Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial, de la IGPR Iată când va fi activ la Constanța Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică!

ro

08 Oct, 2022 00:00 2141 Marime text
 
 
  • Alina Hanu, avocat în Baroul Constanța, spune că Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică pare a fi o măsură de protecție efectivă, pentru victimele protejate, întrucât la apropierea persoanei supravegheate (agresorului) la mai puțin de 100 m, persoana protejata va primi alerta pe telefon și se va alerta și echipajul de poliţie.
  • Dispozitivul electronic de supraveghere este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.
  • Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.
 
De câte zile, în țara noastră este activ Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică! Acesta funcționează momentan în municipiul București, dar și în județele Iași, Mureș și Vrancea! Conform datelor puse la dispoziție de Inspectoratul General al Poliției Române, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică va fi activ și la Constanța abia în anul 2025! Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli.
 
Potrivit IGPR, în primele 8 luni ale anului 2022, la nivel național, numărul faptelor penale care constituie și fapte de violență domestică a crescut cu 13,3% (+4.320) față de primele 8 luni ale anului 2021 (de la 32.601 la 36.921 fapte). În perioada analizată, prin ordinele de protecție provizorii au fost dispuse 13.896 de măsuri, după cum urmează: 4.875 –  evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate.
 
În acest context, Alina Hanu, avocat în Baroul Constanța, spune că Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică pare a fi o măsură de protecție efectivă, pentru victimele protejate, întrucât la apropierea persoanei supravegheate (agresorului) la mai puțin de 100 m, persoana protejata va primi alerta pe telefon și se va alerta și echipajul de poliţie.  
 

„Consider ca este o măsură utilă, care va ajuta, în mod clar, la executarea supravegherii în cazul ordinelor de protecție și eventual, control judiciar și arest la domiciliu. Pentru victimele protejate pare a fi o măsură de protecție efectivă, întrucât la apropierea persoanei supravegheate(agresorului) la mai puțin de 100 m, persoana protejatî va primi alertî pe telefon și se va alerta și echipajul de poliţie. În cazul mîsurilor preventive privative, autoritățile vor putea pătrunde în domiciliul persoanei supravegheate fără acordul acesteia sau al persoanelor care locuiesc împreună cu acestea. Avand în vedere că solicitările pentru emiterea ordinelor de protecție este în creștere, această măsura este necesară pentru asigurarea respectarii obligatiilor impuse în vederea protejării victimei, asigurându-i acesteia o garanție suplimentară. În cazul măsurilor preventive, pericolul social concret este diminuat prin supravegherea continuă efectivă prin brățări și consider că economisește și resurse umane ale autorităților implicate în supraveghere“, a mai spus Alina Hanu, avocat în Baroul Constanța.   

 
Mai trebuie precizat că Inspectoratul General al Poliției Române, în calitate de autoritate contractantă, a semnat, la data de 1 septembrie 2022, acordul-cadru pentru achiziția sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare, în vederea implementării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.
 
Acordul-cadru va fi implementat pe parcursul a 48 de luni, valoarea totală fiind de 165.782.991 de lei fără T.V.A., urmând a fi semnate contracte subsecvente pentru achiziția tuturor kiturilor.
 
Conform IGPR, monitorizarea electronică în sistem pilot urmează să se aplice în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul, după cum urmează: 
 
a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea;

 
b) a doua etapă - în anul 2024 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
 
c) a treia etapă - în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și b) și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
 
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
 
Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.
 

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, al aplicării ordinului european de protecție, control judiciar și control judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.
 
Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte.
 
Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.
 
În primele 8 luni ale anului 2022, au fost dispuse prin ordinele de protecție 15.406 măsuri (obligații sau interdicții), după cum urmează: 3.468 –  evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, 757 –  reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei, 138 – limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, 77 –  cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență dintre cele prevăzute la art. 19, 6.498 – obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți, 497 – interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează, 2 – obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, 3.855 – interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima, 33 – obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute, 81 – încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Legea brățărilor electronice, publicată în Monitorul Oficial! Când va intra in vigoare. Alte aspecte importante
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii