Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:26 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sprijină femeile victime ale violenţei din judeţul Constanţa!“ Durata medie de emitere a unui ordin de protecţie - 22,5 zile

ro

29 Aug, 2016 00:00 4750 Marime text
 

Violenţa domestică este considerată de mulţi un subiect tabu, un aspect îngrijorător, deoarece copilul este principala victimă, este direct afectat de atmosfera de acasă. Violenţa poate apărea în viaţa oricui, nu depinde de condiţia socială, de educaţie, de rasă, de religie sau de orientarea sexuală. Pot fi afectate femeile tinere, căsătorite, singure, cu sau fără copii, bogate sau sărace, care au serviciu sau care sunt casnice.
 
Nemulţumiţi de cum se mişcă lucrurile în acest sens în Constanţa, un grup de organizaţii au iniţiat petiţia intitulată „Sprijină femeile victime ale violenţei din judeţul Constanţa!“.
Iniţiatorii se adresează Consiliului Judeţean Constanţa, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa şi primăriilor şi consiliilor locale de la nivelul judeţului.
 
„Dorim să atragem atenţia asupra numărului alarmant de cazuri de violenţă domestică din România şi din judeţul Constanţa. În 2015, au fost înregistrate 9.014 cazuri de violenţă în familie la nivel de ţară, iar în luna ianuarie 2016, încă o femeie din Constanţa a fost ucisă de fostul partener după ce depusese plângere la poliţie împotriva lui“, spun iniţiatorii.
 
Tot aceştia susţin faptul că în judeţul Constanţa durata medie de emitere a unui ordin de protecţie a fost anul trecut de 22,5 zile.
 
„Trăim într-o societate în care violenţa asupra femeilor este o realitate tolerată şi în faţa căreia statul român pare să închidă ochii. Doar 47% dintre românce sunt la curent cu existenţa unei legi privind violenţa în familie, iar 74% dintre acestea nu cunosc niciun serviciu de suport de specialitate. În plus, doar 1% au apelat la servicii sociale în urma unui incident sever de violenţă. Despre România, toate studiile indică prezenţa unui număr mare de femei victime ale violenţei domestice, însă doar foarte puţine dintre ele ajung să depună plângere pentru agresiune. Motivele includ lipsa de încredere în autorităţi, durata mare de emitere a ordinului de protecţie, monitorizarea necorespunzătoare a agresorului de către instituţii, necunoaşterea serviciilor de asistenţă disponibile din partea statului, lipsa adăposturilor şi a serviciilor integrate pentru femeile victime (suport pentru recuperare, consiliere psihologică, asistenţă juridică), lipsa resurselor financiare personale şi publice pentru a trece prin toţi paşii necesari unui proces juridic: transport la şi de la instituţii, certificat medico-legal, reprezentare în instanţă şi chiar consiliere juridică.           
 
În judeţul Constanţa: durata medie de emitere a unui ordin de protecţie a fost anul trecut de 22,5 zile. Plata examinării medico-legale de constatare a agresiunilor se face din buzunarul victimei. Nu există niciun centru de primire în regim de urgenţă sau de recuperare pentru victimele violenţei domestice. Nu există suficiente campanii de informare cu privire la puţinele servicii disponibile pentru femeile victime în judeţ. Nu există alţi furnizori de servicii private pentru femeile victime ale violenţei domestice cu finanţare din resurse proprii sau care să primească ajutor de la stat“, au precizat iniţiatorii.

Măsurile cerute de iniţiatori

Asociaţiile au cerut Consiliului Judeţean Constanţa, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, precum şi primăriilor şi consiliilor locale să întreprindă o serie de măsuri.
 

„1. Înfiinţarea a cel puţin a unui centru de primire în regim de urgenţă pentru femeile victime ale violenţei domestice, conform obiectivului strategic nr. 4 din Strategia Judeţeană în domeniul Asistenţei Sociale şi Protecţiei Copilului pe anii 2015-2020 a judeţului Constanţa, obiectivului general 37 şi obiectivului operaţional nr. 3. 2.    
 
2.
Organizarea de campanii de informare, educare şi conştientizare a cetăţenilor atât din oraşe, cât şi de la nivelul satelor şi comunelor cu privire la gravitatea fenomenului violenţei împotriva femeilor, conform obiectivului strategic nr. 1 şi obiectivului general nr. 5 din Strategia Judeţeană în domeniul Asistenţei Sociale şi Protecţiei Copilului pe anii 2015-2020 a judeţului Constanţa.
 
3. Furnizarea de programe de formare, perfecţionare şi metode de lucru cu femeile victime ale violenţei domestice, de către autorităţi şi alţi furnizori privaţi de servicii, pentru asistenţii sociali din cadrul serviciilor publice de asistenţă socială (SPAS) conform obiectivului general nr. 33 din Strategia Judeţeană în domeniul Asistenţei Sociale şi Protecţiei Copilului pe anii 2015-2020 a judeţului Constanţa.
 
4. Stimularea cooperării autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale cu structurile neguvernamentale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor - conform cu obiectivul strategic nr. 3 şi cu obiectivul general nr. 27 din Strategia Judeţeană în domeniul Asistenţei Sociale şi Protecţiei Copilului pe anii 2015-2020 a judeţului Constanţa - prin:
  • constituirea anuală a unui fond în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi al Consiliului Local Municipal Constanţa destinat finanţării activităţilor de prevenire şi combatere a violenţei domestice desfăşurate de către ONG-uri, altele decât furnizorii acreditaţi de servicii, şi stabilit prin consultarea organizaţiilor neguvernamentale ce desfăşoară astfel de activităţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale.
  •  
  • subvenţionarea serviciilor sociale de interes judeţean pentru femeile victime ale violenţei domestice (consiliere psihologică, asistenţă juridică, găzduire) către furnizorii privaţi. 
5. Alocarea unui fond de la Consiliul Judeţean către primăriile locale din care să fie suportată contravaloarea certificatelor medico-legale pentru atestarea agresiunilor asupra femeilor victime ale violenţei domestice prin încheierea de protocoale între primării şi Reţeaua Naţională de Medicină Legală, sumele urmând să fie decontate ulterior de către INML de la bugetele locale.
 
6. Activarea Structurilor Comunitare Consultative (SCC) la nivel local pentru implementarea de acţiuni de prevenire şi combatere a violenţei domestice, precum şi pentru monitorizarea cazurilor de violenţă“, au punctat iniţiatorii.   

„Vreau să cred că, în curând, FEMEIA nu mai este victimă în ţara ei!“

Bineînţeles că argumentele susţinătorilor petiţiei nu au ezitat să apară. Redăm câteva dintre acestea, cu precizarea că ortografia şi punctuaţia aparţin celor care au postat.

 
„Buna ziua! Sunt mama unei victime a violenţei în această ţară! Sunt dărâmată să vad că, de peste un an, un agresor de femei din această ţară face ce vrea pentru că, aşa cum am auzit în urma multelor plângeri la Poliţie, omul acţionează la limita legii! Care este limita legii in cazul DENISEI (fiica mea)... escrocată sentimental, abuzată sexual, bătută, jefuită la metrou (cu imagini clare vizualizate de Poliţie), ameninţată cu moartea, hărţuită, jignită, umilită, condiţionată... dar nu moartă! Acolo începe legea oare? Doamne, AJUTOR vă cer! Faceţi voi ceva! Acum Denisa primeşte ajutorul Asociaţiei ANAIS din Bucureşti. Să nu vă opriţi! Faceţi ceva şi las prin voi transmis că şi substantivul LEGE este de genul feminin! Faceţi voi ceva să vadă cei ce fac LEGEA asta că omoară femeia prin ea! Vă mulţumesc şi vreau să fiu alături de tot ceea ce faceţi, în caz că aveţi nevoie! Vă susţin şi vă felicit! Vreau să cred că în curând FEMEIA nu mai este victima în ţara ei!“
 

„Violenţa asupra oricărei fiinţe vii şi de orice fel trebuie să înceteze!!!“
 
„Am fost victimă a violenţei în familie, cunosc ce înseamnă o traumă de acest fel şi vreau să sprijin orice iniţiativă care are în vedere acest subiect.“
 
„Multe cazuri de violenţă domestică, din păcate, măsurile luate de autorităţi nu sunt suficiente.“
 
„Femeia trebuie să fie sprijinită necondiţionat. Ea este cea care dă viaţă acestor viitoare bestii şi este vinovată în aceeaşi măsură de educaţia oferită!“
 
„Am semnat această petiţie pentru crearea de adăposturi la Constanţa pentru femeile abuzate şi maltratate.“

 

Citeşte şi Violenţa împotriva femeii omoară mai des decât accidentele! - Câte constănţence agresate au cerut ordin de protecţie

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Virginia 29 Aug, 2016 11:53 Femeia trebuie protejată!