ZIUA LIVE Prefectul Silviu Coșa - „S-au reluat plățile în cadrul programului 50/20. În județ sunt aproximativ 11.000-14.000 de cetățeni ucraineni"
ZIUA LIVE: Prefectul Silviu Coșa - „S-au reluat plățile în cadrul programului 50/20. În județ sunt aproximativ
28 Feb, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
4033
Marime text
- Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați are un sediu și la Constanța și vine în ajutorul refugiaților din Ucraina
- Chiar dacă au existat solicitări, doar aproximativ 20 de cetățeni ucraineni și-au găsit un loc de muncă în județul Constanța
- În județul Constanța sunt aproximativ 11.000-14.000 de cetățeni ucraineni
Invitat la ZIUA LIVE, Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța a răspuns la temerile constănțenilor și refugiaților cazați de aceștia în legătură cu decontarea sumelor din programul 50+20 pentru lunile restante.
Constanța este al doilea județ, după București-Ilfov, în care s-au relocat în ultimul an, ucrainenii fugiți din calea războiului.
Potrivit ISU Dobroggea, 13 milioane de euro din fondurile decontate de statul român prin programul „50/20” au fost încasate de proprietari de imobile, persoane fizice și juridice din județul Constanța.
Coșa a anunțat că a început decontarea tuturor sumelor restante. De asemenea, prefectul a precizat că până în momentul de față nu are o informație care să confirme faptul că programul 50-20 se va încheia în următoarea perioadă.
„Oamenii aceștia reprezintă o problemă și pentru cetățenii români, iar atâta timp cât le sunt asigurate cazarea și hrana prin acest program, problema este diminuată.
Am vizitat în luna decembrie a anului trecut centrul de la Pavilionul Expozițional din București unde se distribuie produse pentru cetățenii ucraineni.
Din acest an, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați are un sediu și la Constanța și vine în ajutorul refugiaților din Ucraina. Totodată, mai multe ONG-uri oferă produse neperisabile și de igienă pentru aceștia în sediul de pe bulevardul IC Brătianu.
În județul Constanța sunt aproximativ 11.000-14.000 de cetățeni ucraineni. Nu este un număr exact deoarece unii se întorc în Ucraina apoi revin în România".
Întrebat fiind dacă anul acesta în perspectiva sezonului estival s-ar putea organiza o bursă a locurilor de muncă pentru refugiați, reprezentatul Guvernului în teritoriu a afirmat că și anul trecut hotelierii credeau că afluxul de refugiați va rezolva problemele din Horeca.
„Acest lucru nu s-a întâmplat. Mulți dintre refugiați își doresc să revină la locurile și ocupațiile pe care le aveau înainte.
Chiar dacă au existat solicitări, doar aproximativ 20 de cetățeni ucraineni și-au găsit un loc de muncă în județul Constanța.
Bursele de muncă se vor mai organiza la Constanța. Vom încerca și prin intermediul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați să găsim o soluție.
În mare parte vorbim de mame cu copii minori și este o problemă pentru acestea să poată munci“ - a mai menționat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Interviul integral poarte fi urmărit aici:
La ZIUA LIVE, prefectul județului a mai vorbit și despre finanțările aprobate de Guvern pentru spitale noi la Constanța, despre relația dintre Instituția Prefectului și structurile deconcentrate, dar și despre cele aproape 180 de clădiri sunt încadrate în categoriile de risc seismic I, II și III, la nivelul județului Constanța, potrivit informațiilor de pe ISU Dobrogea.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat și acțiunea Instituției Prefectului referitor la autorizațiile din Mamaia Nord-Năvodari.
„Am primit 12 sesizări de la ISC și am apelat la instanță. În momentul în care ISC ne sesizează referitor la desființarea unor autorizații de construire urmăm pașii legali. Dacă ISC a ajuns la concluzia că este necesară solicitarea noastră pentru desființarea acelor autorizații de construcție înseamnă că au fost anumite probleme. ", a spus Silviu Coșa.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii