Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actriţa americană Gena Rowlands, star al cinematografiei, a murit la 94 de ani

ro

15 Aug, 2024 13:50 215 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Gena Rowlands





 
  • Actriţa americană Gena Rowlands, recompensată cu patru premii Emmy şi două Globuri de Aur de-a lungul unei cariere care s-a întins pe durata a aproape şapte decenii, a murit miercuri la vârsta de 94 de ani. Actriţa s-a impus în circa 60 de roluri eclectice în filme semnate de soţul ei, John Cassavetes, dar şi de regizori precum Woody Allen sau Jim Jarmusch, informează AFP.

Vedeta, care, potrivit fiului ei, Nick Cassavetes, suferea de Alzheimer de cinci ani, s-a stins din viaţă la domiciliul său din Indian Wells, California, potrivit Agerpres.
 
 
Rowlands spunea despre soţul ei că a creat pentru ea "cele mai frumoase roluri la care o actriţă poate visa", de la o "call-girl" în "Faces" (1968) până la o gospodină aflată în pragul nebuniei în "A Woman Under the Influence" (1974).

A lucra cu cineva care refuza dictatele marilor studiouri hollywoodiene era "foarte palpitant deoarece întreaga responsabilitate a rolului cădea pe umerii tăi", povestea actriţa.

Cinematografia le-a consumat cei 35 de ani de căsnicie, cu filmări deseori realizate acasă, pentru economie - alături de actori ca Peter Falk, Ben Gazzara sau Seymour Cassel - în timp ce Gena pregătea spaghete pentru toţi printre rotocoale de fum şi aburi de whisky.

Cei trei copii ai cuplului nu au scăpat nici ei de "virusul" filmului: Nick, Xan (Alexandra) şi Zoe sunt toţi actori şi regizori.
 
John Cassavetes a ridicat la rang de artă talentele muzei sale, frumuseţea ei tulburătoare şi vocea sa răguşită de fumătoare, fără a ezita să folosească elemente din viaţa lor privată.

Gena, la rândul ei, s-a identificat întotdeauna cu personajele sale înainte de prima scenă: "Cu toţii (avem) în noi un pic din fiecare. A juca este pur şi simplu a deschide o uşă", spunea ea.

O singură dată Rowlands a refuzat un rol oferit de Cassavetes: cel al lui Mabel din "A Woman Under the Influence", iniţial conceput pentru teatru, pe care îl găsea "prea intens emoţional pentru a fi jucat în fiecare seară". El a rescris rolul pentru cinema, iar Mabel i-a adus Genei un Glob de Aur pentru cea mai bună actriţă (1975).
 
Citește și
Doi din bărbații morți în încendiul din Șantierul Naval Midia, conduși pe ultimul drum (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii