Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concluzia primei săptămâni de școală în pandemie Șase luni de promisiuni deșarte și un nou stigmat, al infectatului cu Covid

ro

19 Sep, 2020 00:00 3133 Marime text

 
Sătui de promisiunile de mai bine, cu atât mai mult cu cât toate se petrec în campanie electorală (și ne-am fi așteptat ca lucrurile să decurgă în favoarea învățământului, măcar acum!), părinții constănțeni nu aveau gânduri de mai bine în ceea ce privește debutul anului școlar 2020-2021, fapt ce avea să se dovedească real.
 
Luni, 14 septembrie, conform declarațiilor de presă oferite la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” de inspectorului general și prefectului situația, era mai mult decât promițătoare (vezi Anexa la hot 25 în secțiunea Documente): din cele 515 unități de învățământ din județul Constanța 223 reluau cursurile pe scenariul 1 (participarea directă, „față în față”); 285: scenariul 2 (atât participare directă, cât și on-line, alternativ: scenariul „hibrid”) și doar șapte pe scenariul 3 (participare numai on-line).
 
Subiectul predilect al primei zile a fost Școala Gimnazială Nr. 1 Cuza Vodă care era singura unitate cu debut în anul școlar pe scenariul roșu din cauza ratei incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, conform datelor furnizate de DSP.
 
Dar nu trec 24 de ore, și intră în vizor Liceul Teoretic „Ovidius”, părinții fiind alarmați de informațiile care circulau legate de cazurile numeroase de cadre depistate pozitive. Și astfel intră și această unitate în scenariul 3, cu învățământ online începând de miercuri, 16 septembrie.
 
Următoarele 24 de ore aduc în discuție alte informații legate de un cadru didactic depistat pozitiv, care preda la două școli. Motiv pentru care în cursul zilei de joi, 17 septembrie, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a aprobat aplicarea scenariului 3 (roșu) pentru trei clase a III-a de la Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul” Constanța și două clase a II-a pentru Școala Gimnazială Nr. 8 Constanța.
 
Înaintea acestei decizii, însă, părinții de la Școala nr. 8 ne-au contactat alarmați de faptul că profesoara respectivă a intrat, totuși, în contact în cancelarie cu colegii ei și nu li se pare corect să fie aplicat acest scenariu doar pentru două clase. O mămică ne-a transmis conversația purtată cu diriginta, care încerca să-i liniștească pe părinți „o doamnă nouă de educație fizică, ce predă la două clase a II-a, este pozitivă. A fost prezentă doar ieri dimineață 2 ore, a făcut orele afară. Deci NU a intrat în contact cu vreun copil de la noi sau cu clasa noastră. Și nici acei copii. DSP și ISJ ne vor informa mâine ce au decis pentru noi”.
 
Între timp am aflat de la alți părinți că mai sunt instituții de învățământ în care unii elevi au fost depistați pozitiv, sunt asimptomatici, iar părinții celorlalți elevi se tem să nu cumva să le fie ascunse aceste cazuri, iar copiii lor să se transforme în „bombe biologice” și să transmită membrilor familiei acest virus.

 
Inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai, în declarația de miercuri, 16 septembrie, de la Liceul Teoretic „Ovidius” afirma că timp a fost suficient pentru pregătirea începerii anului școlar, dar că... „suntem într-o continuare adaptare și din punct de vedere al achizițiilor”.
 
De fapt, ar trebui trase la răspundere autoritățile locale care acționează în ceasul al 12-lea, când văd că deja dinamica infectărilor afectează procesul educațional, care nu se poate desfășura conform scenariilor asumate de consiliile de administrație. Din păcate, unele instituții de învățământ și-au asumat scenarii hibride fără a dispune de infrastructura necesară ducerii la îndeplinire a acestui proces educațional, astfel că și săptămâna aceasta unii elevi s-au aflat încă în vacanță. Sau părinții postează în mediul online că este un calvar lecția, întrucât fie nu este bun sonorul ori se pierde imaginea. Unii, pe bună dreptate, afirmă că „ne-am întors la aceeași situație de astă-primăvară, chiar dacă au trecut șase luni... de promisiuni deșarte”.
 
Stigmatizarea nu apare atâta timp cât populația se simte în siguranță. Iar prof. Sorin Mihai afirma că a purtat o discuții cu Direcția de Sănătate Publică... „pentru propria-mi informare” și a fost asigurat că nu este obligatoriu ca un contact de contact sau niciun contact direct să fie infectat cu COVID.
 
Citește și:


Aniversarea a 65 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanța marcată de imensa dezamăgire a elevilor și părinților

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii