Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:27 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre iese azi din arest Bodean, de la DNA, în aşteptare - judecătoarea Neniţă l-ar putea scăpa pe Nicuşor Constantinescu de un dosar (rechizitorii)

ro

27 Apr, 2015 00:00 4170 Marime text

Radu Ştefan Mazăre şi omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky sunt cercetaţi, în stare de arest preventiv, de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti
 
Radu Ştefan Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, va fi scos, azi, din „Beciul domnesc“ şi dus în faţa judecătoarei Simona Cristina Neniţă, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mazăre a formulat o contestaţie împotriva unor măsuri asigurătorii dispuse de procurori. Şedinţa este programată pentru ora 9.00.
 
Tot azi, Simona Cristina Neniţă se va pronunţa şi în dosarul instrumentat de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, cauză în care a dispus trimiterea în judecată a 19 inculpaţi (persoane fizice şi juridice) deferiţi Justiţiei în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român. Printre inculpaţii cauzei se află Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Felicia Tăicuţu, fost director general al Direcţiei Generale Economico - Financiare din CJC, Titi Cenuşă, fost arhitect-şef în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Lucrări Publice a Consiliului Judeţean (în prezent suspendat din funcţie), Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Lucian Simion, şef al Serviciului Utilităţi Publice din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (în prezent, suspendat din funcţie), Ruxandra Luminiţa Darie, notar public, Ionuţ Ţiţimeaua, director general al Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, şi Costică Zelcă, administrator al SC Stop SRL.

„Grup infracţional organizat“

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2010 - 24.03.2014, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, RAJDP Constanţa şi Gâmbuţeanu Adrian George au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi o parte din restul inculpaţilor, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Judeţean Constanţa“. „Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului judeţean Constanţa în valoare de 30.782.039 de lei, în sensul în care: în perioada 14 mai 2012 - 11 septembrie 2012, a făcut plăţi nelegale către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean «Caravana estivală a judeţului Constanţa», în cuantum de 1.239.987,60 de lei. În acest caz, efectuarea plăţilor s-a realizat, în multe situaţii, fără ca lucrările achitate să aibă vreo legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc.), fără a fi respectate prevederile din HCJ nr. 148/2010 și ale Protocolului de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii (...) şi fără să existe documentaţiile tehnico-economice legale, devize de ofertă şi procese-verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor“, conform DNA.

Nemulţumiţi

Cei mai sus precizaţi au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti din data de 13 ianuarie, când s-a dispus începerea judecării lor. Tot atunci, Curtea de Apel a respins, ca nefondate, excepţia necompetenţiei teritoriale şi cererile şi excepţiile cu privire la regularitatea şi legalitatea actului de sesizare, a administrării probelor şi efectuării actelor de către organele de urmărire penală. De menţionat că Simona Cristina Neniţă i-ar putea impune azi procurorului Andrei Bodean, dacă acceptă acţiunile inculpaţilor mai sus precizaţi, refacerea urmăririi penale în dosar.

În contextul celor mai sus precizate, miercuri, 29 aprilie, omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, cunoscut şi ca „trezorierul“ tandemului Mazăre -Constantinescu (aflat, în prezent, în stare de arest preventiv), va fi prezentat judecătorilor Curţii Supreme. Şi asta pentru că Strutinsky a formulat o contestaţie împotriva unor măsuri asigurătorii dispuse de procurori. Solicitarea omul de afaceri a fost trimisă spre soluţionare judecătoarei Luminiţa Zglimbea, de la Curtea Supremă.

DNA vorbeşte despre un prejudiciu de 26 de milioane de euro
Ce ar câştiga statul în cazul unui sechestru pe averea lui Mazăre (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)

 

Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)

Radu Mazăre, luni, în atenţia judecătoarei Simona Cristina Neniţă (rechizitorii + referat propunere arestare)
 
Ce-i cere Strutinsky judecătoarei Luminiţa Zglimbea, de la Curtea Supremă (rechizitoriu + referat propunere arestare)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii