Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Autopsia deceselor Covid. Ce spune șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța

ro

23 Sep, 2021 00:00 3511 Marime text
  • Dr. Marius Popa, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 12.00.
  • Potrivit acestuia, în cazul pacienților infectați cu Covid-19 care au decedat, se recomandă să nu se efectueze autopsia cadavrelor, din motive ce țin de limitarea posibilității răspândirii virusului.
  • „Există un ordin de ministru, care a avut mai multe forme în ultimul an și jumătate, de când a început pandemia, dar care, în esență spune că pentru cei decedați cu Covid, cu infecția Covid confirmată și care au stat internați în spital sau chiar și la domiciliu, autospia nu este obligatorie. Chiar se evită a se face. Chiar și în cazul colegilor noștri anatomo-patologi, autopsia anatomo-patologică,  în general, nu se face, se evită pentru cazurile acestea, tocmai pentru a minimaliza riscul de răspândire a infecției. Legea spune că se recomandă a nu se face autopsia în astfel de cazuri“, a explicat șeful SML Constanța în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
În cazul pacienților infectați cu Covid-19 care au decedat, se recomandă să nu se efectueze autopsia cadavrelor, din motive ce țin de limitarea posibilității răspândirii virusului.
 
Informația a fost făcută publică în carul emisiunii ZIUA Live de miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 12.00, de către dr. Marius Popa, medic primar legist și șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța.
 
Pe parcursul discuțiilor, șeful SML Constanța a abordat mai multe subiecte de interes și a vorbit inclusiv despre autopsia în cazul deceselor Covid.
 
„Există un ordin de ministru, care a avut mai multe forme în ultimul an și jumătate, de când a început pandemia, dar care, în esență spune că pentru cei decedați cu Covid, cu infecția Covid confirmată și care au stat internați în spital sau chiar și la domiciliu, autospia nu este obligatorie. Chiar se evită a se face. Chiar și în cazul colegilor noștri anatomo-patologi, autopsia anatomo-patologică,  în general, nu se face, se evită pentru cazurile acestea, tocmai pentru a minimaliza riscul de răspândire a infecției. Legea spune că se recomandă a nu se face autopsia în astfel de cazuri“, a explicat șeful SML Constanța în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
„Dacă medicul anatomo-patolog vrea sau dacă pacientul este inclus în niște studii, este decizia medicului anatomo-patolog, dar legislația spune că se recomandă a se evita, căci nici nu prea sunt date noi ce pot fi aduse: persoana a fost internată, se cunoștea istoricul medical, se știau comorbiditățile....“, a mai precizat dr. Marius Popa.
 
Pe de altă parte, șeful SML Constanța a explicat că, în cazul în care familia persoanei decedate acuză vreo culpă medicală și se face plângere la poliție, atunci se face autopsia în astfel de cazuri.
 
Peste 100 de autopsii efectuate la morțile Covid
 

„Autopsiile medico-legale sunt obligatorii în momentul în care există ordonanța de efectuare a autopsiei medico-legale dată de organul de cercetare penală. Cum ajung unele cazuri de Covid în atenția medicinii legale? Ele se încadrează în anumite situații în care legea prevede efectuarea autpsiei medico-legale. De exemplu, o persoană are coronavirus, dar se sinucide, să spunem. Sau sunt morți subite în cazul cărora, prin lege, se efectuează și autopsia medico-legală“, a mai declarat medicul Marius Popa.
 
„Avem peste 100 de cazuri de autopsii efectuate la morțile Covid și am învățat să recunoaștem anumite aspecte specifice în cazul unor astfel de decese“, a explicat, pe parcursul emisiunii, șeful SML Constanța.
 
În acest sens, medicul a spus că „sunt niște modificări care apar în anumite cazuri la nivelul plămânilor. Există un aspect specific leziunilor pulmonare în infecția cu coronavirus“.
 
De asemenea, șeful SML Constanța a precizat că, în cazul tuturor autopsiilor medico-legale Covid, sunt recoltate fragmente de plămân care se pun în niște medii speciale puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică, aceste medii se trimit înapoi la DSP, iar de acolo pleacă spre Institutul Cantacuzino, unde se fac determinările de laborator pentru punerea în evidență a infectărilor cu Coronavirus.
 
Totodată, pe parcursul emisiunii, șeful SML Constanța a vorbit și despre modalitatea în care organismul metabolizează alcoolul, dar și despre activitatea Serviciului de Medicină Legală, în general.

 
Întreaga emisiune poate fi văzută aici:


 
 

Citește și:
ZIUA LIVE Șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța, dr. Marius Popa, despre metabolizarea alcoolului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii