Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SUA acordă companiei Moderna 176 de milioane de dolari pentru a produce un vaccin împotriva gripei aviare

ro

02 Jul, 2024 20:50 178 Marime text
Sursa foto: Pixabay
 
  • Fondurile de la U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority vor fi utilizate pentru a încheia etapa finală de dezvoltare şi testare a unui vaccin pre-pandemic pe bază de ARN mesager împotriva gripei aviare H5N1, a anunţat compania Moderna într-un comunicat.
     
Guvernul Statelor Unite a acordat 176 de milioane de dolari companiei Moderna pentru a avansa în dezvoltarea vaccinului său împotriva gripei aviare, a anunţat marţi compania americană, în timp ce cresc îngrijorările legate de o epidemie de virus H5N1 în fermele de vaci din mai multe state americane şi după infectarea a trei lucrători din industria laptelui începând din luna martie, informează Reuters, conform Agerpres.

Fondurile de la U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority vor fi utilizate pentru a încheia etapa finală de dezvoltare şi testare a unui vaccin pre-pandemic pe bază de ARN mesager împotriva gripei aviare H5N1, a anunţat compania Moderna într-un comunicat.

Acordul include, de asemenea, opţiuni suplimentare pentru pregătirea şi accelerarea reacţiei autorităţilor la viitoarele ameninţări la adresa sănătăţii publice, au precizat reprezentanţii companiei.

În martie, oficialii din Statele Unite au raportat primul focar de virus H5N1 într-o fermă de vaci de lapte, care a infectat de atunci peste 130 de cirezi în 12 state americane.

Oamenii de ştiinţă se tem că expunerea la H5N1 în timpul operaţiunilor din fermele avicole şi de produse lactate ar putea creşte riscul ca virusul să dezvolte mutaţii şi să dobândească abilitatea de a se răspândi cu uşurinţă în rândul oamenilor, declanşând astfel o pandemie.

Anul trecut, Moderna a început un studiu de siguranţă şi imunogenitate pentru vaccinul său dezvoltat împotriva gripei aviare, denumit mRNA-1018, pe adulţi sănătoşi cu vârste de peste 18 ani. Studiul a inclus atât subtipul H5 de gripă aviară care circulă în prezent în fermele de vaci de lapte, cât şi subtipul de gripă aviară H7.

Rezultatele acelui studiu sunt aşteptate în acest an şi vor fi utilizate pentru a elabora planuri de dezvoltare în fază avansată, a precizat compania americană.

Vaccinul Moderna utilizează tehnologia ARM mesager, folosită şi la fabricarea vaccinului său împotriva COVID-19.

„Tehnologia vaccinurilor cu ARN mesager oferă avantaje în ceea ce priveşte eficienţa, viteza de dezvoltare şi producţie, scalabilitatea şi fiabilitatea în abordarea focarelor de boli infecţioase, aşa cum s-a demonstrat în timpul pandemiei de COVID-19”, a declarat CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, într-un comunicat.


Fabricarea unor vaccinuri antigripale convenţionale, folosind tehnologia bazată pe celule sau nuclee de celule, poate să dureze până la şase luni.

Oficialii americani au declarat că au transferat vaccinul în vrac de la CSL Seqirus, care seamănă foarte mult cu virusul actual, în vaccinuri finite, care ar putea furniza 4,8 milioane de doze în caz de nevoie.

Aceste doze ar putea fi utilizate pentru inocularea lucrătorilor agricoli şi a altor persoane care prezintă riscul de expunere la virus. Pentru publicul larg, oficialii din domeniul sănătăţii din Statele Unite şi din alte ţări susţin că riscul de gripă aviară rămâne totuşi scăzut, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Anturajul lui Joe Biden, forțat să recunoască starea președintelui american 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii