Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 05 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este noul premier al Marii Britanii, Kier Starmer, și ce planuri de guvernare are?

ro

05 Jul, 2024 19:44 145 Marime text

Sursa foto: Facebook/ Kier Starmer



 
  • Noul prim-ministru britanic, Kier Starmer, a anunţat vineri, după victoria categorică a Partidului Laburist în alegerile parlamentare, componenţa echipei sale ministeriale, în care Angela Rayner va fi vicepremier şi Rachel Reeves, ministru de finanţe, prima femeie în acest post.

Starmer i-a numit de asemenea pe David Lammy la conducerea Foreign Office, pe John Healey ca ministru al apărării şi pe Yvette Cooper ca ministru de interne, potrivit Agerpres.

Lammy - un avocat cu origini guyaneze şi un apropiat al fostului preşedinte american Barack Obama - şi Healey îşi preiau funcţiile într-un moment cu două conflicte globale majore, ei promiţând să continue sprijinul pentru Ucraina în conflictul cu Rusia şi să facă presiuni pentru o încetare a luptelor în Gaza.

La Interne, Yvette Cooper se va ocupa în primul rând de dosarul imigraţiei.

Starmer a promis să ajute la reconstrucţia Marii Britanii şi să asigure stabilitate politică după 14 ani de guvernare conservatoare cu cinci prim-miniştri şi o instabilitate încă şi mai mare a titularilor ministerelor (spre exemplu, zece la Educaţie).

Numirile în posturile cele mai importante erau în mare măsură aşteptate, fiind vorba despre responsabilii respectivelor portofolii în guvernul laburist din umbră.

Vicepremierul Angela Rayner va răspunde şi de portofoliul Locuinţelor şi Comunităţilor.

În urma alegerilor de joi, laburiştii vor avea o majoritate masivă în Camera Comunelor. Potrivit rezultatelor aproape complete, Partidul Laburist a obţinut 412 mandate, mult peste pragul de 326 care îi asigură majoritatea absolută necesară pentru a guverna singur.

În schimb, cu doar 121 de mandate faţă de 365 acum cinci ani, conservatorii au înregistrat cel mai slab rezultat de la începutul secolului al XX-lea. Mai multe nume grele nu au prins locuri în viitorul parlament: Liz Truss, ministrul apărării Grant Shapps, ministrul pentru relaţiile cu parlamentul, Penny Mordant,
 
 
 
 
Citește și
Prinţesa Anne, internată în spital! Anunțul Familiei Regale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii