ZIUA LIVE Două spectacole la Constanța, cadoul lui Alex Călin înainte de ziua lui - „E una dintre cele mai frumoase forme de a-mi serba ziua”
ZIUA LIVE: Două spectacole la Constanța, cadoul lui Alex Călin înainte de ziua lui - „E una dintre cele mai
25 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
3427
Marime text
- În cea de a șaptea săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2024, actorul Alex Călin, de la Teatrul Excelsior București, joacă în două spectacole
În cea de a șaptea săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2024, actorul Alex Călin, de la Teatrul Excelsior București, joacă în două spectacole.
Prima apariție a avut-o ieri, 24 august, la Casa de Cultură, în spectacolul „Punk Rock”, ce a început la ora 20:00. Astăzi, 25 august, el este prezent în „Două ore cu pauză”, la aceeași locație și de la aceeași oră.
La ZIUA LIVE, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța, Alex Călin a povestit depsre cele două spectacole, despre filmele în care a jucat și și-a spus părerea despre SEAS.
Să începem cu spectacolul de ieri. Despre ce a fost vorba?
A fost vorba de o gașcă de liceeni cu problemele aferente. E un spectacol care pe jumătate este și un concert punk. În timpul spectacolului sunt 8-9 piese pe care le cântăm live. Jucăm spectacolul de aproape doi ani de zile la noi la Excelsior și mă bucur tare mult că putem să-l ducem prin țară.
Cum a fost atmosfera?
Au fost momente când au fost foarte atenți, dar și un pic rezervați. La final părea că le-a plăcut.
A fost sold-out?
Nu cred că a fost plină sala, dar e irelevant. Noi ne facem treaba și pentru doi spectatori, dacă e cazul.
A fost prima experiență într-un spectacol la Constanța?
Am mai fost anul trecut tot cu Teatrul Excelsior cu „Opera de trei parale”. Am mai venit cu mai multe spectacole la Teatrul din Constanța.
Ești la a doua experiență în cadrul SEAS. Ce părere ai despre evenimentul organizat de Teatrul de Stat Constanța?
Mi se pare remarcabil că se întâmplă genul ăsat de eveniment. Mi se pare extraordinar că oamenii se pot pune la masă și reușesc să ajungă să organizeze așa ceva. Aici e și mai important, pentru că în timpul verii vin foarte mulți turiști. Mi se pare foarte smart pentru că poți să prinzi și oameni de-ai locului, dar și turiști. Îi doresc viață lungă festivalului. Mă bucur că Erwin (n.r. Erwin Șimșensohn – directorul Teatrului de Stat Constanța) este la cârma teatrului și la cârma acestui festival. I-am spus că mi se pare o idee extraordinară. Cred că prin festivalul ăsta se poate ridica toată zona și aici mă refer la Constanța și Mamaia.
Care sunt așteptările tale de spectacolul „Două ore cu pauză”?
N-am așteptări înainte de un spectacol. Din punctul meu de vedere și al colegilor, îmi doresc să ne facem treaba cât mai bine și să livrăm mesajul acestui spectacol. Este vorba despre sistemul educațional din România din mai multe perspective. Cred că este o temă care necesită încă multe alte spectacole. E un spectacol la care țin foarte mult. Sper ca oamenii să intre în povestea noastră și în jocul nostru și la final să simțim că le-a plăcut.
Aprecierea publicului pentru cele două spectacole ar reprezenta un cadou frumos având în vedere că mâine este ziua ta?
E una dintre cele mai frumoase forme de a-mi serba ziua. Îmi petrec jumătate de zi jucând, și cealaltă jumătate cu familia. E una dintre cele mai furmoase forme la care m-aș putea gândi.
Ai jucat și în filme. Cel mai recent este „Moromețtii 3”, în regia lui Stere Gulea. Cum a fost colaborarea?
A fost de vis. Este un om frumos și onest și în felul în care își face munca și în felul în care îi tratează pe cei din jur, indiferent de generație. A fost o bucurie să lucrez cu domnul Gulea. Mă bucur că am avut ocazia să fac parte din acest film care face cumva parte din istoria cinematografiei românești și încheie un circ început în 1985. Domnul Gulea a spus că este ultima parte. Este un proiect și o experiență irepetabilă. Mă bucur și de colaborarea cu ceilați colegi. Pot spune că a fost un dream team.
Joci rolul lui Niculae asupra căruia se centrează acțiunea. Ne oferi câteva spoilere?
Filmul este axat pe Nicolae Moromete care a ajuns să fie un scriitor recunoscut în societatea românească. Acțiunea se întâmplă în anul 1954. Vezi prin ce trebuia să treacă un artist, un scriitor în cazul lui, ca să poată să scrie ce își dorea. Sunt lucruri care descriu destul de specific perioada respectivă. Este și o modalitate de a cunoaște istoria anilor aceia. Mi se pare interesant și să vedem cum s-au schimbat lucrurile de atunci și dacă s-au schimbat. Din punctul meu de vedere nu s-au schimbat lucrurile. Provocările sunt la fel de mari pentru artist la început de drum și acum. Contextele fiind diferite, e evident că presiunea asupra artiștilor tineri este diferită. Filmul vorbește și despre iubire, despre context politice și despre cum este să-ți consolidezi coloana vertebrală ca un artist. M-aș bucura ca oamenii să vină să-l vadă din noiembrie încolo.
Consideri că există un film care ți-a adus o anume tracțiune în carieră?
Fiecare film a avut rolul său și a reprezentat o treaptă ca să pot să merg mai departe. În România este o industrie cinematografică destul de mică și în continuare se alocă puțini bani pentru asta. După ce joc într-un film nu mă aștept să-mi aducă tracțiune. A doua zi o iau de la zero.
Despre ce rol într-un spectacol de teatru ai spune că a fost cel mai complex?
„Fluturii sunt liberi”. E un spectacol la care am lucrat chiar cu Erwin și țin foarte mult la el. L-am și jucat pe scena teatrului din Constanța. Am jucat rolul unui tânăr nevăzător. A fost o provocare mare pentru mine. Rolul m-a făcut să caut puțin prin societate, apropo de persoane nevăzătoare, cum stă treaba în România. Am aflat multe lucruri și interesante și triste. Cel mai important lucru pe care l-am căpătat în urma spectacolului a fost conștientizarea socială.
Ai și un rol de film care ți s-a părut complex?
Aș zice că cel mai greu, cel puțin la momentul respectiv, a fost cel din filmul „Cap și pajură”. A fost inspirat din realitate, dintr-o știre de la televizor, prezentată foarte cancanistic. Am avut cinci zile de filmare, dar a fost foarte greu ce a trebuit să facem în cele cinci zile. Și rolul lui Niculae a fost complex.
La ce proiecte mai lucrezi acum?
Pe 27 august mă întorc în București și urmează să filmez un lungmetraj cu Claudiu Mitcu. La începutul lunii o să filmez al doilea scrutmetraj, tot cu Claudiu Mitcu și alături de soția mea, Ana Covalciuc. Așteptăm să înceapă stagiunea ca să începem proiectele la Excelsior.
Interviul integral cu Alex Călin poate fi urmărit mai jos:
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii