VIDEO Părintele Ghenadie, martor la prăbușirea elicopterului PUMA - „La câteva minute, uitându-ne în sus, vedem flama ca o ciupercă aprinsă pe cer”
VIDEO: Părintele Ghenadie, martor la prăbușirea elicopterului PUMA - „La câteva minute, uitându-ne în sus,
03 Mar, 2022 00:48
ZIUA de Constanta
23459
Marime text
Preotul mânăstirii din apropierea locului prăbușirii elicopterului Puma în Dobrogea a povestit cum s-a văzut momentul impactului. Zgomotul asurzitor al elicopterului, care zbura mai jos decât de obicei a fost primul semn prin care și-a dat seama că ceva nu este în regulă. Nu a durat mult până când o lumină orbitoare a acoperit cerul, iar continuarea o știm cu toții. Șapte bărbați, militari tineri și-au pierdut viața.
„Mă aflam în curtea mânăstirii cu maicile, iar la 20 și câteva minute am auzit zgomotul de elicopter. Ne-am mirat de ce zboară atât de jos, practic, era zgomotul prea puternic. La câteva minute, uitându-ne în sus, vedem flama ca o ciupercă aprinsă pe cer. Ne-am speriat. Am început toți să sunăm cunoștințe, de la ISU. Am sunat la 112. Nu știau locația. Ba la Gura Dobrogei, ba la Palazu Mic. Le-am spus. Incidentul s-a întâmplat pe platou, deasupra Mânăstirii la Sf. Dionisie și Sf. Efrem.
Era și o vreme urâtă... ningea și bătea vântul. În momentul în care s-a întâmplat explozia, am văzut deflagrația. În aer era un miros de kerosen, de benzină. Nu am auzit nimic, doar o lumină puternică”, a spus părintele Ghenadie Mugoi.
În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii