Ţările membre ale Consiliului de Securitate al ONU cer rebelilor houthi să oprească atacurile asupra navelor
Ţările membre ale Consiliului de Securitate al ONU cer rebelilor houthi să oprească atacurile asupra navelor
04 Jan, 2024 15:26
ZIUA de Constanta
671
Marime text
- Statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU au cerut miercuri rebelilor houthi din Yemen să oprească atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie şi Golful Aden, spunând că acestea sunt ilegale şi ameninţă stabilitatea regională, libertatea de navigaţie şi aprovizionarea globală cu alimente, relatează Reuters.
În cadrul primei şedinţe oficiale din 2024 a consiliului, membrii au cerut, de asemenea, ca rebelii houthi să elibereze Galaxy Leader, o navă cargo operată de Japonia, având legături cu o companie israeliană, şi echipajul acesteia, navă sechestrată de houthi pe 19 noiembrie.
Unii membri au cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri pentru a opri atacurile cu rachete şi drone ale rebelilor houthi, însă organismul ONU nu a luat nicio măsură oficială în prima şedinţă din acest an înainte de a intra în consultări cu uşile închise.
Statele Unite consideră că situaţia a atins un „punct de inflexiune”, a declarat Chris Lu, un reprezentant al SUA la ONU.
„Aceste atacuri au implicaţii grave pentru securitatea maritimă, transportul internaţional şi comerţ, şi subminează situaţia umanitară fragilă din Yemen”, ameninţând livrarea de ajutoare către ţara devastată de război, a mai spus Chris Lu.
Rebelii houthi, care controlează zone întregi ale teritoriului yemenit, printre care capitala Sanaa, au lansat din 19 noiembrie zeci de atacuri cu drone şi rachete, vizând mai mult de 20 de nave comerciale implicând peste 35 de ţări.
Rebelii, apropiaţi de Iran, revendică atacuri asupra unor nave din Marea Roşie despre care susţin fie că au legături cu Israelul, fie că se îndreaptă către porturi israeliene. Ei spun că atacurile lor urmăresc să pună capăt ofensivei aeriene şi terestre a Israelului ce vizează Fâşia Gaza, în urma atacului Hamas din 7 octombrie.
Aceste atacuri, care ameninţă să perturbe fluxurile comerţului mondial, au determinat Statele Unite şi alte ţări să înfiinţeze luna trecută o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Rusia cere o reuniune a ONU după atacul asupra orașului Belgorod
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii