Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:16 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Darius Tătaru, de la CS Farul Constanța „Îmi doresc să fiu cel mai bun halterofil din România“

ro

18 Jun, 2022 00:00 5817 Marime text

  • La prima clasare pe podium la Naționalele de seniori, tânărul Darius Tătaru a stabilit și un nou record național la categoria de vârstă Under-17.


Halterofilul constănțean Darius Tătaru, de la CS Farul Constanța, în vârstă de 17 ani, e multiplu campion național la nivel juvenil, dar a urcat pe podium și la Naționalele de seniori, încă de la prima sa apariție la această categorie de vârstă, superioară celei a lui.


S-a petrecut în 2021, la faza finală a competiției, de la Onești, unde, concurând la categoria 89 de kilograme a seniorilor, tânărul Darius a obținut medalia de bronz la stilul aruncat. În plus, performanța cu care a urcat pe podium, 161 kilograme, a reprezentat nou record național la categoria de vârstă Under-17! Reușita deplină a familiei Tătaru la acel concurs, din toamna anului trecut, a fost adusă și de medaliile cucerite de Aurel Tătaru (tatăl și antrenorul lui Darius), cel care, la categoria 109 kg, a obținut de două ori argintul și o dată bronzul!
 
Tată și fiu, așadar, medaliați la același concurs. O situație inedită, dar elocventă pentru seriozitatea cu care se face haltere în familia Tătaru, în care fiul a avut mereu în fața ochilor exemplul tatălui, și el un campion. Pe lângă pregătirea sportivilor de la CS Farul (alături de Adrian Roșu), Aurel concurează în continuare, deși are 41 de ani. Multiplu campion și recordman național, Aurel Tătaru a fost și medaliat cu bronz, cu ani în urmă, la Campionatul Mondial de juniori. 
 
Cât de mult contează pentru un sportiv să îl aibă antrenor pe tatăl său, iar cei doi să mai și concureze împreună la concursuri? De ce are nevoie un halterofil pentru a reuși pe deplin într-un asemenea sport greu și ce obiective și-a fixat Darius în carieră, pe ce podiumuri mai vrea să urce?           
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Darius Tătaru, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.  
  


Întrebările redacţiei:  
 
1. Darius, la ce vârstă ai început halterele? Cum ai ajuns la sală nu e greu de intuit, avându-l pe tatăl tău mentor și exemplu.

Am început halterele la vârsta de șase ani, fiind adus la sala de antrenament, într-adevăr, de tatăl meu. Apoi, pe la nouă - zece ani, am început să practic mai serios acest sport, laolaltă cu participarea la competiții.     

2. Ce îți mai aduci aminte de la primul concurs din cariera ta? Întotdeauna, această întrecere îi oferă trăiri aparte micului sportiv.

Prima mea întrecere a fost Cupa „1 Decembrie“, organizată la LPS Nicolae Rotaru Constanța. Am fost foarte fericit pentru cupa și dulciurile primite.   


3. Ai cucerit de mai multe ori titlul de campion național la toate categoriile de vârstă ale nivelului juvenil. Ce înseamnă pentru tine să fii cel mai bun din România, înaintea altor sportivi, care își doresc cu la fel de multă ardoare să obțină aurul?

Aceste reușite mă motivează foarte mult, dovedindu-mi astfel că munca mea de până acum nu a fost în zadar. Toate eforturile depuse își arată roadele, iar titlurile obținute mă fac să trag tare pentru a fi și mai bun și a cuceri medalii și pe plan internațional.

4. Când crezi că vei deveni campion național și la seniori?

Sper să triumf și la seniori luna viitoare, la faza finală a întrecerii, dacă nu 100% voi cuceri aurul la anul.  

5. În haltere e mai greu decât în alte sporturi să devii campion? Ori rețeta care te duce în vârful piramidei este universală, valabilă pentru toate ramurile sportive?

Fiecare sport are particularitățile lui, e greu în sensul lui. Eu am ajuns campion cu multă muncă, de luni până sâmbătă efectuez câte două antrenamente pe zi.    

6. Cât de mult te ajută faptul că tatăl tău e și antrenorul tău? Simți și o oarecare presiune, în sensul de a nu greși și de a nu-l dezamăgi?

Mă ajută mult această situație, însă, la antrenamente, tata nu face diferențe între mine și ceilalți colegi, pe toți ne tratează la fel. La concursuri, încerc să evoluez cât de bine pot, pentru a-l face mândru de mine.

7. Te motivează suplimentar reușitele ca sportiv ale tatălui tău? Încerci să-l depășești în carieră? 

Da, mă motivează foarte mult, iar visul meu de mic e să-l depășesc în carieră, să obțin rezultate mai importante ca ale lui. La următorul concurs de seniori la care vom evolua amândoi, vom concura la aceeași categorie de greutate și mi-am propus să îl înving pe tata. Acesta va fi ultimul concurs al lui, își va face retragerea din activitatea competițională cu acest prilej.  

8. Ce sentimente te-au încercat atunci când ați concurat împreună, tată și fiu, la două întreceri interne de seniori, oficiale, la care ați și urcat pe podium?

Am fost foarte fericit că pot concura alături de el. Mai mult, la ultima întrecere, am fost în concurs eu, tata și finul nostru, Adrian Roșu, care e și el antrenor la CS Farul.    

9. Ce recordurile personale ai la cele două stiluri, smuls și aruncat, și câte kilograme estimezi că ridici în total la un antrenament?

Recordul meu la smuls e de 131 de kilograme, iar la aruncat de 180 de kilograme. La un antrenament cred că ridic peste 10 tone.

10. Care este sfatul, în ce privește sportul, pe care ți l-a dat tatăl tău, povață care, urmând-o, te-a îndreptat către succes?

Tata m-a sfătuit mereu să iau totul în serios și să nu-mi bat joc de munca mea. Mă bucur că l-am ascultat și am ajuns la rezultate importante.  

11. Dintre toate titlurile pe care le-ai cucerit până în prezent, la care ții cel mai mult?

Titlurile care îmi sunt cel mai aproape de inimă sunt cele de anul trecut de la Campionatul Național Under-23, trei medalii de aur, plus record național la Under-17 egalat la categoria 96 kg. Apoi, la Campionatul Național de seniori, am doborât recordul de U-17 la categoria 89 de kilograme.   

12. Pe cine ai ca idol în haltere și ce prețuiești cel mai mult de la această persoană?

Idolul meu pe plan intern este tata, iar din străinătate îl apreciez pe un sportiv rus, Dmitry Klokov, campion european și mondial, dar și vicecampion olimpic. Rezultatele lor mă motivează în mod deosebit. De asemenea, îmi place și tehnica pe care o are un coleg de-al meu de sală, Ciprian Drăgan. E impresionant că încă se pregătește la vârsta lui.  

13. Urmărești și alte sporturi, în afara halterelor? Ce hobby-uri ai, când nu ești la antrenament, la concurs ori la școală?

Îmi plac să joc fotbal și tenis de masă. Avem în cartier amenajat un spațiu pentru cele două sporturi. În timpul liber, mă joc pe calculator, dar și ies în oraș cu prietenii.  

14. Care sunt planurile tale de viitor în haltere? Ce obiective speciale ți-ai fixat?

Îmi doresc să fiu cel mai bun halterofil din România. În octombrie anul acesta, se desfășoară Campionatul European Under-20, în Albania, și îmi doresc să iau o medalie la stilul aruncat. Apoi, ușor-ușor, sper să vină tot mai multe medalii și pe plan extern, iar eu să ating un nivel ridicat și în competițiile internaționale.   

PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Srsa foto: ZIUA de Constanța


Citește și:

CS Farul Constanța. Haltere în familie

Aurel și Darius Tătaru, tată și fiu, din nou pe podium la aceeași competiție (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii