Razii și percheziții cu efecte mărite ale IPJ Constanța. Au urmat arestări
Razii și percheziții cu efecte mărite ale IPJ Constanța. Au urmat arestări
27 Sep, 2024 15:45
ZIUA de Constanta
843
Marime text
În dimineața zilei de 26 septembrie 2024 , începând cu ora 06.00, în județul Constanța, a fost organizată și executată o nouă acțiune cu efective mărite, tip „Razie”, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, conform IPJ Constanța.
În cadrul acțiunii au fost angrenați polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale.
Astfel, în municipiul Constanța, au fost legitimate peste 260 de persoane și au fost verificate aproximativ 40 de vehicule.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.780 de lei.
Totodată, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economico -Financiare, sub coordonarea prim-procurorului adjunct de caz al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au efectuat 5 percheziții domiciliare în județele Ialomița, Ilfov, Dâmbovița, Buzău și municipiul București.
Perchezițiile au avut loc la domiciliile a 5 persoane fizice și la 3 sedii ale persoanelor juridice, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de deturnarea licitațiilor publice.
„Din cercetările efectuate în dosar a rezultat că, la data de 1 iulie a.c., cei în cauză s-ar fi înțeles cu privire la denaturarea prețului de adjudecare al bunurilor licitate, cu ocazia unei licitații publice organizată la data de 1 iulie a.c., în municipiul Constanța, de către un lichidator judiciar, având ca obiect lichidarea patrimoniului unei societăți comerciale aflată în faliment, contra sumei de 13.000 de lei”, spun polițiștii.
În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile și alte dispozitive electronice.
Trei persoane, cu vârste între 43 și 64 de ani, au fost reținute, pentru 24 de ore, fiind introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, Ialomița, Buzău, Dâmbovița și poliști ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Sector 4 și al jandarmilor.
În această speță, Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
„Prin ordonanţa din data de 27 septembrie 2024 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii M.M., E.I. şi G.M., cercetaţi de organele de poliţie judiciară în stare de reţinere pentru săvârşirea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice, prevăzută de art.246 Cod penal, faţă de care procurorul de caz a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că la data de 01.07.2024, cu ocazia desfășurării licitației publice cu strigare organizate de un practician în insolvenţă din municipiul Constanța, pentru vânzarea unei semiremorci MEUSBURGER (proprietatatea S.C. MAMAIA NORD CONSTRUCT SRL aflată în procedura falimentului), cu intenție, cei trei inculpaţi, participanţi la licitaţie, s-au înțeles să denatureze prețul de adjudecare a bunului menționat, în vederea adjudecării la un preţ mic, de numai 13.500 lei, în condiţiile în care inculpaţii participaseră anterior, la data de 10.06.2024, la o primă licitație publică, prin intermediul căreia se urmărise vânzarea aceluiași bun, când preţul de adjudecare ajunsese la suma de 70.000 lei, dar adjudecatarul nu a mai plătit ulterior preţul licitat.
Cu acea primă ocazie, primul dintre inculpaţi licitase până la suma de 65.000 de lei, iar la data de 01.07.2024, chiar înainte de organizarea licitaţiei cu strigare, acesta a fost surprins, de camerele video de supraveghere din apropierea sediului practicianului în insolvenţă care organiza licitaţia publică, în timp ce remitea un fişic de bancnote celui de-al doilea inculpat, cu scopul ca acesta şi cel de-al treilea inculpat să liciteze doar pentru suma de pornire de 12.500 lei şi să asigure astfel condiţile ca primul inculpat să adjudece bunul licitat la un preţ minim. Din investigaţii a reieşit că ultimii doi inculpaţi se ocupau constant cu participări la licitaţii publice pe tot cuprinsul ţării, în vederea trucării acestora şi obţinerii pe această cale de bani de la adjudecatarii bunurilor vândute la licitaţie publică.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale ori controlul judiciar reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil”, se arată în comunicatul Parchetului.
Pe parcursul acțiunilor, în dimineața zilei de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârșova au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, în comuna Gropeni din județul Brăila, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt, în cadrul unui dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârșova.
Activitățile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brăila.
„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, punctează reprezentanții IPJ Constanța.
Citește și
Acțiuni preventive în școlile din Constanța. Polițiștii instruiesc elevii în cadrul campaniei „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii