#Dobrogea Digitală „M-am săturat de oameni care îţi servesc intenţii bune, pseudoschimbări şi carcase” (2005) – Daniel David, noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor
#Dobrogea Digitală: „M-am săturat de oameni care îţi servesc intenţii bune, pseudoschimbări şi carcase”La finele anului trecut (30 decembrie 2020), rectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj, prof. univ. dr. Daniel David, a fost desemnat, pentru un mandat de șase luni, președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR), ca urmare a auto-suspendării actualului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.
Reamintim că Sorin Cîmpeanu se afla la al doilea mandat ca președinte al CNR, în 2013, la primul mandat avându-l ca vice-președinte pe constănțeanul Dănuț Tiberius Epure.
Daniel David va fi președinte CNR pentru șase luni, această funcție hotărându-se a fi deținută prin rotație, următorul deja desemnat fiind rectorul Universității Transilvania, din Brașov.
În Top 100 „Oameni care mişcă ţara în direcţii bune”
Profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Daniel David este directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2005-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2012). În prezent (2009-) este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală (vezi aici). De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation. Din 2016 este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România.
Daniel David este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din România. Campania ziarului Cotidianul din 2005 l-a selectat în „Generaţia Aşteptată”, ca fondator de şcoală de psihologie clinică şi psihoterapie cognitiv-comportamentală. În 2007 a fost finalist al campaniei „Clujeanul Anului„, în 2010 a fost distins cu „Premiul Flacăra” pentru ştiinţă (Premiile Flacăra sunt unele din cele mai vechi şi prestigioase premii din media românească vezi aici), iar în 2012 a primit premiul „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române (pentru o lucrare publicată la Oxford University Press). Campania ProTV/Gândul/PROSport/Sport.ro/Ziarul Financiar/Mediafax – „De Ce Iubesc România„(2012) – şi campania Realitatea TV – „Trezeşte România” (2012) – l-au avut ca invitat. Proiectul ziarului Adevărul (2013) l-a inclus în „Cei Mai Frumosi Români” şi a apărut de mai multe ori în ediţia de weekend a acestui jurnal, în relaţie cu activităţile proprii de cercetare (ex. psihoterapie/roboterapie, psihologia românilor). Foreign Policy România l-a inclus în anul 2013 în Top 100 „Oameni care mişcă ţara în direcţii bune”, pentru activităţile de cercetare/inovare. A fost consilier personal pentru cercetare/ştiinţă al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice (2005 şi 2016), iar în anul 2008, la propunerea autorităţii naţionale pentru cercetare ştiinţifică, a fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler.
Sursa text: danieldavidubb.wordpress.com
„Avem nevoie de oameni care să transforme intenţiile în acţiuni şi formele în conţinuturi”
O autoritate în domeniul învățământului superior, Daniel David (n. 23 noiembrie 1970, profesor de psihologie clinică și psihiatrie) este citat în volumul 2 al integralei „Mediocritate și excelență”, alcătuită de răposatul academician dobrogean Petre Frangopol (26 mai 1933 – 11 decembrie 2020), cu discursul virulent susținut în urmă cu 15 ani, cu prilejul mesei rotunde având ca temă perspectivele cercetării ştiinţifice din universităţile şi institutele de profil din România.La vremea respectivă era consilier al ministrului Educației Mircea Miclea.
„Am fost numit consilier pe probleme de cercetare al ministrului Educaţiei şi Cercetării în luna februarie 2005.
Am cunoscut atât modul de a face cercetare de excelenţă din SUA şi Europa (ex.: am parcurs un program postdoctoral în SUA; sunt de 4 ani consultant pe probleme de cercetare la universitatea Mount Sinai School of Medicine, SUA şi la institutul de intervenţii cognitiv-comportamentale Albert
Ellis, SUA etc.), cât şi modul de a face cercetare de supravieţuire şi promovare profesională în România. Am sperat că odată venit la MEdC voi putea contribui la implementarea standardelor de calitate din cercetarea
internaţională în România, voi putea valoriza excelenţa românească din cercetare (acolo unde se mai găseşte ea) şi voi putea contribui la schimbarea mentalităţii socialiste din cercetare românească, obişnuită să producă pe stoc şi pentru promovare profesională.
La început am încercat să promovam standarde internaţionale de valoare cu oamenii care erau în pârghiile de putere, gândind că sunt profesionişti şi merită şansa lor. După trei luni de încercări trebuie să spun ca pentru mine perioada romantică s-a sfârşit! Nu se pot promova standarde şi principii de valoare în cercetare cu oameni care nu le împărtăşesc şi nu le ating! M-am săturat de oameni cu experienţă şi vreau oameni cu expertiză! Dacă experienţa nu este dublată de expertiză, adică de cunoştinţe avansate şi la zi în domeniu, atunci ea nu înseamnă altceva decât trecerea degeaba a timpului! M-am săturat de oameni care îţi servesc intenţii bune, pseudoschimbări şi carcase. Avem nevoie de oameni care să transforme intenţiile în acţiuni şi formele în conţinuturi. Mi-am dat seama că, înainte de a face o reformă a cercetării trebuie făcută o reformă a oamenilor din pârghiile de putere, altfel orice demers este sortit eşecului. Nu avem timp să restructurăm minţile celor nemerituoşi şi aflaţi deja de ani în pârghii de putere (şi unii cred că nici nu vor fi capabili să se schimbe). Simplu spus, ei trebuie înlocuiţi! Este nevoie să aducem în pârghiile de putere oameni care îndeplinesc cumulativ criterii de valoare profesională, care le dau vizibilitate şi impact internaţional, şi un profil moral adecvat.
CITEȘTE INTEGRAL CARTEA ÎN FORMAT PDF
M-am săturat de valori psihopate, mediocrităţi cu caracter, ca să nu mai vorbesc de psihopaţi mediocri. Pariul meu este că cei mai mulţi dintre cei merituoşi pot fi găsiţi în generaţia tânără şi de mijloc, dar trebuie să-i păstrăm şi să-i cultivăm şi pe aceia din generaţia mai vârstnică ce îndeplinesc criteriile de performanţă profesională şi de profil moral şi care se află deja în pârghiile de putere. Nu trebuie să schimbăm oamenii numai pentru că sunt «vechi», ci trebuie să-i schimbăm doar pe cei care nu mai pot reprezenta cercetarea românească în secolul 21”.
#citește mai departe în cartea „Mediocritate și excelență”
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#DobrogeaAcademică: Cine este academicianul constănțean Petre T. Frangopol. Biografia unui simbol al luptei împotriva mediocrității din societatea românească
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp