Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:30 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Avocatul Ionel Hașotti - „Trebuie să te informezi și să fii pregătit în fiecare zi“

ro

15 Jul, 2021 00:00 3243 Marime text

 
  • Avocatul Ionel Hașotti a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 14 iulie 2021, de la ora 14.00.
  • „Totul se învață. Este un proces de învățare continuă, dacă vrei să-ți slujești clienții cum trebuie, trebui să fii informat, mai ales că se schimbă foarte des legislația. Sfatul meu către tinerii avocați este să se informeze și cel puțin o jumătate de oră pe zi să o dedice consultării noutăților legislative care apar“, a explicat avocatul Ionel Hașotti.
  • Cetățean foarte conectat la viața orașului în care trăim și bun cunoscător al urbei, inclusiv prin prisma proceselor în care a intrat, de-a lungul timpului, avocatul Ionel Hașotti a vorbit și despre direcția în care ar fi nevoie să se îndrepte acesta.
Fost prodecan al Baroului Constanța și, de trei ori, decan al acestuia, avocatul Ionel Hașotti, a primit recent premiul „Avocat Ion. C. Theodorescu-Valahu“, pentru munca depusă de-a lungul întregii sale cariere pentru dezvoltarea continuă și apărarea profesiei de avocat.
 
Acesta a acceptat invitația de a participa la emisiunea ZIUA LIVE de miercuri, 14 iulie 2021, de la ora 14.00 și a povestit, în cadrul acesteia, despre primii pași pe care i-a făcut, pe acest drum, la începutul anilor 1980.
 
„Am ales să fac Dreptul pentru că eu eram ferm hotărât să fac altceva, să mă îndrept spre Istorie, care a rămas pasiunea mea, dar, fratele meu mai mare, care a făcut Istoria, m-a convins că nu este cazul să fim doi istorici în familie. Atunci, m-am îndreptat către Drept și nu am regretat nicio clipă, pentru că am cunoscut frumusețile Dreptului și a devenit o adevărată pasiune. Dreptul l-am învățat la facultate și l-am înțeles în avocatură“, a explicat Ionel Hașotti.
 
„Cel mai mare câștig al unui absolvent de Drept este acela de a ști ce carte anume să deschidă atunci când se confruntă cu o situație dată“, a precizat avocatul.
 
Acesta a explicat, pe parcursul emisiunii, că a ales avocatura și datorită vremurilor și a contextului politic din anii 1980, „din dorința asumată ferm de a-i ajuta pe oameni să-și cunoască și să-și exercite drepturile“.
 
„Totul se învață“
 
„Nu era ușor să faci avocatură în vremurile respective, mai ales în domeniile sensibile, cum ar fi materia penală la vremea respectivă – sensibil a fost întotdeauna penalul - și am avut marea șansă de a lucra cu avocați mari din Constanța, care m-au îndrumat, care au vegheat asupra mea și care m-au învățat foarte multe lucruri. Nu mai puțin adevărat este că nu aș fi putut să fac absolut niciun moment această profesie fără sprijinul soției mele, căreia vreau să-i mulțumesc și pe această cale pentru faptul că a fost alături de mine. Noi ne-am cunoscut în facultate, ne-am căsătorit în facultate și, la rândul ei, a fost avocat 35 de ani și a fost un lucru care ne-a ajutat enorm. Ne-am ajutat unul pe altul, și în viață, și în familie“, a povestit fostul decan al Baroului Constanța.
 

De asemenea, Ionel Hașotti a mărturisit, în cadrul emisiunii, că este fericit că și cei doi copii ai săi au ales Dreptul, fără nicio influență în acest sens din partea familiei, aceștia fiind acum, la rândul lor, „avocați mai buni decât sunt eu“
 
Fostul decan a explicat că, pe parcursul carierei sale, a învățat Dreptul în sala de judecată, de la judecători, de la procurori:
 
„Totul se învață. Este un proces de învățare continuă, dacă vrei să-ți slujești clienții cum trebuie, trebui să fii informat, mai ales că se schimbă foarte des legislația. Sfatul meu către tinerii avocați este să se informeze și cel puțin o jumătate de oră pe zi să o dedice consultării noutăților legislative care apar“, a explicat avocatul Ionel Hașotti.
 
„Trebuie să existe o viziune, un proiect pe termen lung“
 
Cetățean foarte conectat la viața orașului în care trăim și bun cunoscător al urbei, inclusiv prin prisma proceselor în care a intrat, de-a lungul timpului, avocatul Ionel Hașotti a vorbit și despre direcția în care ar fi nevoie să se îndrepte acesta.

 
„Eu nu vreau să fac nicio judecată de valoare cu privire la o administrație sau alta a orașului, le-am văzut pe toate și le-am văzut ca și cum ai deschide ușa larg și te-ai uita înăuntru – din procese! Pentru că în procese să văd foarte multe lucruri. Cred că o componentă fundamentală a unei bune administrări este lectura. Pentru că trebuie să citești foarte mult să înțelegi sociologia urbană, să înțelegi urbanismul din punct de vedere sociologic, așa încât să ajungi la un habitat în care oamenilor să le placă să trăiască. Pentru asta, trebuie să existe o viziune, un proiect pe termen lung. Or, dacă ar fi să fac o critică, nu pentru o administrație sau alta, este că a încercat să rezolve problemele numai pe termen scurt“, a explicat fostul decan al Baroului Constanța.
 
„Arhitecții unde au fost din 1990 până acum în acest oraș, să imprime un anumit stil, să-l păstreze cu dinții, împotriva oricărui dezvoltator, care vrea să-și impună propria lui viziune? Or, nu se poate așa ceva. Legea este de partea subdezvboltării. Legea urbanismului, la ora actuală, este o lege care nu ar trebui să fie în România, în forma actuală, pentru că permite tot felul de derogări. În condițiile în care societatea noastră nu este învățăată să respecte regulile, este o nebunie să existe plan general, plan zonal, plan de detaliu și, din treaptă în treaptă, să existe derogări. Și în lipsa unei viziuni urbanistice de clare, complete, coerente și în lipsa unuei supravegheri arhitecturale, orașul acesta continuă să cadă în deriziune“, a spus avocatul Ionel Hașotti.
 
„Mamaia este o stațiune pierdută. Ea nu mai este o stațiune, la ora actuală, trebuie să ne luăm gândul. Dar, chiar și așa, un set de reguli și de stilistică trebuiau stabilite și urmate cu sfințenie“, a spus avocatul.
 
„Și dacă vom avea mai multe spații verzi, ele tot atât de multe vor rămâne nelucrate, dacă administrația nu are bani să investească în întreținerea lor“, a explicat avocatul.
 
De asemenea, acesta a atras atenția asupra oportunităților de dezvoltare a orașului:
 
„Constanța stă pe o mină de aur urbanistică - de la Poarta 1 la Poarta 4. Hectare pe care portul nu le mai folosește și pe care nici municipalitatea nu le mai folosește. Acolo se poate construi un oraș nou. Și au fost oameni interesați. Avem de unde să ne inspirăm, căci cel mai mare dezvoltator de porturi este un român, singurul Sir, Sir George Iacobescu“, a amintit avocatul în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 

 
 

Citește și:
ZIUA LIVE Avocatul Ionel Hașotti - „Dacă nu iubești această profesie nu ai să fii împlinit niciodată”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii