Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandaluri sexuale în universități din România! Acuzații grave la adresa unor profesori universitari

ro

31 Jul, 2024 16:46 211 Marime text
Sursa foto: UNSPLASHZilele acestea mai multe scandaluri sexuale făcute publice de foste studente scot la iveală probleme vechi, pentru care nu s-au găsit soluții până când nu au ajuns în atenția publicului. Recent un reportaj efectuat de o publicație online a arătat cum erau studentele de la SNSPA hărțuite sexual de profesorul Alfred Bulai. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 le-a îndemnat, marţi, pe studentele de la SNSPA care ar fi fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu procurorii, anchetatorii susţinând că le vor asigura protecţia şi le vor proteja identitatea.

"Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la împrejurarea că sociologul Alfred Bulai, profesor şi analist politic, ar fi pretins favoruri de natură sexuală unor studente din cadrul SNSPA - Şcoala de Studii Politice şi Administrative -, Ministerul Public încurajează orice persoană care deţine date relevante să contacteze organele judiciare la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro", a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.


De asemenea, procurorii au menționat că le va asigura studentelor protecţia şi le va proteja datele de identitate şi viaţa privată.

„Astfel, în cazul persoanelor prezumate vulnerabile, pe tot parcursul procedurilor judiciare pot fi luate măsuri specifice pentru protecţia datelor de identitate.

De asemenea, pe tot parcursul procedurilor judiciare, persoanele pot fi audiate prin intermediul mijloacelor audio-video de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, iar în cazul aplicării măsurilor de protecţie, mijloacele de probă administrate în procesul penal nu vor cuprinde adresa reală sau datele de identitate, acesta fiind păstrate în condiţii de confidenţialitate“ - au mai menționat procurorii.

Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai.

Ulterior au apărut noi acuzații ce îl vizează pe profesorul Marius Pieleanu de la SNSPA, despre care mai multe foste studente susțin că le-ar fi abuzat sexual. Una dintre acestea a scris pe Facebook că a fost hărţuită de Marius Pieleanu. 

Jurnalista Carmen Dumitrescu, fostă studentă la SNSPA a povestit pe Facebook despre acest caz:

„Am citit cu mare surprindere o postare a doamnei Miroiu, care susține că n-a știut nimic despre abuzurile sexuale de la SNSPA. Pentru că eu, personal, cunosc pe cineva care i s-a plâns de comportamentul altui profesor, poate mai prădător decât Bulai. A intervenit, însă, comentariul unei foste studente a doamnei Miroiu chiar la postarea domniei sale. Un comentariu care n-are cum să nu te miște din temelii. Și, citindu-l, întrebați-vă din nou de ce nu au făcut studenții nimic. Păi uitați de ce:

“Doamna profesoară, v-am îndrăgit mult, tare mult. Erați așa cum mi se părea mie că trebuie să fim noi, toate fetele și femeile, în urmă cu mai bine de 20 de ani. V-am ales și ați acceptat să îmi fiți coordonatoare de lucrare de licență, master, apoi doctorat. Sorbeam fiecare cuvânt pe care ni-l spuneați la cursuri sau în discuțiile amicale. Și am venit și v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, și cum risc să nu pot intra în examenul de licență din cauza lui. Și asta pentru că i-am refuzat avansurile. Eram în primii zece studenți din an, bursieră în toți cei 4. Mi-ați cerut răgaz să vorbiți cu el, apoi mi-ați spus că trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, că nu puteți interveni în relația profesor și student. Și lumea mea s-a prăbușit. Tocmai ne spuseseți la un curs că, în caz de agresiune, victima nu trebuie pusă niciodată față în față cu agresorul. Și acum, la mai bine de 20 de ani, am lacrimi în ochi când îmi amintesc. Și stare de vomă când îl văd la TV. Ați știut! Ați știut și după câțiva ani, când am venit să vă zic că nu scap de furia lui, că încearcă să mă vorbească de rău pe unde întâlnesște oameni care mă cunosc, că striga injurii după mine pe stradă când ne întâlnim întâmplător. Ați știut…”

După acest comentariu, doamna Miroiu a șters postarea proprie sau a limitat audiența ei. Mai ales că nici despre cazul Stănciugelu, care trimitea poze cu organul la studente n-a știut doamna Miroiu, deși situația a ajuns în vizorul Comisiei de Etică. Deci a fost un scandal oficial acolo, pe bază de sesizare reală, nu de zvon neconfirmat de probe. Și apropo de Comisia de Etică, am vorbit azi cu George Stroe, liderul Ligii Studenților din SNSPA. Ei bine, el mi-a spus că e foarte greu să faci, de fapt, sesizări pentru abuzurile din mediul academic. Sesizarea trebuie făcută de persoana vătămată, nu de altcineva, și în termen de maxim 6 luni de la comiterea faptelor. Altfel, sesizarea e declarată nulă. Citiți ce zice omul ăsta în link-ul din comentarii și apoi mai întrebați-vă o dată de ce n-au făcut studenții nimic atâția ani. Păi pentru că n-aveau cum, pentru că prădătorii erau protejați de sus, de la conducerea instituției de învățământ superior, pentru că aveau grijă să nu mai termini școala, pentru care fie plăteai, fie învățai pe rupte. Și fetele acelea nu și-au dorit decât să scape de acolo“.

Nu în ultimul rând, un alt caz de agresiune este cel al unui profesor universitar de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București acuzat de studente de agresiune sexuală. Publicația Ropaganism a scris că acesta ar fi trimis unor studente mesaje și fotografii indecente pe rețelele de socializare.

Totodată, conducerea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a declarat pentru sursa citată că problema va fi tratată „prioritar, în vederea stabilirii adevărului și dispunerii de măsuri raportate la acesta, conform prevederilor regulamentelor interne pentru asigurarea continua și permanentă a unui spațiu academic sigur la UAUIM.”

Citește și: 

Au apărut primele sesizări în dosarul profesorului Afred Bulai, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii