Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:11 03 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

VIDEO Cazinoul din Constanța, redat în splendoara sa. Aedificia Carpați - „Restaurarea lui nu a fost doar muncă, ci un act de iubire”

ro

02 Apr, 2025 16:46 1041 Marime text
Lucrările la Cazinoul din Constanța au fost realizate cu mare fast, iar Aedificia Carpați, antreprenorul care a transformat în realitate ceea ce mulți au visat în ultimii ani, s-a întrecut pe sine însuși.

Compania a reușit să readucă la viață un simbol emblematic al municipiului Constanța, iar pentru a face o prezentare spectaculoasă, au pregătit și un video cu imobilul ce și-a reluat titlul de cea mai frumoasă clădire de la malul Mării Negre.



„Casinoul Comunal, poate cea mai frumoasă poveste Art Nouveau a României, e gata să își primească din nou oaspeții. Restaurarea lui nu a fost doar muncă, ci un act de iubire. Sute de oameni au lucrat împreună: veterani ai construcțiilor, artiști ai migalei, arhitecți care nu și-au uitat visurile din facultate, pictori, sculptori și restauratori care au înțeles că frumusețea stă în detalii. Și uite așa, cărămidă cu cărămidă, foaie de aur cu foaie de aur, candelabru cu candelabru, am readus la viață mândria unui oraș, bucuria unei comunități, fala unei națiuni. Am salvat tot ce era vechi, bun și valoros. Am păstrat intactă moștenirea lui Saligny, ascunsă frumos la subsol și am scos la lumină atmosfera elegantă din poveștile bunicilor, cu serile lor mondene de altădată. Da, restaurarea a fost mai mult decât un proiect! A fost examenul nostru afectiv, iar nota e chiar în ochii voștri când îl priviți. Artizanii lemnului, pictorii și restauratorii, arhitecții și inginerii au redat Constanței ceva ce părea pierdut pentru totdeauna: sufletul unui loc. Pregătiți-vă telefoanele! Este cel mai instagramabil loc din Constanța. Chiar și în extrasezon”, se arată în descrierea celor de la Aedificia Carpați.

Povestea investiției


Contractul privind reabilitarea și consolidarea Cazinoului, în valoare de 60.043.420.28 lei, fără TVA, a fost semnat de reprezentanții Companiei Naționale de Investiții cu cei ai companiei bucureștene Aedificia Carpați, la data de 20 decembrie 2019.

Contractul a fost adjudecat în urma licitației publice organizate de Compania Națională de Investiții de către asocierea Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.

Faza de proiectare a lucrărilor de salvare a Cazinoului din Constanța s-a încheiat la data stabilită, respectiv 15 aprilie 2020, moment în care a început etapa executării lucrărilor.




Pe 15 ianuarie 2020, în ziua dedicată lui Mihai Eminescu, a fost marcat oficial începutul lucrărilor de restaurare a Cazinoului din Constanța. Ministrul Lucrărilor Publice de la acea vreme, Ion Ștefan, a preluat amplasamentul, iar reprezentanții Companiei Naționale de Investiții s-au întâlnit cu firmele responsabile de reabilitare. După ani de degradare și promisiuni amânate, acest moment simboliza un pas concret spre redarea strălucirii monumentului Art Nouveau. Evenimentul a fost însoțit de declarații oficiale, inclusiv din partea primarului municipiului Constanța de la acel moment, Decebal Făgădău, subliniind importanța acestui proiect pentru patrimoniul orașului.
 
În același an, în luna februarie, contănțenii și toți admiratorii Cazinoului din Constanța primeau o veste bună. Primele schele la interior fusese montate pentru analiză, iar specialiștii lucrau la găsirea celor mai potrivite variante de intervenţie pentru reabilitarea vitraliilor şi a elementelor de arhitectură decorativă.

Informația fusese făcută publică de arhitectul Radu Cornescu, aflat în strânsă legătură cu echipa ce se ocupa cu renaşterea clădirii-simbol a Constanţei.

Cu puţin înaintea momentului încheierii oficiale a etapei de proiectare a lucrărilor pentru Cazinoul din Constanţa, programată pentru 15 aprilie 2020, primarul Decebal Făgădău anunța semnarea Autorizației de construcție pentru lucrările de la Cazino, desfășurate de asocierea Aedificia Carpați (lider de asociere) & Remon Proiect & Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.

La rândul lor, reprezentanţii antreprenorului general a lucrări, Aedificia Carpaţi, au declarat pentru ZIUA de Constanța că lucrările vor putea intra astfel în linie dreaptă, în funcție şi de contextul prin care trecea România la vremea respectivă.
Lucrările de restaurare ale Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020 și au avut iniţial ca termen de finalizare 30 de luni.


Un an mai târziu, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, al Lucrărilor Publice și al Administrației pășea pentru prima data în interiorul clădii-simbol a Constanței.
„Nu am avut ocazia să îl vizitez vreodată, înainte de a se închide, doar l-am văzut din exterior, de fiecare dată când veneam pe litoral și treceam și pe la Cazino. A fost pentru prima dată când am putut să văd și cum arată în interior. Și pot să vă spun că, deși este în plin proces de reabilitare, deși sunt schele și lucrările se desfășoară la foc continuu în interior, din interior este chiar o clădire mai impozantă decât din afară“, declara la vremea respectivă, Cseke Attila.
Un alt aspect important de menționat este faptul că, în vara anului 2021, valoarea inițială a contractului (60.043.420.28 lei, fără TVA.) s-a majorat cu 15.053.446,28 lei.

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța erau realizate în proporție de 55% în primăvara anului 2022, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor fusese preconizat pentru anul 2023. În luna august a anului 2022, fastuosul monument a fost dezvăluit de schele, moment marcat printr-un eveniment dedicat tuturor constănțenilor și turiștilor.



În toamna anului 2022, fusese emisă autorizația pentru amplasarea punctului de conexiune pentru alimentarea cu energie electrică, în cadrul proiectului de consolidare și restaurare a Cazinoului, antreprenorul general al lucrărilor fiind compania bucureșteană Aedificia Carpați.

Anul 2024 urma să vină cu un nou anunț: Aedificia Carpați, compania ce restaurează monumentul, se va ocupa și de lucrările exterioare.

Aedificia Carpați SA, antreprenorul general al lucrărilor de consolidare, reabilitare și modernizare a Cazinoului din Constanța, își adjudecase de la Primăria Constanța contractul privind lucrările exterioare, respectiv reabilitarea terasei, a zidului de apărare și a balustradei.
 
Informația a fost publicată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, unde era menționat că atribuirea contractului s-a făcut prin procedura simplificată, fiind depusă o singură ofertă.
 
Potrivit contractului, lucrările se refereau la reabilitarea zidului de sprijin terestru, refacerea balustradei metalice și a parapetului, executarea rețelei de evacuare ape pluviale, precum și refacerea pavimentului terasei din dale de piatră.

Lucrărire de reabilitare a Cazinoului au continuat și în 2023, iar primarul Chițac declara la vremea respectivă că: „Chiar dacă inițial, pe fondul prevederilor Ordonanței de Urgență pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, mare parte dintre lucrările Companiei Naționale de Investiții ar urma să fie întrerupte pentru moment, Guvernul României a aprobat un memorandum prin care se vor asigura fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor la Cazinoul din Constanța. În momentul de față a demarat etapa a II-a a proiectului de restaurare. Mai exact, se consolidează partea estică a clădirii, se lucrează la fațada sudică la exterior, iar la interior se realizează finisajele plafoanelor și pardoselilor.”

În timpul lucrărilor, în Cazino au fost instalate provizoriu mai multe calorifere și surse de încălzire în interior, menite să asigure un climat de lucru adecvat, temperaturile fiind altfel foarte scăzute și împiedicând buna desfășurare a lucrărilor. Având un caracter provizoriu, caloriferele urmau a fi demontate la finalul lucrărilor, instalația de încălzire finală urmând să fie, la rândul său, la nivelul maxim, ridicându-se la standardul impus de întreaga lucrare de restaurare, prin finisaje, picturi și materiale utilizate.

În data de 5 august 2024, Primăria Constanța a autorizat lucrările exterioare la Cazinou, lucrări ce vizau inclusiv rețelele de utilități.
 
Este vorba despre Autorizația de Construire nr. 732 din 5 august 2024, emisă la solicitarea UAT Constanța prin Primar Vergil Chițac, denumirea fiind „Consolidare și restaurare Cazino Constanța, lucrări exterioare, rețele utilități și organizare lucrări“.

În septembrie, prețul contractului pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța a fost ajustat cu 8.025.803,48 lei (exclusiv TVA), valoarea după ajustare fiind de 89.689.307,25 lei.

La începutul anului 2025,  lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța erau pe cale să ajungă la final, iar procesul de recepție al acestora a fost demarat de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.



Joi, 20 martie 2025 s-a semnat recepția la finalizarea lucrărilor de reabilitare pentru Cazinoul din Constanța. Mai exact, compania bucureșteană Aedificia Carpația, firmă carea desfășurat lucrările de reabilitare pentru Cazinou, a predat clădirea către CNI SA. După câteva zile, pe data de 26 martie 2025, clădirea Cazinoului Constanța a reintrat în patrimoniul municipiului Constanța, fiind preluat la finalizarea lucrărilor de reabilitare de la Compania Națională de Investiții. 

Cu accest prilej, a fost organizată o ceremonie la care au participat atât autoritățile locale, cât și premierul Marcel Ciolacu, directorul general CNI, Manuela Irina Patrascoiu, senatorul PNL Silviu Coșa, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac și  ministrul Dezvolării Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Potrivit primarului Chițac, un termen preconizat pentru inaugurarea Cazinoului este 21 mai 2025, de Ziua Constanței.

Citește și 

Cazinoul din Constanța - cronologia reabilitării. Cum a renăscut simbolul de la malul mării (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii