Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Constanța, educație juridică pentru elevii din oraș! Parteneriat între Curtea de Apel și Inspectoratul Școlar Județean

ro

19 Jun, 2024 11:32 453 Marime text
  • Elevii au putut vizita instanțele constănțene, dar au fost desfășurate activități și în cadrul unităților școlare.
Elevii din Constanța încep să primească informații utile cu privire la sistemul judiciar din România și să se familiarizeze cu ce înseamnă instanțele de judecată ori procesele, grație activităților dedicate educației juridice din școli.
 
Activitățile dedicate elevilor sunt posibile în baza unui parteneriat semnat între Curtea de Apel Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
 
Magistratul Alina Gabriela Jurubiță, președintele Curții de Apel, a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă remis ZIUA de Constanța, că pe parcursul anului școlar 2023 – 2024 au fost organizate 13 activități, atât la sediul Curții de Apel Constanța, cât și la instanțele arondate.
 
Au participat elevi din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“, Colegiul Național „Mihai Eminescu“, Colegiul Teoretic „Traian“, Școala Gimnazială Nr. 39 „Nicolae Tonitza“, Școala Gimnazială nr. 1 Eforie Nord, Liceul Teoretic „Ioan Cotovu“ Hârșova, dar și de la Școala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu“ Constanța.
 
În cadrul proiectului, activitățile au fost sprijinite atât de către magistrații Alina Gabriela Jurubiță, președintele Curții, și Mihaela Cristina Mocanu, vicepreședintele instanței, dar și de către alți judecători, respectiv Felicia Marcu, Maria Roxana Codreanu (ambele magistrați ai Tribunalului Constanța), Cătălina Geană Corll (magistrat al Judecătoriei Constanța) și Isabela Alina Stănescu (președintele Judecătoriei Hârșova).
 
Elevii au putut vizita instanțele constănțene, dar au fost desfășurate activități și în cadrul unităților școlare.
 
„Cele două părţi implicate în protocol îşi manifestă în continuare deschiderea şi dorinţa ca activităţile de educaţia juridică în şcoli să aibă loc şi în anul școlar viitor, având în vedere importanţa unor minime cunoştinţe juridice şi rolul acestora în combaterea violenţei şi delincvenţei juvenile, dar şi de faptul că orice act educaţional este, în esenţă, unul preventiv“, a precizat magistratul Alina Gabriela Jurubiță, președintele Curții de Apel Constanța.
 
Iată comunicatul de presă complet pus la dispoziție de către Curtea de Apel Constanța, prin intermediul Biroului de Informare și Relații Publice al instanței:
 
În vederea promovării educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar, între Curtea de Apel Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a fost încheiat Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar.
În temeiul protocolului încheiat între cele două părţi, pentru a facilita accesul elevilor la educaţia juridică, pentru menţinerea parteneriatului justiţie – şcoală şi a dialogului dintre specialişti ai dreptului, elevi şi cadre didactice, pe parcursul anului şcolar 2023 – 2024 au fost organizate 13 activităţi, atât la sediul Curții de Apel Constanța, cât și la instanțele aflate în circumscripția acesteia. Astfel, elevi din cadrul Colegiului Naţional ,,Mircea cel Bătrân”, Colegiului Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu”, Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu”, Colegiului Teoretic ,,Traian”, Școlii Gimnaziale nr. 39 ,,Nicolae Tonița” Constanţa, Școlii Gimnaziale nr. 1 Eforie Nord, Liceului Teoretic ,,Ioan Cotovu” Hârșova  au primit explicaţii şi răspunsuri la întrebări referitoare la activitatea de judecată şi la celelalte activităţi auxiliare acesteia de la Preşedintele şi Vicepreşedintele Curţii de Apel Constanţa, Alina-Gabriela Jurubiţă şi  Mihaela Cristina Mocanu, dar şi de la ceilalţi judecători implicaţi în proiectul de educaţie juridică, şi anume, Felicia Marcu, Maria Codreanu (judecători în cadrul Tribunalului Constanţa), Cătălina Geană Corll (judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa), Isabela Alina Stănescu (preşedintele Judecătoriei Hârşova).
Programul activităţilor a inclus şi prezentări PowerPoint cu sediul instanţelor, organizarea sistemului judiciar, cu informaţii privind activitatea instanţelor şi modalităţi de accedere în profesia de judecător. De asemenea, elevii au primit şi pliante cu informaţii juridice întocmite de Consiliul Superior al Magistraturii, care puteau fi, ulterior, prelucrate împreună cu cadrele didactice.
Pe lângă vizite ale elevilor la instanţele constănţene au avut loc şi expuneri în unităţile şcolare ale persoanelor de specialitate juridică pe diverse teme de interes cu specific juridic. Astfel, la Şcoala Gimnazială nr. 3 ,,Ciprian Porumbescu” Constanţa doamna judecător Codreanu Roxana a desfăşurat, atât la clasele din ciclul primar (clasele a II-a şi a III-a), cât şi la clasele gimnaziale (a V-a  - a VIII-a), mai multe activităţi cu tema ,,Educaţia juridică – o lecţie de viaţă”. În cadrul activităţilor elevii au participat activ la dezbateri, au adresat întrebări referitoare la anumite speţe mediatizate în mas-media, un studiu de caz aparte având ca subiect ,,Violenţa fizică şi verbală în rândul elevilor”.
Cele două părţi implicate în protocol îşi manifestă în continuare deschiderea şi dorinţa ca activităţile de educaţia juridică în şcoli să aibă loc şi în anul scolar viitor, având în vedere importanţa unor minime cunoştinţe juridice şi rolul acestora în combaterea violenţei şi delincvenţei juvenile, dar şi de faptul că orice act educaţional este, în esenţă, unul preventiv. 
 
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
PREŞEDINTE
Purtător de cuvânt,
Judecător Alina - Gabriela JURUBIŢĂ
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii