Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmărire ca în filme în județul Suceava! Ce metodă au folosit polițiștii pentru a opri o mașină condusă de un tânăr fără permis (GALERIE FOTO)

ro

28 Jul, 2024 15:18 182 Marime text
Mașina oprită de polițiști. Foto: IPJ SuceavaÎn această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au fost nevoiți să utilizeze dispozitivul de oprire forțată tip spike pentru oprirea unui vehicul condus în mod riscant de către un tânăr fără permis.   
Potrivit IPJ Suceava, la data de 28.07.2024, în jurul orei 02:45, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică – Poliția Municipiului Rădăuți au efectuat semnal regulamentar de oprire, conducătorului unui autoturism identificat pe raza mun. Rădăuți, șoferul neconformându-se semnalelor și mărind viteza de rulare.

„Imediat echipajul de poliție a intrat în urmărirea vehiculului cu utilizarea semnalelor acustice și luminoase, fiind informate totodată, toate echipajele aflate în serviciu în vederea monitorizării principalelor căi de acces și constituirii de puncte de oprire. 
Vehiculul urmărit și-a continuat deplasarea în viteză pe DN CRD către comuna Marginea, după care a virat dreapta și a pătruns din nou pe str. Ștefan cel Mare din mun. Rădăuți, îndreptându-se către centrul municipiului. În aceste condiții polițiștii au efectuat doar somații prin sistemul acustic al autospecialei, utilzarea armamentului fiind inoportună în zona urbană. În plus, într-un moment de reducere a ecartului între autospeciala de poliție și vehiculul urmărit, polițiștii au distins mai multe siluete ale unor pasageri, decizia polițiștilor fiind de a proteja integritatea și viața acestora și de a monitoriza îndeaproape deplasarea, cu solicitarea unor echipaje suplimentare care să utilizeze sistemele de oprire forțată“ - au mai precizat reprezentanții IPJ Suceava.

De asemenea, a fost solicitat sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Compartimentului Rutier, care au interceptat frontal autoturismul urmărit prin instituirea unui baraj pe  o cale de acces care permitea intervenția, intervenindu-se prin utilizarea dispozitivului „Spike Strip” din dotare, prin metoda aruncării, desfășurându-l pe partea carosabilă, în dreptul autospecialei de poliție.

„Autoturismul urmărit a trecut cu roțile din partea stângă peste dispozitivul „Spike Strip”, după care și-a continuat deplasarea pe încă o distanță de aproximativ 200 m, în zona străzii Volovățului din mun. Rădăuți, fără a mai putea continua deplasarea ca urmare a avariilor provocate la nivelul anvelopelor din partea stângă. 
Polițiștii au observat trei persoane ieșind din autoturism și îndepărtându-se în fugă, pentru a se sustrage măsurilor polițienești. Polițiștii din primul echipaj au reușit să îi prindă însă pe un tânăr de 18 ani și pe un bărbat de 25 ani, ambii din com. Arbore, jud. Suceava, iar polițiștii din cel de-al doilea echipaj l-au prin pe un alt tânăr de 19 ani din orașul Cajvana, jud. Suceava.
Întrucât existau suspiciuni privind persoana ce a condus vehiculul menționat anterior, fiind urmărit de echipajele de poliție și nu s-a conformat semnalelor, iar afirmațiile ocupanților vehiculului au fost neconcludente, relatând diverse ipoteze ale identității conducătorului auto, s-a procedat la testarea cu aparatul etilometru a celor trei ocupanți, rezultatele indicând, alcoolemii cuprinse între 0,00 mg/L alcool în aerul expirat și 0,25 mg/L alcool în aerul expirat“ - au mai menționat reprezentanții IPJ Suceava. 

În vederea depistării consumului de substanțe psihoactive, au fost efectuate testări cu aparatul special din doatre, rezultatele fiind negative. 

Ca urmare a interogării bazelor de date s-a stabilit faptul că tânărul de 19 ani, observat de polițiști că a condus vehiculul și bănuit de comiterea faptelor, nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Totodată, au fost efectuate verificări privind vehiculul în cauză, ocazie cu care s-a constatat faptul că numărul de înmatriculare este atribuit unui autoturism.

„În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, și „conducerea unui vehicul neînmatriculat”, fapte prev. și ped. de art. 335 alin. (1) și art. 334 alin. (2), cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul Penal, ce va fi soluționat procedural de lucrătorii de poliție din cadrul Poliției Mun. Rădăuți – Compartimentul Rutier.
  Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.
Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.
  Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi.
Polițiștii reinterează un apel către toți participanții la trafic, în special către cei predispuși la încălcarea legislației: Respectați legea! Nu vă puneți în pericol sănătatea, viața și libertatea!“ - mai transmite sursa citată

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și: 

Autospecială de poliție, implicată într-un accident rutier la Suceava! Un polițist și o persoană privată de libertate, răniți
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii