Cum începe anul şcolar 2016-2017 la Constanţa Colectarea banilor de către dascăli, interzisă!
Cum începe anul şcolar 2016-2017 la Constanţa: Colectarea banilor de către dascăli, interzisă!
09 Sep, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
7013
Marime text
Începutul noului an şcolar, problemele sesizate de părinţii unor copii care învaţă la Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul“, unităţi de învăţământ care au sau nu autorizaţii sanitare de funcţionare au fost unele dintre subiectele conferinţei de presă organizate ieri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. La eveniment au participat inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală, dar şi inspectorii şcolari generali adjuncţi Alina Codreanu, Andreea Artagea şi Iris Sarchizian.
Inspectorul şcolar general, Gabriela Bucovală, a explicat că fosta învăţătoare era pensionară şi era încadrată cu remuneraţie la plata cu ora. „Pentru acest an şcolar, 2016-2017, cadrul didactic nu şi-a mai înnoit dosarul pentru a continua colaborarea“, a spus inspectorul-şef al ISJ Constanţa.
„Toate sălile sunt ocupate, iar şcoala funcţionează la capacitate maximă. Anul trecut, în acea sală au învăţat elevi dintr-o clasă de a IV-a“, a mai spus şefa ISJ Constanţa, care i-a asigurat pe părinţii nemulţumiţi că sala de curs a intrat în reparaţii, i se va schimba parchetul şi va fi zugrăvită, astfel încât elevii de clasa I să fie primiţi cum se cuvine pe 12 septembrie.
Gabriela Bucovală a mai spus că, până pe 12 septembrie, problemele de infrastructură ale sălilor de clasă prea uzate vor fi remediate. Se va schimba parchetul unde este necesar, se vor vărui pereţii şi băncile vor fi reparate sau înlocuite. Potrivit inspectorului-şef, problemele par să fi apărut la unităţile şcolare construite după acelaşi tip de proiect.
În cadrul conferinţei de presă, inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală a subliniat faptul că este strict interzis ca în unităţile şcolare să li se ceară bani părinţilor pentru un aşa-zis fond al şcolii sau al clasei. Directorii unităţilor de învăţământ au datoria de a adresa solicitări de fonduri Primăriei în cazul în care au nevoie de bani pentru întreţinere.
Protest spontan în faţa ISJ Constanţa
La începutul conferinţei de presă, mai mulţi părinţi ai căror copii învaţă în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul“ au organizat un protest spontan în faţa ISJ Constanţa, nemulţumiţi fiind de faptul că, după trei ani, elevilor li s-a schimbat învăţătoarea de la clasă. Părinţii consideră nefirească măsura, mai ales că micuţii erau ataşaţi de cadrul didactic respectiv şi şi-ar fi dorit ca doamna învăţătoare să termine ciclul educaţional început în urmă cu patru ani. În acest sens, părinţii au depus la ISJ un memoriu, pe data de 6 septembrie. Acesta poate fi consultat în secţiunea „Documente”.Inspectorul şcolar general, Gabriela Bucovală, a explicat că fosta învăţătoare era pensionară şi era încadrată cu remuneraţie la plata cu ora. „Pentru acest an şcolar, 2016-2017, cadrul didactic nu şi-a mai înnoit dosarul pentru a continua colaborarea“, a spus inspectorul-şef al ISJ Constanţa.
Despre situaţia elevilor din clasa I E de la Şcoala „Mihai Viteazul“
Cât priveşte problema micuţilor din clasa I E de la aceeaşi unitate de învăţământ, problemă semnalată de cotidianul ZIUA de Constanţa în ediţia din 8 septembrie, în articolul „«Vom purta însemne de protest!» Cursurile încep cu stângul la Şcoala nr. 29. Părinţii ameninţă cu sabotarea anului şcolar! (galerie foto)“, Gabriela Bucovală a spus că a verificat, pe data de 7 septembrie, toate sălile de clasă de la această unitate de învăţământ.„Toate sălile sunt ocupate, iar şcoala funcţionează la capacitate maximă. Anul trecut, în acea sală au învăţat elevi dintr-o clasă de a IV-a“, a mai spus şefa ISJ Constanţa, care i-a asigurat pe părinţii nemulţumiţi că sala de curs a intrat în reparaţii, i se va schimba parchetul şi va fi zugrăvită, astfel încât elevii de clasa I să fie primiţi cum se cuvine pe 12 septembrie.
Gabriela Bucovală a mai spus că, până pe 12 septembrie, problemele de infrastructură ale sălilor de clasă prea uzate vor fi remediate. Se va schimba parchetul unde este necesar, se vor vărui pereţii şi băncile vor fi reparate sau înlocuite. Potrivit inspectorului-şef, problemele par să fi apărut la unităţile şcolare construite după acelaşi tip de proiect.
Citeşte şi
„Vom purta însemne de protest“ Cursurile încep cu stângul la Şcoala nr. 29. Părinţii ameninţă cu sabotarea anului şcolar! (galerie foto)“Părinţii, vânători de şcoli bune
Tot în conferinţa de presă de ieri, la ISJ Constanţa s-a adus în discuţie situaţia familiilor din Constanţa care îşi schimbă domiciliul în acte pentru a putea înscrie copiii la şcoala dorită. S-au dat şi exemple ale celor mai râvnite şcoli din municipiu, şi, surprinzător sau nu, Școala Generală nr. 29 „Mihai Viteazul“ este una dintre ele. Celelalte sunt şcolile nr. 24 „Ion Jalea“, nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica“ şi nr. 38 „Dimitrie Cantemir“. „Am făcut această sesizare şi la Poliţie şi ni s-a răspuns că nu este nimic ilegal în stabilirea domiciliului“, a declarat prof. Gabriela Bucovală. Aceasta a mai menţionat că pentru anul şcolar următor se lucrează la o nouă circumscripţie a unităţilor de învăţământ.În cadrul conferinţei de presă, inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală a subliniat faptul că este strict interzis ca în unităţile şcolare să li se ceară bani părinţilor pentru un aşa-zis fond al şcolii sau al clasei. Directorii unităţilor de învăţământ au datoria de a adresa solicitări de fonduri Primăriei în cazul în care au nevoie de bani pentru întreţinere.
Doar opt şcoli cu autorizaţie de la ISU „Dobrogea”
Inspectorul general a declarat că, din cele 488 de şcoli de stat din judeţul Constanţa, 337 nu au nevoie de autorizaţii de la ISU. Opt unităţi au obţinut acest aviz, iar alte 146 nu au aşa ceva. „Am asigurare de la ISU că va fi găsită varianta cea mai ieftină pentru ca unităţile şcolare care nu au autorizaţie de la Pompieri să poate solicita fonduri pentru obţinerea acestora“, a spus Gabriela Bucovală. Tot ea a mai menţionat şi că, din 488 de şcoli din judeţ, doar 460 au autorizaţie sanitară de funcţionare. 22 nu au deloc, iar 16 sunt în curs de avizare.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii