Constanța. Interviu online cu gimnasta Alexia Vânoagă, vicecampioană mondială și FOTE „Este un vis pe care îl trăiesc de mică“ (GALERIE FOTO)
Constanța. Interviu online cu gimnasta Alexia Vânoagă, vicecampioană mondială și FOTE: „Este un vis pe
10 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
1458
Marime text



- Alexia Gabriela Vânoagă s-a clasat pe locul doi în clasamentul celor mai bune gimnaste din 2023, stabilit de Federația Română de Gimnastică.
Componentă a CS Farul Constanța și a lotului național al României, gimnasta de top Alexia Gabriela Vânoagă (16 ani) își urmează mai departe visul în sportul pe care îl iubește nespus.
Sportiva a început gimnastica la clubul constănțean cu antrenoarea Carmen Traicu, cea care o pregătește și astăzi. După ani de muncă neobosită, drumul sportiv al Alexiei (pavat cu titluri naționale și alte medalii interne, dar și cu rezultate deosebite la întreceri externe), a atins borna 2023, cel mai bun de până acum din cariera gimnastei. În decurs de patru luni, tânăra a devenit vicecampioană mondială de junioare la bârnă (la întrecerea din Antalya - Turcia), iar, la Maribor, în Slovenia, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), a cucerit tot medalia de argint, la același aparat. Iar finele anului a găsit-o pe locul doi, după Sabrina Maneca Voinea, în clasamentul celor mai bune gimnaste din 2023, stabilit de Federația Română de Gimnastică
Realizări deosebite, dar pe care Alexia își dorește cu ardoare să le depășească. Elevă în clasa a 10-a la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța, gimnasta, acum senioară, face parte din programul „Ţară, ţară, vrem campioane!“, coordonat de Mariana Bitang şi de Octavian Bellu şi finanţat de OMV Petrom, iar visul ei e să participe la Jocurile Olimpice.
Într-un interviu acordat ZIUA de Constanța, Alexia Gabriela Vânoagă a prezentat tabloul carierei sale, una construită cu entuziasm, pasiune și cu dorința permanentă de a fi cea mai bună.

Alexia, câți ani aveai când ai început gimnastica și prin ce împrejurare ai ajuns la acest frumos sport? Înainte ai mai practicat ori ai mai cochetat cu vreun sport?
Am început să practic gimnastica de la vârsta de șase ani și jumătate. Eu fiind un copil foarte activ acasă, părinții s-au gândit că ar fi oportun să fac un sport. Așa am ajuns la sala de gimnastică. Nu am practicat alt sport, mie îmi plăcea de mică gimnastica.
Părinți iubitori de exercițiu fizic
Ești prima sportivă de mare performanță a familiei tale sau mai ai membri ai familiei ori rude care au avut sau au legătură cu sportul?
Din câte știu eu, niciun alt membru al familiei mele sau rude apropiate nu au practicat un sport anume. Tatăl meu merge când are timp la o sală de forță, pentru întreținere, de asemenea și mama mea este pasionată de fitness. Dar nici o legătură cu sportul de performanță.
Prima sa medalie de aur a fost cu echipa
Îți mai amintești concursul în care ai cucerit prima ta medalie de aur? Cât de mult ți-a influențat în mod pozitiv această distincție parcursul tău ulterior din carieră?
Eu am avut o evoluție rapidă și am progresat foarte repede, fiind un copil motric, așa cum îmi spunea antrenoarea mea de la club, doamna Carmen Traicu, de altfel și singurul meu antrenor de la începutul carierei mele de sportivă și în prezent.
Ca urmare a acestei calități native, rezultatele au venit foarte repede, iar prima mea medalie de aur a fost cu echipa, alături de colegele mele din Constanța.
Am fost impresionată și totodată fericită când am obținut prima mea medalie de aur. A fost și momentul când am realizat că munca mea de până atunci a dat roade și am înțeles că pot face mult mai multe rezultate frumoase, de care mă voi mândri.
Rezultate foarte bune la bârnă
Care este aparatul tău favorit din gimnastică, la care ai cele mai bune și mai sigure evoluții și care îți dă cea mai mare satisfacție?
Întâmplarea a fost să am rezultate foarte bune la bârnă, deși eu eram pasionată de exercițiul la sol. Nu am avut o dificultate mare la bârnă, dar am avut execuții corecte, care mi-au adus satisfacții mari pe parcursul pregătirii mele.
Gimnastica în șapte cuvinte
Dacă ar fi să descrii gimnastica în câteva cuvinte, care ar fi acelea?
Pentru mine, gimnastica înseamnă forță, echilibru, flexibilitate, constanță, eleganță și foarte multă rezistență. Dar și multă răbdare.
„Respectă pe toți cei din jurul tău, ca să fii respectată!“

Gimnastica fiind un sport individual, se raportează unor reguli stricte care trebuie respectate, reguli fără de care nu poți face performanță.
În primul rând, am învățat să am un limbaj comun sportiv - antrenor, care este foarte important, mai ales în competiții. Mă înțelegeam din priviri cu antrenoarea mea, iar acest lucru a fost benefic pentru amândouă.
Disciplina, atât în antrenament, cât și în afara sălii, este o altă regulă care nu poate fi încălcată, iar eu am înțeles acest lucru și m-a ajutat foarte mult.
Stilul de viață în afara sălii a fost foarte bine gândit, astfel încât să pot fi activă în antrenamente, și aici mă refer la alimentație, orele de odihnă, programul de recuperare după efort.
Antrenoarea mea m-a sfătuit să respect pe toți cei din jurul meu ca să fiu respectată.
Eu am o legătură foarte strânsă cu doamna Carmen, în absența părinților mei dumneaei a fost suportul meu moral și nu numai. Pot vorbi deschis, fără bariere, îmi dă sfaturi de viață, mă îndrumă mereu pe calea cea dreaptă.
Eu am ajuns acum la vârsta de 16 ani, o vârstă cu multe provocări, care îmi dau bătăi de cap. Dar acolo a fost mereu doamna Carmen, care a reușit să mă înțeleagă și să mă suporte, cu toate tulburările mele.
O muncă grea, cu multe urcușuri și coborâșuri.
Dar sunt aici, prezentă, și dornică să îmi duc mai departe munca începută acum 10 ani.
„O împlinire a carierei mele“
Ai ocupat locul doi, după Sabrina Maneca Voinea, în clasamentul celor mai bune gimnaste din România pe anul 2023, la evenimentul „Gala gimnasticii românești“, organizat de Federația Română de Gimnastică. Ce reprezintă pentru tine prezența în această onorantă ierarhie?
Locul 2 în clasamentul celor mai bune gimnaste din România obținut în anul 2023 a fost un rezultat neașteptat, pentru mine în primul rând. În țară erau multe gimnaste mai mari decât mine și foarte bune, cu rezultate excepționale, obținute în competiții internaționale importante.
Logic că acest onorant loc 2 a fost o împlinire a carierei mele, nu obții așa ușor un astfel de rezultat. Nu am realizat prea mult importanța acestui clasament pe moment, dar, prezentă fiind la evenimentul organizat de Federația Română de Gimnastică, văzând audiența, recunosc că m-a bucurat foarte tare unde am ajuns, și toate acestea ca urmare a muncii mele și a doamnei Carmen.
„Degeaba ai talent nativ, dacă nu fructifici ceea ce ai moștenit“
Ce crezi că a fost hotărâtor în ce privește succesul tău din gimnastică: talentul, munca sau puterea de a nu ceda și de a trece peste clipele dificile?
Eu am fost o fată foarte puternică de mică, însăși structura mea robustă m-a ajutat să practic acest sport. Am avut potențial pentru a face acest sport, dar nu știu cât de talentată eram. Știu în schimb un lucru pe care l-am auzit de la doamna Carmen, foarte important de altfel, degeaba ai talent nativ, dacă nu fructifici ceea ce ai moștenit... și aici mă refer la foarte multă muncă.
„Alegi calea spre succes sau mergi pe un drum comun“
Sportul de performanță presupune și nenumărate sacrificii și renunțări. Ale tale care au fost, ce ai sacrificat în numele marilor rezultate?
Așa cum spuneam, orice sportiv trece mai devreme sau mai târziu prin momente grele, dificile, când totul ți se pare inutil.
Gimnastica, din nefericire, este un sport pe care îl începi la vârstă mică, dat fiind faptul că primul concurs este la 9 ani. Ca să ajungi la marea performanță, adică 17 - 18 ani, trec ani buni de pregătire. Cu siguranță, acest lucru deranjează și te face să te gândești ce anume vei face cu viitorul tău. Fiind sportiv de performanță, ai un alt statut și un alt program de viață. Nu poți fi parte a unor grupuri sociale apropiate vârstei tale, de adolescent în cazul meu. Rigurozitatea programului de pregătire și viața ordonată sunt elementele cheie în a atinge succesul.
Nu aș putea să vorbesc de anumite sacrificii, căci nu ar fi corect, am ales acest drum deoarece mi-a plăcut și asta mi-am dorit să fac, a fi sportiv de performanță și a reprezenta țara în marile competiții, consider că acoperă cu succes anumite lipsuri din copilărie.
Ai de ales, de fapt, alegi calea spre succes sau mergi pe un drum comun tinerilor de vârstă apropiată, care, din nefericire, nu fac nimic concret.
Practic, nu te obligă nimeni.
Anul 2024, momentul de cotitură al vieții sale de gimnastă
Care a fost cea mai fericită zi pe care ai trăit-o până acum în gimnastică? Dar momentul cel mai greu al carierei tale?
Orice moment din viața mea de sportivă când am urcat pe podium a fost de fericire și împlinire.
Dar cel mai important a fost la sfârșitul anului 2023, am fost fericită și mândră de mine, deoarece mi-am atins toate obiectivele stabilite. Am ieșit cu capul sus și am știut că am puterea de a trece la nivelul următor.
Dar anul 2024 a fost momentul de cotitură al vieții mele de gimnastă, în care mi-am pierdut încrederea în mine, în puterile mele. Eram dezamăgită că nu voi mai avea răbdare de a munci în continuare, consideram că totul este în zadar.
Și a durat o perioadă destul de lungă până am reușit să spulber norii negri din capul meu.
Un model demn de urmat pentru viitoarele gimnaste
Care este gimnasta ta preferată, idolul tău, care ți-a motivat cariera și ce apreciezi în mod special la această persoană?
Nu aș putea să spun că am neapărat o gimnastă preferată, toate marile gimnaste române au avut rezultate fabuloase, le-am urmărit mereu evoluțiile și toate au scris istorie, pentru mine. Dacă aș enumera doar o sportivă, ar fi lipsă de respect pentru toate marile valori ale gimnasticii românești.
Eu am ales pentru mine personal să îmi creez un stil al meu, bazat pe muncă și pasiune, să mă descopăr și să îmi creionez o imagine proprie, să fiu un model demn de urmat pentru viitoarele gimnaste.
„Explodam de fericire“
2023 a fost un an nemaipomenit pentru tine, devenind, în decurs de numai patru luni, vicecampioană mondială de junioare și vicececampioană la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Ce sentimente te-au încercat când ai cucerit cele două strălucitoare medalii și care competiție dintre cele două a fost mai grea?
Da, este adevărat, 2023 a fost cel mai bun an din cariera mea de sportivă, devenind de două ori vicecampioană la bârnă, aparat care mi-a adus recunoaștere internațională, dar și o imensă bucurie. Nu pot explica în cuvinte ce sentimente m-au încercat când am urcat pe podium, dar știu că explodam de fericire. Este un sentiment unic în viața mea.
Cea mai grea competiție a fost FOTE, o întrecere cu un format care se întinde pe patru zile de concurs. În cea mai mare parte am reușit să mă încurajez, dar nu a fost deloc ușor.
„Îmi doresc să fiu sănătoasă“
Pentru ce competiții te pregătești în acest an și ce obiective ți-ai fixat pe 2025?
Înainte de a vorbi despre obiectivele anului, îmi doresc să fiu sănătoasă, deoarece am avut ceva probleme de sănătate, care mi-au încurcat planul de pregătire. Acum mă orientez foarte mult pe recuperarea programului pierdut, să pot să îmi revin la capacitatea de lucru necesară pentru a progresa în viitor și apoi să văd ce obiectiv pot să ating. Sunt senioară acum, iar competițiile sunt la un nivel foarte ridicat față de ceea ce executam la junioare.
Plimbări prin parc și shopping
Care sunt hobby-urile tale și cum îți petreci timpul liber, atât cât e el de redus?
În timpul liber, deși nu este foarte mult, îmi place să mă plimb prin parc sau să merg la cumpărături.
„Îmi rămâne doar sarcina de a munci și mai mult“
Care e țelul tău cel mai important în gimnastică, la care visezi de mică?
Am urmărit cu mare interes anul trecut Jocurile Olimpice din Franța și recunosc că mi-ar fi plăcut să fiu una dintre gimnastele participante. Este un vis pe care îl trăiesc de mică, să pot participa pentru România la una dintre edițiile JO. Timpul cu siguranță va trece și dorința mea de a fi acolo printre participanți să se realizeze. Bunul Dumnezeu știe cel mai bine, eu nu pot să prevăd viitorul. Îmi rămâne doar sarcina de a munci și mai mult, să fiu aptă să muncesc, iar visul meu să devină realitate. Cred că sunt capabilă de acest lucru. Și mi-ar plăcea să ne revedem peste ani și să mă invitați din nou pentru un interviu, să vă povestesc cum a fost la Olimpiadă.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto galerie: ZIUA de Constanța și CS Farul Constanța
Citește și:
CS Farul Constanța. Gimnasta Alexia Vânoagă, vicecampioană la FOTE 2023
„Și-a reconfirmat valoarea și constanța“ (GALERIE FOTO)
Gimnasta constănțeană Alexia Vânoagă, vicecampioană mondială de junioare (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii