Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 08 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Teatrul Național din Târgu – Mureș trage cortina peste SEAS, la Constanța. Loredana Dascălu – „Mă bucur că închidem noi această stagiune!” (VIDEO)

ro

08 Sep, 2024 17:00 200 Marime text
Loredana Dascălu. Foto: ZIUA de Constanța
  • Ieri, 7 septembrie, la ZIUA LIVE, actrița Loredana Dascălu a oferit un interviu cotidianului ZIUA de Constanța în care a vorbit despre spectacolul „Ierbar”, despre așteptările pentru această seară și despre cariera ei la Teatrul din Târgu – Mureș
 
Astăzi, 8 septembrie 2024, se trage cortina peste ediția a III-a a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului de la Constanța.
 
La Casa de Cultură, de la ora 20:00, publicul este așteptat la ultima reprezentație din cadrul stagiunii, anume la spectacolul „Ierbar”, o producție a Teatrului Național din Târgu – Mureș.
 
Ieri, 7 septembrie, la ZIUA LIVE, actrița Loredana Dascălu a oferit un interviu cotidianului ZIUA de Constanța în care a vorbit despre spectacolul „Ierbar”, despre așteptările pentru această seară și despre cariera ei la Teatrul din Târgu – Mureș.
 
Ai emoții pentru mâine seară?
 
Da, am emoții, pentru că este primul nostru spectacol din stagiune pentru trupa de la Teatrul Național din Târgu – Mureș. Noi așa ne începem stagiunea. Cumva în deplasare sunt altfel de emoții. Avem inclusiv colegi noi în distribuție și atunci e și pentru noi nou spectacolul.
 
Ai mai fost la această stagiune și în trecut sau acum este prima oară?
 
Cred că este a treia participare a mea la acest festival și mă bucură asta. Noi, în fiecare an, așteptăm cu drag să venim la Constanța pentru că ne-am simțit bine de fiecare dată, publicul ne-a primit bine și atunci e o energie bună pe care o primim.
 
Cum ai caracteriza acest festival?
 
Mi se pare, din cât apucăm noi să stăm, că atmosfera e una foarte faină. Este un festival necesar. Publicul din Constanța, inclusiv și turiștii au de câștigat, pentru că ești aici și vezi spectacole din toată țara. De multe ori n-ai norocul ăsta. Eu mă duc prin toată țara să văd alte spectacole și mi se pare fain să stai în același loc și să vezi spectacole din toate orașele din țară.
 
Te aștepți ca atmosfera să fie una caldă, plăcută? Să fie o sală plină având în vedere că este ultimul spectacol din cadrul SEAS?
 
Sperăm! Am văzut că biletele sunt epuizate. Noi avem un spectacol destul de sensibil. Sperăm să ajungă la public așa cum dorim noi. E un spectacol plin de poezie.
 
Dă-ne mai multe detalii despre „Ierbar”!
 
Cred că de doi ani jucăm acest spectacol. L-am plimbat mult pe la festivaluri și în general a fost primit foarte bine. Cred că publicul simte această sensibilitate și reacționează foarte bine la poezia asta. Spectacolul arată superb și asta i se datorează Irinei Moscu care a făcut scenografia. Mi se pare un spectacol mai diferit datorită lui Radu Afrim.
 
Cum a fost colaborarea cu Radu Afrim?
 
Pentru mine a fost prima colaborare cu Radu, dar în același timp, eu nu am un rol foarte mare în spectacol și nu cred că am apucat foarte mult să lucrăm. E un regizor cu un nume mare și fiecare actor își dorește să lucreze cu el. Mă bucur că s-a întâmplat ântâlnirea asta, mai ales că auzisem atâtea povești despre Radu Afrim. Întâlnirea cu el cred că mi-a adus ceva în plus.
 
Care este povestea personajului interpretat de tine?
 
Eu am pornit în aventura spectacolului „Ierbar” având alt rol. Suntem două surori gemene și eu eram una dintre ele, dar colega care juca sora geamănă a rămas însărcinată și a trebuit eu să preiau eu rolul ei și altă colegă a intrat pentru rolul meu. E ceva nou pentru că este un fel de înlocuire. Este ciudat să joci un rol și să-l schimbi. Am în cap ambele roluri și mi se pare derutant.
 
Ești actriță la Teatrul din Târgu – Mureș din 2016 și din 2011 locuiești în acest oraș, din timpul facultății. Consideri Târgu – Mureș o a doua casă?
 
A devenit o a doua casă, dar în același timp, nu mă simt atașată de niciun loc. Aș putea să mă mut oriunde mi se oferă o șansă sau oriunde simt că pot să evoluez ca actriță.
 
A fost grea adaptarea la un nou oraș?
 
Cred că a fost benefic. Mi se pare că orice student sau viitor student la vârsta aia trebuie să schimbe locul, să se adapteze și să trăiască pe cont propriu. Cred că o poți face mai ușor mergând să locuiești într-un alt oraș, bazându-te doar pe tine. Pentru mine nu a fost neapărat greu, deși atmosfera unui oraș din Oltenia e diferită de atmosfera dintr-un oraș din Ardeal, dar de asta am avut nevoie. Fiind o persoană foarte agitată, aveam nevoie de cineva care să mă calmeze. Mi-am dorit să merg în Ardeal pentru că am fost de părere că mă poate primi cu mai multă căldură.
 
Cum ai descrie prima zi la Teatrul din Târgu – Mureș?
 
Eu am început să repet înainte să fiu agajată într-un spectacol al lui Răzvan Mazilu și mă obișnuisem cu colegii. M-au primit foarte bine. Am simțit din prima că eu cu ei pot avea o conexiune bună.
 
Dintre spectacolele pe care le-ai, este unul de care să te simți atrasă în mod special?
 
Toate spectacolele mi-au adus ceva în plus. Eu sunt genul de actriță care încearcă prin orice spectacol să găsească mici lucruri de care să mă bucur, chiar dacă știu că rolul nu o să iasă. Am mai multe spectacole care m-au ajutat să cresc ca actriță, printre care spectacolul meu de debut „Femeie în pragul unei crize de nervi”.
 
În anul 2015, la Festivalul Internațional de Teatru Universitar ai câștigat premiul pentru cea mai bună regie. Ai mai cochetat de atunci cu acel domeniu sau mai vrei să cochetezi?
 
Nu! Mi se pare că nu mi se potrviește. Prefer să rămân pe partea de actorie.
 
Urmează noua stagiune la Teatrul din Târgu – Mureș. După ce vă întoarceți începeți imediat repetițiile?
 
Mai avem o deplasare la Chișinău și pe urmă începem repetițiile pentru noul spectacol, în care momentan nu știu dacă sunt sau nu.
 
Mai ai și alte proiecte independente față de activitatea din teatru?
 
Am început din pandemie un canal de YouTube cu una din pasiunile mele, anume cititul. Acolo îmi dedic timpul liber. Sunt activă în mediul online. Mi se pare singura modalitate în zilele noastre să ajungi și la publicul de teatru, mai ales la tineri, și să te ajuți pe tine însuți.
 
Interviul cu Loredana Dascălu poate fi urmărit și mai jos:
 

 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii