Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 04 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii şi al Tineretului şi Sporturilor, achitat de Instanța Supremă

ro

04 Oct, 2024 15:16 165 Marime text
Nicolae Bănicioiu, foto: GuvernNicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii şi al Tineretului şi Sporturilor, a fost achitat de Instanţa supremă. Acesta era judecat într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi primit aproape 800.000 de euro mită de la oameni de afaceri, în legătură cu numirea unor manageri de spital şi derularea unor contracte din bani publici, conform Agerpres.ro

Potrivit deciziei instanţei, Nicolae Bănicioiu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, pe motiv că fapta nu există.

De asemenea, în cazul infracţiunii de trafic de influenţă, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Bănicioiu, ca urmare de prescrierii faptei.

Judecătorii au decis confiscarea de la fostul ministru a sumelor de 895.127 lei (dividende aferente anului 2013, primite de la SC Hemos Med SRL) şi 396.994 lei (dividende primite de la SC Disan Ortomed SRL). Aceşti bani ar fi fost încasaţi de Bănicioiu în schimbul traficării influenţei, în intervalul 26 februarie 2014 - 27 octombrie 2014.

În acelaşi dosar, a fost achitat şi o complice a fostului ministru, Cătălina Alexandra Furtună.

A existat şi o opinie separată a unui judecător din completul de trei magistraţi, care consideră că Nicolae Bănicioiu şi Cătălina Alexandra Furtună trebuiau condamnaţi pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Decizia instanţei nu este definitivă.

În timpul desfăşurării procesului, magistraţi au decis scoaterea de la dosar a unor probe neconforme cu referire la Cătălina Alexandra Furtună, respectiv ordonanţele prin care a fost autorizată folosirea unor colaboratori cu identitate protejată, dar şi a interceptărilor.

Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2021 pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Cătălina Alexandra Furtună, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

 Agerpres.ro

Citește și: 

Fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA (RECHIZITORIU)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii