La Universitatea „Ovidius” Constanța se celebrează învățământul superior geografic constănțean
La Universitatea „Ovidius” Constanța se celebrează învățământul superior geografic constănțean
19 Sep, 2024 09:23
ZIUA de Constanta
1478
Marime text
Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, luni, 23 septembrie 2024, evenimentul aniversar „Celebrarea învățământului superior geografic constănțean – 60 de ani de la înființare și 25 de ani la Universitatea Ovidius din Constanța”.
Manifestarea va avea loc începând cu ora 14.00, în amfiteatrul A3, din corpul B al campusului universitar (Aleea Universității, nr.1, etaj III).
Potrivit organizatorilor, întâlnirea are rolul de a prezenta evoluția și performanțele înregistrate de învățământul geografic superior din Constanța și de a sublinia contribuția acestuia la dezvoltarea academică și socio-economică a Dobrogei și a României.
La eveniment vor participa reprezentanți ai facultăților de profil de la Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, alături de cadre didactice ale FSNSA, cercetători, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța, foști colaboratori, angajatori ai absolvenților geografi și alți actori relevanți din domeniu.
„Prin intermediul acestui eveniment ne exprimăm recunoștința față de eforturile celor care au contribuit la înființarea și re-înființarea învățământului superior geografic constănțean. În același timp, manifestarea ne oferă prilejul de a stabili noi direcții de cercetare și dezvoltare a domeniului, alături de întreaga comunitate științifică de la nivel național. Nu în ultimul rând, întâlnirea reprezintă un prilej oportun pentru a sublinia rolul geografiei la nivelul societății, prin colaborarea cu partenerii privați și din administrația publică, în special pentru înțelegerea și gestionarea problemelor de mediu, planificare teritorială și susținerea turismului durabil în zona costieră”, precizează conf. univ. dr. Marius Skolka, decanul FSNSA.
Totodată, în cadrul manifestării, Universitatea Ovidius din Constanța va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor emerit Ioan Ianoș, de la Universitatea din București, distinsă personalitate a învățământului universitar geografic din România, formator de școală și promotor al valorilor autentice în învățământ și cercetare.
Despre Ioan Ianoș
În activitatea sa profesională, desfășurată pe parcursul a peste 50 de ani, prof. univ. dr. Ioan Ianoș a contribuit substanțial la dezvoltarea a numeroase subdomenii geografice. Astfel, prin pregătirea sa academică, acesta a demonstrat capacitatea orașelor de a structura spațiul adiacent, a fundamentat conceptul de sistem teritorial și arie rurală profund dezavantajată, a promovat noi valențe ale cercetării geografice în dinamica teritorială și urbană, în analizele regionale, în studiul dezechilibrelor teritoriale, al planificării regionale și urbane, inclusiv al sistemelor de așezări. În cea de-a doua parte a carierei sale, profesorul Ianoș a împărțit activitatea didactică și de cercetare cu cea de sprijin a învățământului superior românesc.
Realizările prof. univ. dr. Ioan Ianoș în domeniul cercetării s-au axat pe trei direcții principale: relația dintre sistemele teritoriale, mediu și dezvoltare durabilă; geografie urbană și rurală; organizarea spațiului geografic prin sistemele de așezări, dezvoltare locală și regională. Prof. univ. dr. Ioan Ianoș a fost director, co-director sau responsabil național în nouă proiecte internaționale (finanțate de NASA, ESPON, Fundația Volkswagen, ECOSOUVERTURE, PHARE etc.), reușind să atragă pentru cercetare doar din sursele de finanțare internaționale circa 500.000 de euro.
Activitatea de cercetare i-a adus prof. univ. dr. Ioan Ianoș o recunoaștere și o vizibilitate internațională de excepție. Astfel, la nivel internațional, acesta este membru în trei comitete de redacție ale unor reviste cotate ISI, la care se adaugă calitatea de membru titular al Comisiei de Geografie Urbană a Uniunii Internaționale de Geografie (1996-2000).
În decursul carierei sale, prof. univ. dr. Ioan Ianoș a făcut parte din cinci comisii de susținere a tezelor de doctorat și de abilitare în Franța și Germania; a fost membru, numit de CNRS, Franța, în două echipe internaționale de evaluare a cercetării științifice, în 2010 și 2014. Ca urmare a recunoașterii realizărilor sale de excepție în domeniul geografiei de către comunitățile profesionale ale geografilor din diferite țări prof. univ. dr. Ioan Ianoș a fost distins cu un premiu acordat de Asociația Americană a Geografilor – AAG (2014 Distinguished Scholar Award), în domeniul planificării și dezvoltării regionale, și a activat ca profesor invitat la universitățile din Lausanne, Elveția (1993), Vaxjö, Suedia (1996), Paris X Nanterre (1996) și Angers (2000-2001), Franța.
În ceea ce privește managementul învățământului superior la nivel central, prof. univ. dr. Ioan Ianoș a fost membru în diverse consilii ale ministerelor de profil (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Didactice și Certificatelor Universitare; Consiliul Național de Finanțare a Învățământului Superior; Consiliul Național al Cercetării Științifice; Consiliul de Etică și Management Universitar). În cadrul fostului Consiliu Național de Evaluare Academică și Acreditare (CNEAA), a fost evaluator și secretar al Comisiei de Științe Exacte și Științe ale Naturii 1, iar, ulterior, președinte al Comisiei de Științe Exacte și Științe Naturale, membru al Consiliului și secretar al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). În intervalul februarie 2001-ianuarie 2005, profesorul Ianoș a fost director general al Direcției Învățământ Superior din Ministerul Educației, fiind direct implicat în elaborarea legislației specifice pentru implementarea procesului Bologna în România, continuându-și această activitate în funcția de consilier la Comisia de învățământ, știință și sport din cadrul Camerei Deputaților (până în decembrie 2006).
În semn de recunoaștere a contribuției sale la susținerea cercetării și a învățământului superior românesc, prof. univ. dr. Ioan Ianoș a fost distins cu premiul „Gh. Munteanu-Murgoci” al Academiei Române (1990). În același timp, acesta deține titlurile de Profesor de Onoare al Universității „Al.I. Cuza” din Iași (2004), Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea (2011), Universității de Vest din Timișoara (2012) și Universității din Suceava (2013), precum și pe cel de Profesor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2019).
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii