ZIUA LIVE. Detașările expiră pe 7 aprilie. Silviu Coșa, prefect - „Nici un cadru medical din Spitalul de Boli Infecțioase, nu trebuie să plece acasă”
ZIUA LIVE. Detașările expiră pe 7 aprilie. Silviu Coșa, prefect - „Nici un cadru medical din Spitalul de
30 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2276
Marime text
- Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa a vorbit la ZIUA LIVE despre situația Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, dar și despre ce se v-a întâmpla cu angajații pe perioadă nedeterminată a căror detașări expiră pe 7 aprilie, chiar de Ziua Mondială a Sănătății
- „În acest sezon estival trebuie să se renunțe la acele controale de tip reality show, care fac deliciul la TV”
- Sunt 4000 de refugiați cazați la nivelul județului iar jumătate dintre ei sunt copii
- 51.000 de constănțeni s-au autorecenzat
Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa a vorbit la ZIUA LIVE despre situația Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, dar și despre ce se v-a întâmpla cu angajații pe perioadă nedeterminată a căror detașări expiră pe 7 aprilie, chiar de Ziua Mondială a Sănătății.
În calitate de prefect și reprezentant al guvernului în teritoriu, Coșa poate fi un mediator între toate forțele locale pentru redarea spitalului către comunitate.
„Ce s-a întâmplat la Spitalul de Boli Infecțioase nu a fost un lucru dorit de cineva.
A fost superficialitate în raport cu faptul că unele riscuri se pot manifesta. S-a refăcut instalația suplimentară.
Toata aparatura nouă a fost susținută de o rețea fără autorizare. De asta a fost refăcută instalația electrică suplimentară. Documentația e gata, m-a asigurat chiar managerul interimar, dr. Claudia Cambrea. Acum ea trebuie depusă la ISU.
Între timp, s-a deschis Secția exterioară din Medeea, destinată tratării bolnavilor HIV.
În valul 4 al pandemiei, sistemul sanitar constănțean a reușit să supraviețuiască, chiar și fără acest spital. Nu a fost însă ușor. Pacienții au primit îngrijiri la același nivel.
Cât privește, prelungirea detașărilor de personal nu s-au dorit acest lucru la nivelul Ministerului Sănătății.
Ce se va întâmpla după 7 aprilie, cu cele 90 de persoane detașate în continuare la alte unități medicale, este o întrebare ce mă pune în dificultate.
Trebuie să așteptăm. După data de 1 aprilie , vom ști mai bine.
Condiția de bază e că nici un cadru medical angajat cu contract de muncă, nu trebuie să plece acasă”, a spune prefectul Silviu Coșa.
Vă reamintim, pentru 87 de angajați pe perioadă nedeterminată ai SCBI, detașările au fost prelungite doar până pe 7 aprilie.
În acest sens, autoritățile au făcut demersuri pentru prelungirea detașării personalului medical în unități sanitare din județul Constanța.
Spitalul de Boli Infecțioase are în total 196 de angajați.
„În acest sezon estival trebuie să se renunțe la acele controale de tip reality show, care fac deliciul la TV”
Și tot la ZIUA LIVE am aflat câteva detalii despre pregătirea sezonului estival, în contextul în care se vorbește despre un al șaselea val al epidemiei de coronavirus.
„Pentru mine rămâne o problemă lărgirea plajelor noi. Nu pot fi exploatate din punct de vedere economic de operatorii respectivi. Au fost făcute demersuri. S-a discutat despre viitorul plajelor din Constanța. A rămas să se definitiveze în 2 de săptămâni. Am solicitat ca plajele noi să fie deținute de cei cu contracte pe plajele vechi. Plajele sunt un serviciu aferent.
Lumea nu vine să doarmă pe plajă. Anul trecut am avut sesiuni de discuții cu ABADL. S-a ajuns la o înțelegere anul trecut pentru niște pachete. Au fost reclamații.
Anul acesta există o plajă intabulată, prevederi legate, astfel încât hotelierii să poată oferi servicii hoteliere. Anul trecut, Mamaia a înregistrat o scădere a numărului de turiști. E datoria autorităților de a face ceva în acest sens. Turismul aduce un plus de 50% la bugetul de stat. Este deja o problemă la nivel național.
Am lăsat fiecare instituție anul trecut să-și creeze propriul comandament. Am căutat să venim în întâmpinarea agenților economici, și problemele lor vis a vis de controale. Să se renunțe la acele controale de tip reality show, care fac deliciul celor din fața TV, dar cei ce vor să aleagă un serviciu turistic, pot avea temeri nefondate”, a explicat Silviu Coșa.
Și taxa de parcare din stațiunea Mamaia ar trebui rezolvată/modificată până la debutul sezonului estival.
„Sunt discuții între autoritățile locale și asociațile patronale. Cetățeanul care vine trebuie să fie relaxat și să știe pe ce lasă banii”, a mai spus prefectul județului Constanța.
Problema refugiaților
„Sunt 4000 de refugiați la nivel de județ, jumătate sunt copii. Siguranța la nivelul constănțenilor nu este o problemă din acest punct de vedere.
În momentul când vom avea un aflux mai mare de refugiați, începutul sezonului sau continuare războiului, e necesară o relocare a acestora. Noi răspundem solicitărilor ce vin de la județele de graniță.
Internatele, căminele, hotelurile nu sunt rechiziționate. Este vorba de spații oferite cu titlu gratuit. Sunt puse la dispoziție în acest sens, aprobate de CJSU, ulterior vor primi cam 50 de lei de persoană pe zi”, a menționat la ZIUA LIVE, prefectul Silviu Coșa, răspunzând astfel și temerilor unor părinți care ne-au sesizat cu privire la faptul că sala de sport a școlii unde învață copiii lor va fi pusă la dispoziția refugiatilor.
„ Vorbim despre mămici cu copii. Nu este afectată siguranța constănțenilor. Dacă ne-am afla în situația refugiaților, am fi mai empatici. Dar din fericire pentru noi, nu suntem.
Le transmit celor care nu îi înțeleg pe acei refugiați care au fugit din calea războiului , să dicute ccu cei care înțeleg că acei oameni au fugit din calea unui război.
Toți am pleca cu hainele de pe noi, de firmă sau nou, cu mașinile noastre, indiferent de marcă”, a conchis Silviu Coșa.
În plus, până în momentul de față, județul Constanța nu a cheltuit bani cu refugiații iar posibilele cheltuieli vor fi decontate prin fondul de coeziune la nivelul UE.
51.000 de constănțeni s-au autorecenzat
Recensământul populaţiei şi locuinţelor runda 2021 (RPL2021), care se desfăşoară în aceste zile în România, face parte dintr-o rundă de recensăminte desfășurate la nivel european.
„Constanța se află pe locul 5 pe țară. Autorecenzarea se află până pe 15 mai. Cei care refuză recenzarea sunt pasibili de amenzi”, a anunțat prefectul județului Constanța la ZIUA LIVE.
Citește și:
ZIUA LIVE. Județul Constanța are un real potențial în energie și turism. Cum valorificăm aceste resurse?
ZIUA LIVE Prefectul Silviu Coșa, despre pregătirea sezonului estival și desfășurarea recensământului populației la nivelul județului Constanța
Interviul video poate fi urmărit integral aici:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii