Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipalitatea a emis două acte de urbanism Grădinița nr. 16, monument istoric din Constanța, va fi reabilitată în regim de urgență

ro

13 Aug, 2024 09:37 475 Marime text
Gradinita 16 Constanta. Sursa foto - google.maps
  • Primăria Constanța a emis pentru Colegiul Național „Mihai Eminescu“ două acte de urbanism.
  • Este vorba despre autorizația de construire 749 și certficatul de urbanism nr. 2034 pentru lucrările de intervenție la imobilul de pe strada Sulmona nr. 19A.
  • Ambele acte prespun „Lucrări de reparații la șarpantă, învelitoare și susținerea locală a planșeului din lemn peste parter la imobilul Grădinița nr. 16 din strada Sulmona nr. 19A, unitate structură a colegiului național «Mihai Eminescu» lucrări de intervenție în primă urgență“.
  • Cele două acte de urbanism sunt valabile 24 luni.
 
 
Colegiul Național „Mihai Eminescu“ a obținut, pe data de 12 august, de la Primăria Constanța două acte de urbanism. Este vorba despre autorizația de construire 749 și certficatul de urbanism nr. 2034 pentru lucrările de intervenție la imobilul de pe strada Sulmona nr. 19A.


 
Ambele acte constau constă în „Lucrări de reparații la șarpantă, învelitoare și susținerea locală a planșeului din lemn peste parter la imobilul Grădinița nr. 16 din strada Sulmona nr. 19A, unitate structură a colegiului național «Mihai Eminescu» lucrări de intervenție în primă urgență“. Cele două acte de urbanims sunt valabile 24 luni.


 
Terenul aferent în suprafață de 204,7 2 mp şi construcţia în suprafaţă de 152,11 mp situate pe strada Suloma nr. 19A -Grădinița nr.16, a fost transmis din administrarea AFI Constanţa în administrarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.
 
H.C.L. nr. 444/2023 presupune revocarea dreptului de administrare al societătii Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța asupra imobilului.  Grădinița 16, unitate de învăţământ fără personalitate juridică, este subordonată Colegiului Național „Mihai Eminescu”Constanța.
 
 
Imobilul, construit în perioada 1881-1883, după planurile arhitectului Pelopidas D. Couppa
 

În prezent, clădirea este în stare de degradare. O parte din elementele arhitecturale au fost pierdute, iar clădirea nu a fost reabilitată, în ciuda utilizării ca instituție de învățământ.

Imobilul construit în perioada 1881-1883, după planurile arhitectului Pelopidas D. Couppa este situat în centrul vechi al Constanței, pe Strada Sulmona.
 
Imobilul este, probabil, unul dintre cele mai vechi (dacă nu cumva cel mai vechi rămas integral în picioare) locuinţe particulare din Constanţa. A fost ridicat în 1881-1883, pe un teren al francezului I.G.A. Alleon, proprietarul clădirii masive de lângă, de pe strada C.A Rosetti (Casa Alleon), la limita dintre cartierul grecesc şi cartierul evreiesc al oraşului.
 
Clădirea, locuită de o familie înstărită de greci imediat după Unirea Dobrogei cu România (1878), este construită pe două niveluri (demisol şi parter), cu piatră făţuită pe faţade, în formă geometrică, cu o arhitectură neoclasică, apropiată de construcţiile din Grecia. Se păstrează şi gardul de piatră al clădirii, gard care avea şi componente de feronerie azi dispărute, scrie heritageconstanta.com.
 
Particularitatea acestui imobil este că la construcţia lui a fost folosită piatra din zidurile Cetăţii Tomis, extrem de vizibile. Pe latura dinspre strada C.A. Rosetti, gardul de piatră (recuperată din cetatea greacă şi romană) păstrează chiar un element inedit adus din Cetatea Tomis şi anume o scurgere din piatră pentru apă.

PRECIZĂRI:
 
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și: 

Euro Vial Residence SRL, controlată de fostul consilier liberal Ion Virgil Lixandru, ridică un bloc de 12 etaje în Mamaia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii