Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:57 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Edificiul Roman cu Mozaic trebuie finalizat pînă la sfârșitul anului 2023. Au fost obținute avizele și autorizația de construire (VIDEO+ GALERIE FOTO)

ro

20 Jul, 2022 00:00 2850 Marime text
  • La ZIUA LIVE v-am aratat interiorul Edificiului Roman cu Mozaic, înainte începerii lucrărilor de conservare, restaurare și amenajare și am discutat despre proiect cu vicepreședintele CJC, Petre Enciu
  • Acesta a declarat că dacă totul merge bine lucrările la Edificiul Roman cu Mozaic vor începe la sfârșitul lunii august
  • Cu finanțare europeană, lucrările trebuie să fie realizate în termende 18 luni, adică până la 31 decembrie 2023
  • Nu v-a fi schimbat radical aspectul mozaicului. Va fi curățat și reabilitat bucată cu bucată iar piesele lipsă vor fi completate cu elemente asemănătoare
 

Săptămâna trecută a fost emisă autorizația de construire nr. 651 solicitată de Consiliul Județean Constanța pentru proiectul de consolidare, conservare, restaurare, protejare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic.

Documentul are o valabilitate de 24 de luni.



Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

La ZIUA LIVE v-am aratat interiorul Edificiului Roman cu Mozaic, înainte începerii lucrărilor de conservare, restaurare și amenajare și am discutat despre proiect cu vicepreședintele CJC, Petre Enciu.

Acesta a declarat la ZIUA LIVE că „dacă totul merge bine lucrările la Edificiul Roman cu Mozaic vor începe la sfârșitul lunii august”.
 
Enciu a mai explicat că în perioada următoare, Consiliul Județean trebuie să realizeze recepționarea proiectul tehnic și să fie analizat în comisia tehnică.


Ulterior, va fi supus votului consilierilor județeni, după care se va putea vorbi despre începerea lucrărilor.



„La execuția lucrărilor ținem cont de contextul actual economic care nu este favorabil din cauza creșterii costurilor. 

Acest proiect are deja un an întârziere. S-au obținut foarte greu documentele. Va trebui să găsim o soluție. 


Normal vorbim despre 18 luni pentru acest proiect, dar antreprenorul trebuie să găsească un grafic pentru ca lucrările să fie realizate în termen, adică până la 31 decembrie 2023”, a explicat Petre Enciu.
 
Vă reamintim, în luna mai 2018 s-a semnat contractul de finanțare pentru această investiție.

Contractul este finnațat prin fonduri europene. A avut o valoare de 14 milioane.
 
Au urmat mai multe proceduri.
 
„Acest proiect a plecat cu o valoare de aproximativ 10 milioane, s-a atribuit puțin sub 10 milioane. Când am preluat mandatul avea deja peste un an de zile întârzieri. Acum suntem la ultimul pas și la un pas de emitere a ordinului de începere. 

Cea mai grea comisie a fost cea Tehnică de Arhitectură.

Am fost prezenți în toate comisiile și am încercat să fie totul bine. 

Acest proiect este pe fonduri europene și necesită o muncă de avizare mai mare decât cea din fonduri publice.

Până la urmă am obținut un aviz condiționat de lucrări arheologice, având în vedere că suntem în zonă arheologică”, a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.
 


Pentru ZIUA de Constanța, Petre Enciu a explicat cum va arăta Edificiul Roman cu Mozaic după restaurare:  „Vom păstra balustrada, așa este recomandarea specialiștilor, tot ce înseamnă ferestre vor fi schimbate, va fi restaurată și terasa dinspre Casa cu Lei, inclusiv zidul. Vor fi reparate plafonul, fațada și ușile.

Vom avea platforme pentru persoane cu dizabilități. Va fi restaurat evident și mozaicul. Nu ne permitem să schimbăm aspectul radical al acestuia. Va fi curățat și reabilitat bucată cu bucată. 

Piesele lipsă vor fi completate cu elemente asemănătoare. Vor fi instalații pentru prevenirea incendiilor dar și instalație de climă. Vom scăpa de aceste infiltrații.

Oamenii se vor plimba și pe aceste terase care sunt acum închise. 

Iar până la finalizarea lucrărilor, încercăm să includem la nivelul instituțiilor de cultură subordonate Consiliul Județean Constanța biletul unic”, a declarat Petre Enciu la ZIUA LIVE.
 



Despre Edificiul Roman cu Mozaic
 
Vasile Canarache a adunat volumul intitulat „Edificiul cu mozaic“ informații și fotografii ale perioadei bizantinei despre Tomis.
 
Cartea aduce în prim-plan detalii neștiute despre construcția acestei clădiri, recunoscută pentru somptuozitatea decorului său interior: pavaj mozaicat policrom întins pe toată suprafaţa sălii de pe terasa superioară și pereţi placaţi cu marmură decorată variat.

„Evoluția orașului este cunoscută în ziua de astăzi datorită vechilor înscrisuri cronologice despre dezvoltarea acestei așezări. Numeroase mențiuni sunt făcute de-a lungul timpului de către scriitori, instorici și geografi aparținând ultimelor secole dinaintea erei noastre.

Tomisul a devenit cel mai mare port comercial fiind situat între cele două orașe, Istria și Callatis, pe partea stângă a Pontului Euxin. Chiar de la sfârșitul primului secol dinaintea erei noastre, romanii au văzut potențialul infinit al orașului. Astfel, au păstrat mai departe sub toate formele noi ale sclavagismului roman atât limba, religia și obiceiurile cât și instituțiile și magistrații, flota, averile și monetăria, având propria monedă pe care puteau inscripționa numele împăraților romani protectori. A fost numit „preastrălucitul oraș al tomitanilor“.



După mijlocul secolului al III-lea, sub puterea romană a început să se dezvolte situația economico-socială, urbanistică și o dată cu acestea au luat naștere toate ramurile cultural-artistice: poezia, muzica, spectacolele, pictura, dar mai ales sculptura în marmură.

În toamna anului 1959, pe faleza de vest a orașului, în spatele Pieței Ovidiu a fost demarat un proiect prin care se realiza construcția unui bloc nou de locuințe și a unui nou bulevard. Cu această ocazie, s-au descoperit mai multe ziduri antice și un crâmpei de mozaic, bine conservat. Lucrările au continuat până în anul 1962, atunci când au ajuns la un rezultat de aproximativ 10.000 de metri pătrați ai edificiului cu mozaic. Pe baza săpăturilor și descoperirilor arheologice s-a ajuns la concluzia că pe acel teren a stat Agoraua Tomisului.

Structura Agoroaei Tomisului

Unele dintre bucățile monumentale erau îngropate la 10, chiar și 20 de metri adâncime. Acestea erau acoperite cu moloz și gunoi, adus de-a lungul secolelor la râpa de la marginea orașului. Obiectele antice găsite au ajutat la realizarea reconstituirii „Edificiului cu mozaic“ care conținea patru terase distincte (terasele fiind notate cu A-B-C-D). Terasa cu mozaic policrom (B) era așezată pe jumătatea din vest, pe spinarea a 11 încăperi boldite, 11 magazii de mărfuri. Intrarea în aceste încăperi se făcea de pe terasa C. Mai jos cu cinci metri era așezată tresa D.

Imobilul continuă mult spre sud unde a fost găsită o clădire amenajată pentru depozitarea stocurilor și a mărfurilor, ateliere, bazine placate cu marmură, terme și scări de piatră care făceau legătura între cele patru terase.

Despre terasa B se consideră că nu ar fi fost acoperită, acolo având loc festivități, adunări populare și tot felul de evenimente legate de acest edificiu. Terasa avea forma dreptunghiulară, acoperită cu un covor de mozaic, unitar în construcție. Deși sunt 3 culori care stau la baza desenului, acestea par mai numeroase și mai plastice deoarece pietricelele au fost așezate în degrade. În mijlocul mozaicului sunt prevăzute patru câmpuri și trei cercuri la distanțe aproximativ egale. În fiecare câmp și în cuprinsul fiecărui cerc apar decoruri geometrice și florale, multicolore. Diametrul cercurilor și lățimea câmpurilor dintre cercuri este de șapte metri. Pavimentul de mozaic are în total 74 de simboluri diferite.

Conform cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că zidurile care mărgineau pavimentul de mozaic au fost construite cu scopul de a proteja terasa B, pe de-o parte, contra vâturilor de nord și nord-vest, iar pe de altă parte contra presiunii sau alunecărilor malului terasei A. Aceste ziduri aveau la nivelul solului grosimea de 1.50 metri, iar la fundații o grosime dublă. Erau construite din câte patru rânduri de cărămidă și legate cu mortar roz făcut din var amestecat cu cărămidă pisată. La fiecare patru metri ieșeau în afară pilaștri cu lățimea de 2 m și înățlimea de 8 m. Aceste coloane ornamentale se uneau în partea superioară prin arcuri, formând semicercuri decorative.

A mai fost descoperită o plăcuță pe ușa primei încăperi pe care scria Ermeos, care reprezenta fie numele unuia dintre magazine, fie era o dedicație pentru zeul comerțului. De altfel, printre rămășite s-au observat un cuptor mare de var, casa scării care lega printr-un punct lateral, la sud-vestul edificiului, cele patru terase; capul de marmură al lui Hermes, iar deasupra încăperii din terasa C s-a păstrat arcul uneia dintre bolțile care susțineau pavimentul de mozaic.

Într-o stare foarte bună au mai fost găsite și partrea de jos a treptelor principale, oalele în care se transporta vinul și greutățile de cântar cu inscripții pentru comerțul cu ridicata. S-au găsit în 5 locuri diferite monede de bronz de la împărații Constantin cel Mare și Constantius.

S-a constatat faptul că întreg edificiul a fost distrus în întregime cu prilejul unuia sau mai multor cutremure în secolul al V-lea. Pe locul unde arheologii descopereau edificiul în anul 1962, în urmă cu 50 de ani se afla linia ferată și gara Thetis”.
 

 

Citește și:

„Edificiul Roman cu Mozaic”, de Vasile Canarache

#DobrogeaDigitală Istoria din spatele „Edificiului cu mozaic“ din Tomis (galerie foto)

ZIUA LIVE. Când încep lucrările de reabilitare la Edificiul Roman cu Mozaic?

 Interviul video poate fi urmărit aici:

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii