dr. Stela Halichidis, l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța și a solicitat anularea Dispoziției nr. 5199/04.10.2021. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, Dispoziția nr. 5199/04.10.2021 face referire la „încetarea Contractului de management nr. 94762/08.06.2018 al doamnei Halichidis Stela, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța“.
 
Primul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 18 februarie 2022.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii