Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:52 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea de acum 10 ani redivivus Cotizațiile profesorilor la sindicatul din învățământ riscă să fie anulate din nou

ro

05 Mar, 2021 00:00 2337 Marime text
  • Ordinul ministrului Daniel Funeriu, „anulat” de fostul sindicalist devenit interimar în fotoliul Educației – Liviu Marian Pop
  • Care este destinația banilor adunați din cotizații, la Constanța
 
La jumătatea acestei săptămâni, într-un interviu acordat de prim ministrul Florin Cîțu pentru g4media.ro, a revenit în discuție o mai veche problemă: reținerea direct din salariul profesorilor a cotizației către sindicate.
Să ne înțelegem, această reținere de 1% pe statul de plată se întâmplă în baza unei solicitări scrise, întrucât în EDUSAL trebuie trecut numărul acestei cereri. Așadar, teoretic, nici un cadru didactic sindicalist nu este „executat” fără știință.
 
Daniel Funeriu versus Liviu Marian Pop... cam inegal „meci”
Reamintim că în noiembrie 2011, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educației, Daniel Funeriu, ministrului Finanțelor și al ministrului Internelor care pune la dispoziția școlilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de reținere direct din salariile profesorilor a cotizațiilor de sindicat, a ratelor CAR sau a ratelor bancare.
La vremea respectivă, ordinul de ministru se traducea prin pierderi de peste 10 milioane de euro, anual, pentru sindicate. Ordinul a fost cam bine primit de marea majoritate a cadrelor didactice: „Nu-mi place Funeriu deși unele dintre măsurile pe care le-a luat sunt bune. Cum este și aceasta. Ce treabă are salariul acordat de stat unui dascăl cu afilierea acestuia la o organizație sau alta ? Urlă șefii sindicatelor de «foame»? Nu mai au bani de chiolhanuri, «team building»-uri la munte sau alte «cheltuieli de reprezentare»? A văzut vreun membru de sindicat, la sfârșitul vreunui an financiar, o informare asupra sumelor intrate în organizația sindicală și modul în care acestea au fost cheltuite? Merită rezultatele muncii de sindicat a fi susținute financiar în continuare? Întrebările sunt retorice. Nu există nici măcar o singură bătălie câștigată în războiul purtat cu ministerul. Pierderi rușinoase pe toată linia. Care mai este atunci rolul sindicatelor? În ce constă puterea și reprezentativitatea lor dacă nici măcar să-și strângă cotizațiile nu sunt în stare și vor să le fie aduse plocon la ușă de către minister?”.
Evident, sindicaliștii susțineau că ordinul încalcă codul fiscal, precum și contractul individual de muncă.
Nu a durat un an și, la venirea în fotoliul de interimar la Ministerul Educației a fostului lider sindical Liviu Marian Pop, acesta a semnat un ordin prin care s-a revenit la reținerea cotizației către sindicat.
 
„Cine vrea să fie sindicalist să facă un efort lunar să plătească”
Așadar, Guvernul actual pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală. Cîțu spune că nu i se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație, dar dacă cineva dorește să fie membru al unei organizații sindicale „să facă efortul lunar să plătească”, precizează g4media.ro.
Asta în timp ce același șef de Guvern afirmase, în urma protestelor, că „Singurii oameni care au rămas în funcție 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societății se mai fac schimbări? Haideți să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizații, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?”.
În 2011, ordinul ministrului Funeriu a redus numărul membrilor de sindicat cotizanți din învățământ de la 250.000 la 23.000. Faptul că s-a revenit la sute de mii de cotizanți denotă că... s-a depus o cerere.
 

Care este destinația banilor adunați din cotizații
În urmă cu opt ani, la momentul preluării conducerii SLSIP Constanţa, prof. Mitică Iosif detalia direcția banilor care provin din cotizaţiile membrilor săi, în mare parte valabilă și acum. „Bugetul SLSIP este constituit în funcţie de veniturile care provin din cotizaţiile membrilor de sindicat şi ţine cont de necesităţile şi priorităţile membrilor de sindicat. Sumele cele mai consistente le cheltuim pentru ajutoarele financiare pe care le oferim tuturor membrilor noştri de sindicat (maternitate, deces, calamitate, social, boală). Plătim cotizaţia către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi către Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, din care facem parte. Am refăcut din fonduri proprii Vila Corabia din Predeal, pe care am recâştigat-o în instanţă şi o susţinem încă financiar în privinţa plăţii utilităţilor - apă, gaze, energie electrică - în condiţiile în care nu o putem exploata la capacitate maximă decât în weekend-uri şi în vacanţe. Plătim chirie şi utilităţi pentru spaţiul pe care îl ocupăm în sediul din strada Ştefan cel Mare, plătim abonamente la diverse publicaţii, spre exemplu „Tribuna învăţământului” şi „Sintact”, un program de legislaţie actualizată. Avem câţiva angajaţi cărora le plătim salarii şi pentru că avem uneori sute sau chiar mii de procese pe rol cheltuim sume importante cu consumabilele (xerox, toner, hârtie, dosare)”.
 
Citește și:

Prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului constănțean, despre ordinul comun: „Lipsă de profesionalism atât din partea ministerului, cât și a Guvernului României”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii