Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zece conturi, cinci terenuri şi două case Cine este şi ce avere are femeia care l-ar putea elibera pe Radu Mazăre (documente + referat DNA)

ro

19 May, 2015 00:00 8711 Marime text
Omul care ar putea dispune azi eliberarea lui Mazăre a făcut parte din completul care l-a scos din arest pe Stan Mustaţă, unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, în care printre inculpaţi se află chiar primarul suspendat al municipiului Constanţa
 
Cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese, Radu Ştefan Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, află azi dacă va fi pus în libertate. Mazăre a formulat o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive, solicitarea fiind trimisă spre soluţionare judecătoarei Cristina Geanina Arghir, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă averea şi interesele magistratului care l-ar putea elibera pe Mazăre, precum şi câteva dintre dosarele soluţionate de Arghir.
 
Conform celei mai recente declaraţii de avere, pusă la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, familia Cristinei Geanina Arghir deţine cinci terenuri intravilane în Bucureşti (circa 10.500 de metri pătraţi). Trei dintre aceste bunuri au intrat în posesia familiei Arghir prin moştenire, două fiind cumpărate în anii 2004 şi 2007. Cristina Geanina Arghir a notat în documentul mai sus precizat două case de locuit în Bucureşti (ambele dobândite prin moştenire în 2004 şi 2007), două automobile - un Suzuki Swift (fabricat în 2011) şi un Range Rover (fabricat în 2005), precum şi vânzarea unui autoturism (în luna iunie 2011) unui anume „Niţu Constantin“, bunul valorând 30.000 de euro.

Zece conturi şi depozite bancare

În secţiunea destinată conturilor şi depozitelor bancare, Cristina Geanina Arghir a consemnat zece astfel de linii, în valoare totală de circa 20.000 de lei şi 20.000 de euro. În calitate de judecător al Curţii Supreme, Arghir a primit 127.689 de lei. 

Conform propriilor consemnări, Geanina Arghir nu are interese.

Omul care ar putea dispune azi eliberarea lui Radu Mazăre a făcut parte din completul care l-a pus în libertate pe Stan Mustaţă, unul dintre foştii magistraţi ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. În acest proces, printre inculpaţi se află chiar primarul suspendat al municipiului Constanţa.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, pusă în libertate

Mai departe, într-o altă cauză, Arghir a decis şi eliberarea din arest a fostei judecătoare Veronica Cîrstoiu, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Ea a fost judecată la Curtea de Apel Constanţa alături afaceristul bucureştean Dinel Staicu, fostul proprietar al echipei de fotbal FC Universitatea Craiova, condamnat în procesul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Printre „clienţi“, şi un popă 

În urmă cu un an, Cristina Geanina Arghir l-a condamnat definitiv pe Ion Adrian Alexandrescu, preotul paroh al unei parohii din Ilfov, deferit Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa pentru că ar fi cerut bani de la unele persoane ce urmau să fie despăgubite de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Răpirea jurnaliştilor români

Conform jurnalul.ro, „Cristina Geanina Arghir, numită judecător la Înalta Curte în 2009, provine de la Curtea de Apel Bucureşti“. „Din activitatea sa sunt cunoscute următoarele: l-a condamnat pe Mohammad Munaf, implicat în răpirea jurnaliştilor români la Bagdad; a făcut parte din completul de trei de la instanţa supremă care a stabilit, în faza de fond a dosarului «Valiza», achitarea tuturor inculpaţilor, între care şi Gigi Becali; a făcut parte din completul de nouă judecători care a decis cercetarea în stare de libertate a judecătorului Florin Costiniu şi a oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic; a făcut parte din completul de judecată care a decis restituirea la DNA a dosarului în care Miron Mitrea este judecat pentru fapte de corupţie“, conform sursei mai sus citate.

Şedinţă secretă pentru Adrian Severin

Cotidianul evz.ro arăta, în noiembrie 2014, că „judecătoarele Ana Maria Dascălu, Rodica Aida Popa şi Cristina Geanina Arghir au decis ca dosarul de corupţie al fostului europarlamentar Adrian Severin să se judece în şedinţă secretă“. „Judecătoarele (...) au admis cererea şi au declarat şedinţa nepublică pe tot parcursul judecării cauzei în fond. Este pentru prima dată când un proces de corupţie în care este judecat un fost demnitar este secretizat de instanţă“, potrivit sursei mai sus amintite.

Strutinsky, menţinut în arest de judecătoarea care l-a achitat pe Năstase 

Radu Mazăre este cercetat în acest dosar alături de Sorin Gabriel Strutinsky (aflat tot în stare de arest preventiv), acesta fiind suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. Zilele trecute, judecătoarea Leontina Şerban, tot de la Curtea Supremă, i-a respins omului de afaceri cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Potrivit gandul.info, Leontina Şerban a făcut parte din completul de judecată care l-a achitat pe fostul premier al României Adrian Năstase în Dosarul Tamara.
 
Oricare va fi decizia de azi a judecătoarei Cristina Geanina Arghir, ea va putea fi atacată cu contestaţie.
 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, pot fi citite declaraţiile de avere ale magistratului.

Citeşte şi 

La două luni după reţinere
Radu Mazăre, scos din arest şi dus în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă. Iată motivul! (referat DNA)


Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii