Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 29 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste o săptămâna sună clopoțelul Câți bani scot părinții din Constanța din buzunar pentru a-și duce copilul la școală

ro

29 Aug, 2024 14:46 205 Marime text
Rechizite_scolare. Sursa foto - ZIUA de Constanta
  • Conform structurii anului școlar 2024-2025, elevii constănțeni încep cursurile modulului 1 în data de 9 septembrie și le termină pe 25 octombrie.
  • Modulul 2 începe pe 4 noiembrie și se termină pe 20 decembrie, modulul 3 începe pe 8 ianuarie și se termină pe 21 februarie, modulul 4 începe pe 3 martie și se termină pe 17 aprilie, iar modulul 5 începe pe 28 aprilie și se termină pe 20 iunie.
  • Elevii de clasa a XII-a, vor termina cursurile pe 6 iunie, iar elevii de clasa a VIII-a pe 13 iunie, întrucât au nevoie de timp pentru revizuirea materiei școlare pentru examenele ce îi așteaptă.
 
ZIUA de Constanța a calculat câți bani vor scoate părinții din buzunar pentru a le cumpăra copiilor din ciclul primar cele necesare pentru începerea școlii. Banii merg pe rechizite, haine și încălțăminte. O parte dintre părinți au cumpărat deja cele necesare, alții așteaptă să primească lista de la școală.

Astfel, pentru o pereche de blugi și o cămașă/tricou părinții vor plăti în jur de 110 lei, iar pentru o fustă și un tricou în jur de 90 de lei.

La categoria încălțăminte, o pereche de pantofi sport pentru băieți este în jur de 85 de lei, iar pentru fete 80 de lei. Sumele se dublează, deoarece elevii au nevoie mai mult de o singură ținută.
 
Părinții încep să investească în rechizite, haine și alte necesități ale copiilor lor pentru ca aceștia să fie pregătiți pe tot parcursul anului școlar.

Rechizite_scolare1. Sursa foto - ZIUA de Constanta

La Carrefour, de exemplu, rechizitele școlare costă:
-  3 lei - un caiet,
-  8,39 lei - 4 creioane,
 - 9 lei - 3 pixuri,
-  20,90 lei - un stilou,
-  50 de lei -  un rucsac,
-  30 de lei - un penar echipat.

În medie, un părinte cheltuie în jur de 200 de lei pentru rechizite (caiete, creioane, pixuri, stilou, radieră, acuarele, pensule, paletă, rucsac, penar etc.)
 
Costurile se ridică treptat odată cu începerea gimnaziului, atunci când elevii necesită mai multă atenție, iar unii  părinți optează pentru meditații.
 
În consecință, odată cu creșterea prețurilor hainelor (copiii dorind să poarte branduri mai scumpe) și cu începerea meditațiilor, părinții scot din buzunar sume de ordinul miilor de lei.

Cei care optează pentru pregătiri suplimentare vor scoate din portofel, săptămânal, în jur de câteva sute de lei, în funcție de numărul orelor de pregătire.

Conform legislației în vigoare, în România, învățământul preuniversitar de stat este gratuit, însă, cu câteva excepții, fără meditațiile suplimentare pentru care părinții plătesc sute de lei săptămânal, elevii nu ar putea fi pregătiți la nivelul dorit de facultăți.
 
Acest aspect reprezintă o „gaură” în sistemul educațional românesc care se prezintă a fi „gratuit” și „incluziv”, însă pentru a avea măcar o șansă de a accesa o facultate cel puțin decentă trebuie să scoți din buzunar sume uriașe (sutele de lei săptămânal ajung la sfârșitul anului școlar mii de lei cheltuiți pentru pregătirea elevului), iar pentru a putea fi „inclus” trebuie să îți permiți achiziționarea anumitor haine, accesorii etc.

Rechizite_scolare. Sursa foto - ZIUA de Constanta

Totodată, în unele unități de învățământ se practică și obligativitatea achitării unui fond al clasei sau alte taxe pentru reparații, ceea ce este ilegal.

 
Fără rechizite, distribuite de Primăria Constanța


De asemenea, Primăria Constanța a ales să nu mai distribuie rechizitele obișnuite la început de an școlar pentru a reduce cheltuielile de la bugetul local în vederea continuării proiectelor derulate de aceasta.
 
Această decizie a fost luată pentru cofinanțarea proiectelor destinate bunăstării constănțenilor, potrivit reprezentanților primăriei.

Costul total al începerii anului școlar este relativ, acesta depinzând de aspirațiile elevului, dar și de dificultățile educaționale întâmpinate de acesta pe parcurs.
 
PRECIZĂRI:
 
 Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 
Primăria Constanța nu va distribui anul acesta rechizite la începutul anului școlar
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii