Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:03 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA (RECHIZITORIU)

ro

26 Jan, 2022 00:00 2226 Marime text

 
  • Nicolae Bănicioiu, la data presupuselor fapte ministru al tineretului și sporturilor, respectiv ministru al sănătății, este acuzat de trafic de influență și luare de mită. 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicolae Bănicioiu, la data presupuselor fapte ministru al tineretului și sporturilor, respectiv ministru al sănătății, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită.
 
Tot în prezenta cauză a fost trimisă în judecată și Cătălina Alexandra Furtună, conform portalului Curții Supreme, pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la luare de mită.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
 
Cauza se află în procedură de cameră preliminară. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.
 
În rechizitoriul întocmit (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), procurorii au reținut că Nicolae Bănicioiu, în perioada 21 decembrie 2012 - 07 aprilie 2015 (perioadă în care ocupa funcția de ministru al tineretului și sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcție), „ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) și ulterior ar fi primit în numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute“.
 
 
 
„În schimb“, se mai arată în actul de sesizare a instanței, Nicolae Bănicioiu „ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de: menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile, sau numirea pe funcția de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri“.

 
„Dispoziții de plată“
 
Nicolae Bănicioiu ar fi fost ajutat la comiterea acestei infracțiuni de trafic de influență de inculpata persoană fizică prin: „dobândirea de către aceasta a calității de asociat în cele două societăți comerciale, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era inculpatul Bănicioiu Nicolae, semnarea de către aceasta a unui număr de două dispoziții de plată prin casierie care atestau în mod nereal că inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, deși suma de bani s-a primit în numerar de inculpatul Bănicioiu Nicolae de la unul din cei doi martori și asigurarea legăturii inculpatului Bănicioiu Nicolae cu firmele în care avea interese financiare“, potrivit rechizitoriului.
 
În continuare, procurorii DNA mai arată că „inculpatul Bănicioiu Nicolae, în perioada în care ocupa funcția de ministru al sănătății, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcție, ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul complicei inculpată persoană fizică, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014“.
 
„Foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al sănătății, acte reprezentate de:
 

- menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile, sau numirea pe funcția de manager la aceste spitale publice/institute a unor persoane apropiate celor doi
 
- aprobarea alocării de finanțare spitalelor publice/institutelor aflate în subordinea Ministerului Sănătății pentru efectuarea de achiziții aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le câștigaseră sau intenționau să le câștige“, potrivit DNA.
 
„Măsuri asiguratorii“
 
„Totodată, în data de 06 iunie 2016, față de refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, inculpatul, prin intermediul complicei ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din două firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociată doar în una dintre acestea. În anul 2018 ar fi fost încasată de către complice, de la una dintre cele două societăți, suma totală de 806.447 lei reprezentată de dividende aferente anului 2015“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
 
Pe parcursul urmăririi penale s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare în municipiul București, a părților sociale deținute în societăți comerciale și asupra sumelor de bani din conturi aparținând inculpatului, respectiv asupra unor sume de bani și acțiuni aparținând complicei persoană fizică.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Rechizitoriul DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Afacerile și partenerii
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 25 ianuarie 2022, Nicolae Bănicioiu apare în Techlife Med Center SRL, Cancer Clinic Infrastructure SRL, Cancer Clinic Management SRL și în Infosoft Innovation SRL.    
 
Bănicioiu a mai apărut în Cerber Trading SRL și în Top Euro Partners SRL, ambele radiate.    
 
Cancer Clinic Infrastructure SRL are sediul social în Bucureşti, Sectorul 1, strada Grigore Mora, a fost fondată în 2018 și se ocupă de „dezvoltare (promovare) imobiliară“.
 
Asociați sunt: Constantinescu Ştefan, cu 40 % din capital, Prigoană Honorius Adrian, cu 40 % din capital, și Bănicioiu Nicolae, cu 20 % din capitalul social al firmei. Cancer Clinic Infrastructure SRL este administrată de Jean Mihai Arabagiu.
 
Jean Mihai Arabagiu administrează și Cancer Clinic Management SRL, cu sediul social tot în Bucureşti, Sectorul 1, strada Grigore Mora. Firma a fost fondată în 2017 și se ocupă de „intermedieri în comerţul cu produse diverse“. Cancer Clinic Management SRL îi are ca asociați pe Bănicioiu Nicolae, Constantinescu Ștefan, Prigoană Honorius Adrian și Prigoană Silvius, fiecare deținând câte 25% din capitalul social al firmei.
 
Techlife Med Center SRL are sediul social în municipiul Iaşi, stradela Rediu Tătar, și se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Firma este controlată de Istrate Maximilian, cetățean olandez, cu 50% din capital, Constantinescu Ştefan, cu 17.5 % din capital, Prigoană Honorius Adrian, tot cu 17.5 % și Bănicioiu Nicolae, cu 15 % din capitalul social. Techlife Med Center SRL este administrată de Octavian Baltaru.
 
Infosoft Innovation SRL are sediul social în Bucureşti, Sectorul 3, strada Caloteşti, și se ocupă de „activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării“.
 
Asociații sunt Nicolae Bănicioiu, cu 30 % din capital, Anne Rose Marie Jugănaru, cu 30 % din capital, Popescu Creţulescu Andreea Ileana, cu 30 % din capital, și de Stoica Ovidiu Constantin, cu 10 % din capital.
 
Administratorul Infosoft Innovation SRL este Stoica Ovidiu Constantin.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Interceptări DNA într-un dosar de mită
Cum motivează Tribunalul Constanța prima condamnare din anul 2022

 
  
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii