ZIUA LIVE. Pericolele bolii de reflux gastro-esofagian. Când trebuie să mergem la medic
ZIUA LIVE. Pericolele bolii de reflux gastro-esofagian. Când trebuie să mergem la medic
20 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4768
Marime text
- Medicul Diana Cândescu, medic specialist gastroenterologie în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, a vorbit pe larg, în emisiunea ZIUA LIVE de miercuri, 19 mai 2021, de la ora 14.00, despre boala de reflux gastro-esofagian.
- Medicul a atras atenția asupra faptului că este esențială vizita la medicul de specialitate, date fiind complicațiile pe care le poate avea boala de reflux gastro-esofagian.
- Pot exista episoade de apariție a refluxului gastro-esofagian în timpul nopții, ceea ce poate duce la sufocare.
- Arsurile din piept nu trebuie ignorate, ele putând fi un prim semn al bolii de reflux gastro-esofagian.
- Un prim pas, foarte important, în tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian este schimbarea stilului de viață și al regimului igieno-dietetic.
- Emisiunea poate fi văzută pe site-ul www.ziuaconstanta.ro, dar și pe pagina de Facebook ZIUA de Constanța.
Cât de periculoasă este, de fapt, boala de reflux gastro-esofagian și complicațiile pe care aceasta le poate avea, dacă este ignorată ori netratată la timp, cât de important este să mergem la medic și să nu recurgem la auto-medicație, dar și cât de important este să păstrăm un regim alimentar sănătos.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care medicul Diana Cândescu, medic specialist gastroenterologie în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, le-a prezentat pe larg în emisiunea ZIUA LIVE de miercuri, 19 mai 2021, de la ora 14.00.
„Boala de reflux gastro-esofagian reprezintă totalitatea simptomelor care derivă din refluxul conținutuluyi gastric, care este acid sau uneori este alcalin, depinde de situație, la nivelul esofagului sau, uneori, chiar la nivelul orofaringelui și în căile respiratorii“, a explicat medicul Diana Cândescu.
Totodată, specialistul a atras atenția asupra faptului că este esențială vizita la medicul de specialitate, date fiind complicațiile pe care le poate avea boala de reflux gastro-esofagian, dar și faptul că pot exista episoade de apariție a refluxului gastro-esofagian în timpul nopții, ceea ce poate duce la sufocare.
„Cele mai cunoscute simptome ale bolii de reflux gastro-esofagian, care o și definesc, sunt reprezentate de pirozis, acea arsură retrosternală pe care o cunoaște toată lumea, sau regurgitația acidă“, a precizat medicul.
Astfel, arsurile din piept nu trebuie ignorate, ele putând fi un prim semn al bolii de reflux gastro-esofagian. În cazul în care există mai mult de două episoade de pirozis pe săptămână, este recomandată o vizită la medic.
„Regurgitația acidă reprezintă momentul în care conținutul gastric vine înapoi pe esofag până la nivelul cavității bucale, fără niciun efort de vărsătură. Probabil că multă lume a experimentat aceasta chiar în timpul somnului, ceea ce este foarte periculos pentru că mulți pacienți se pot îneca“, a atras atenția medicul Diana Cândescu.
Simptomele la care trebuie să fim atenți
Foarte important este faptul că boala de reflux gastro-esofaringian poate fi confundată și cu un astm, din cauza dificultăților înregistrate la nivelul aparatului respirator.
Totodată, oamenii care suferă de această boală pot avea o tuse seacă, persistentă, ori o hipersalivație.
Senzația de greață, vărsăturile, senzația de plenitudine, sațietatea precoce ori senzația de balonare sau senzația că digestia se face foarte greu – toate acestea pot fi, totoată, simptome ale bolii de reflux gastro-esofaringian.
„Orice element care duce la creșterea tensiunii intraabdominale duce reprezintă un factor care favorizează apariția bolii de reflux gastro-esofaringian“, a precizat medicul din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
Un prim pas, schimbarea regimului igieno-dietetic
Un prim pas, foarte important, în tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian este schimbarea stilului de viață și al regimului igieno-dietetic.
„Este important să nu mâncăm pe fugă, să nu mâncăm foarte mult la o masă, de preferat ar fi mesele mici și repetate. De asemenea, trebuie să încercăm să nu ne culcăm ori să ne așezăm în poziție orizontală imediat ce am terminat masa și este recomandat să nu stăm cu capul în jos sau să ridicăm greutăți după masă. Acestea sunt acțiuni care accentuează refluxul gastro-esofagian. Totodată, este foarte important de evitat consumul de alcool, de alimente bogate în grăsimi, băuturile carbogazoase, sucul de roșii, cafeaua, ciocolata. Aceste alimente favorizează refluxul gastro-esofagian și cresc presiunea intraabdominală. De asemenea, și fumatul favorizează apariția refluxului gastro-esofagian“, a mai explicat medicul specialist, în timpul emisiunii ZIUA LIVE.
În ce privește complicațiile pe care le poate da boala de reflux gastro-esofagian, printre acestea se numără și disfagia – dificultatea la înghițit, casre apare în cazul unei boli de reflux cu o evoluție îndelungată și semnifică apariția unei complicații. În aceste cazuri, pacientul nu trebuie să mai amâne vizita la medic.
Alte complicații ale bolii de reflux gastro-esofagian implică durerea la înghițit, scăderea în greutate, eventuala apariție a unui sindrom anemic, ori schimbarea în apariția simptomelor. Toate aceste simptome trebuie, de asemenea, să trimită pacientul la un consult de specialitate.
Din păcate, dacă este ignorată, boala de reflux gastro-esofagian poate duce inclusiv la apariția cancerului de esofag ori a ulcerului esofagian.
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
Citește și:
ZIUA LIVE. România, pe primul loc la mortalitatea cauzată de cancerul de col ulterin. Medicul Dragoș Brezeanu, despre prevenția acestei boli
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii