Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statele membre ale NATO au decis să trimită un emisar special la Kiev, Ucraina

ro

03 Jul, 2024 09:20 185 Marime text
Foto: PixabayStatele membre ale NATO au decis să trimită un emisar special la Kiev, extinzând astfel prezenţa civilă a Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, a declarat marţi un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru DPA citat de Agerpres.ro

Oficialitatea aliată de rang înalt va avea misiunea de a coordona sprijinul politic şi practic al Alianţei în teren în contextul în care Ucraina continuă să se apere de invazia rusă pe scară largă, lansată în februarie 2022.

Decizia intervine înaintea summitului NATO de la Washington din 9-11 iulie, la care liderii ţărilor aliate urmează să adopte oficial un plan pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, pentru prima dată în cadrul unei misiuni oficiale intitulate NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU). Aceasta va avea cartierul general la Wiesbaden, în Germania.

Deocamdată nu este clar cine va fi trimis ca emisar special al NATO la Kiev. Detalii suplimentare urmează să fie prezentate după selecţia oficială, a precizat purtătorul de cuvânt citat, care a confirmat astfel informaţii difuzate de publicaţia americană Wall Street Journal.

De aproape un deceniu NATO este reprezentată oficială la Kiev, inclusiv printr-un birou de legătură şi printr-un centru de informare şi documentare care există de la finalul anilor 1990.

Până acum, statele membre ale NATO şi-au coordonat ajutorul militar nu prin intermediul Alianţei, ci prin Grupul de contact pentru Ucraina, condus de SUA. Poziţia NATO este aceea că organizaţia nu este parte a conflictului între Rusia şi Ucraina.

Însă faptul că Grupul de contact se bazează pe coordonarea SUA a condus la sporirea îngrijorării în rândul aliaţilor europeni privind o revenire a lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, întrucât ei pun sub semnul întrebării disponibilitatea acestuia de a susţine eforturile de război ale Ucrainei. 

Agerpres.ro

Citește și: 

Chilia Veche, paradisul la jumătate de kilometru de războiul din Ucraina (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii