Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța a emis autorizația de construire pentru reabilitarea Hotelului Intim din zona peninsulară

ro

03 Jul, 2024 14:17 211 Marime text
Hotel Intim. Sursă foto: ZIUA de ConstanțaPrimăria Constanța a emis o autorizație de construire pentru DGN Romag SRL, prini George Dușu, care vizează reabilitarea Hotelului Intim.
 
Prin AC 622 din 2 iulie 2024, se dorește „Reabilitare monument istoric-Hotel Intim prin: - reabilitare, construire, desfaceri, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, restaurare, modificare la corpuri C1 C2 - desfacere, reconstruire, modificare la corp C2 - desființare corp C4 și corp C5 amplasare firmă, amenajări exterioare, modificare împrejmuire și organizare de șantier - cu încadrarea în prevederile art. 8, al. 4 din lege 50/1991 actualizată. Documentul este valabil 24 de luni.
 
Amintim că familia Dușu, din Constanța, prin DGN-Romag SRL, companie care deține Hotelul Intim, din Zona Peninsulară, este pe cale să primească o sumă ce echivalează cu peste 10.000 de euro, de la Primăria Constanța! Banii reprezintă restituirea taxei de supraimpozitare pentru hotel, după ce DGN-Romag SRL a câștigat definitiv, la Curtea de Apel Constanța, procesul cu Consiliul Local Constanța, Fiscul local și UAT Municipiul Constanța prin Primar.
 
Istoria Hotelului Intim
 
Una dintre principalele atracții ale Constanței din secolul trecut, Hotelul Intim s-a aflat pentru mai mult timp într-o stare deplorabilă, pierzându-și zi după zi, lună după lună, an după an, strălucirea de altădată.
 
Acum, odată demarate lucrările de restaurare, există speranță că hotelul va reprezenta din nou un pol al turismului în orașul de la malul mării.
 
Istoria sa începe în anul 1880, construcția prezentând un stil eclectic, având predominante elemente de Art Nouveau.
 
Hotel Intim a fost construit pe locul așa-numitului Hotel d'Angleterre, un loc caracterizat prin eleganță și care găzduia baluri la care participa lumea bună din oraș, dar și multe personalități din întreaga țară.
 
Hotelul a aparţinut fraţilor Toma şi Mihail Tîrpa, care l-au cumpărat în 1923, de la Gheorghe Eftimiu, bancher şi proprietar din Bucureşti.
 
În anul 1928, în urma unei acţiuni de partaj, hotelul a revenit lui Toma Tîrpa. În vremea comunismului a ajuns în proprietatea statului si a căpătat denumirea actuală.
 
După 1990, hotelul a intrat în posesia a două societăţi. În 1998, moştenitorii au revendicat hotelul, iar după mai multe procese, în 2004, cele două moştenitoare, Angela şi Elisabeta Tîrpa, ambele stabilite în Bucureşti, au câştigat hotelul ce a aparţinut tatălui lor. Hotelul a rămas închis şi s-a degradat de la o zi la alta.
 
Imobilul are subsol, parter, două etaje şi mansardă, 21 de camere cu baie proprie. Hotelul se întinde pe o suprafață impresionantă de 1.605 metri pătrați, iar superba grădină din jur pe aproape 1.000 de metri pătrați.
 
Hotelul lui Eminescu
 
Primele informaţii documentare legate de acest hotel datează din anul 1882, atunci când Mihai Eminescu, aflat în vizită pe malul Mării Negre, era găzduit într-o cămăruţă de la mansarda hotelului în cauză.
 
Eminescu a stat zece zile la Marea Neagră, iar între timp i-a scris trei scrisori iubitei sale, Veronica Micle.
 
Iată un citat dintr-una dintre aceste epistole de la malul mării:
 
„...Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu”.
 
Scrisoarea este datată Constanţa, 16 iunie 1882.
 
Familia Dușu, noul proprietar al hotelului
 
În anul 2017, Hotelul Intim a fost cumpărat de familia Dușu, prin firma DGN – Romag SRL.
 
Conform termene.ro, societatea a fost fondată în anul 2017, are sediul în Constanța, pe bulevardul Mamaia nr. 135A – 137 și obiectul de activitate este „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.
 
Asociați figurează Ion Dușu, George Dușu și Andra Elena Dușu-Petrica, iar administratorul este George Dușu, al cărui nume se leagă și de New Energy & Carbon Capture SRL și DGN F&B SRL (unde este administrator), ambele din Constanța.
 
Ion Dușu, la rândul său, figurează și în Logistic Park SA, Celco SA, Grupul DD SA, Complex Condor SA, Sulina Estival 2002 SA, AS 94 SRL și Socep SA (membru în Consiliul de Supraveghere), toate din județul Constanța.
 
Cifra de afaceri din anul 2022 a DGN – Romag SRL a fost de 1.652.652 de lei, pierderea a fost de 1.422.188 de lei și numărul de angajați a fost egal cu 14.
 
Amintim că în aprilie 2022, Primăria Constanța a emis autorizație de construire pentru DGN Romag SRL, prin George Dușu, pentru reabilitarea Hotelului Intim.
 
Mai precis, vorbim de AC 358 din data de 20 aprilie 2022, document emis pentru „Reabilitare monument istoric – Hotel Intim – prin reabilitare, construire, desfaceri, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, restaurare, modificare la corpuri C1, C2 – desfacere, reconstruire, modificare Corp C3, desființare Corp C4 și Corp C5, amplasare firmă, amenajări exterioare, modificare împrejmuire și organizare de șantier”. Documentul are o valabilitate de 24 de luni.
 
Pe 5 aprilie 2022, Comisia tehnică de estetică urbană s-a întrunit, iar această investiție s-a aflat pe ordinea de zi.
 
În 2023, au început lucrările pentru reabilitarea acestui monument istoric al orașului.
 
 
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:


Descoperiri arheologice importante la Hotelul Intim Constanța Urme de locuire din vechiul Tomis găsite sub clădirea din Peninsulă (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii