Prof. Sorin Mihai „Avem foarte multe unități de învățământ în mediul rural care funcționează sub efective”
Prof. Sorin Mihai: „Avem foarte multe unități de învățământ în mediul rural care funcționează sub efective”
23 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4208
Marime text
După cum deja se știe, în județul Constanța, de la o zi la alta marea majoritate a unităților de învățământ au trecut la desfășurarea cursurilor conform scenariului 2, respectiv cu alternanțe de două săptămâni online și două săptămâni față-n față cu profesorii.
Un scenariu care a presupus dispozitive compatibile cu numărul de elevi care accesează de acasă, dar și o dotare a beneficiarilor cu aparatură pe măsură. Conform informațiilor furnizate de prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general, în cadrul videoconferinței de presă de ieri, 16% din elevii constănțeni au intrat în posesia dispozitivelor solicitate, respectiv 13.592, fie pe baza HG 756, fie în baza programului ROSE. Elevii care nu au reușit să achiziționeze dotările tehnice necesare desfășurării orelor de curs în parametrii online vor putea fi sprijiniți de ISJ Constanța sau primării, pentru a-și achiziționa tablete sau laptopuri în limita sumei de 250 euro.
La capitolul materiale necesare pentru respectarea normelor de siguranță sanitară, prin fonduri proprii sau administrate de consiliile locale s-au asigurat școlilor cantitățile solicitate, iar ISJ Constanța, cu fondurile primite prin HG 756, la solicitarea unităților de învățământ, au fost deja achiziționate și distribuite 2.600 litri dezinfectant de mâini, 1.300 litri dezinfectant de suprafețe, 200 de viziere, covorașe dezinfectante, termoscanare, dispensere, bonete, halate de unică folosință și prin licitație deschisă vor fi achiziționate 2.510.000 măști.
„Gestionare defectuoasă a normelor de către responsabilii angajați atunci (în iarnă) în Inspectoratul Școlar Județean”
Recent, scriam că ISJ Constanța a solicitat, printr-o adresă înaintată Ministerului Educației, un număr de 60 de norme suplimentare, atât pentru personal didactic, cât și auxiliar sau nedidactic. Ieri aveam să aflăm că suplimentarea vine peste o restructurare.„La începutul lunii octombrie a fost necesară o ajustare a normelor, pentru a ne putea încadra în numărul alocat pentru județul Constanța, astfel încât angajații din toate unitățile să poată fi plătiți. Au fost reduse un număr de 31 de norme nedidactic și didactic auxiliar, altfel exista riscul să se blocheze plata salariilor tocmai din acest motiv”, declara prof. Sorin Mihai.
„Cele 60 de norme aprobate de minister vor fi direcționate cu precădere către unitățile în care s-au produs aceste ajustări. Deși situația preîncadrărilor din iarnă a creat deficiențe printr-o gestionare defectuoasă de către responsabilii angajați atunci în Inspectoratul Școlar Județean Constanța, am reușit să remediem situația și am convingerea că vom reuși să păstrăm acest echilibru pe parcursul întregului an școlar. Important este că nu a fost necesară o comasare a claselor așa încât nu avem probleme legate de reducerea posturilor didactice. Deși avem foarte multe unități de învățământ din mediul rural care funcționează cu clase sub efective ceea ce va crea o cu totul altă problemă, respectiv o redistribuire a fondurilor în județ, astfel încât să primească și acești angajați salariile”.
Prof. Sorin Mihai a mai declarat că există discuții ca, în anul bugetar următor, să nu mai existe această restricționare a numărului de norme strict pe fiecare județ, rămânând ca fiecare unitate de învățământ să-și gestioneze situația și să-și structureze organigrama în limita bugetară. Va dispărea, cu certitudine, acea redistribuire de fonduri, acea reorganizare făcută prin consiliul de administrație al ISJ Constanța.
Inspectorul general nu este de acord ca profesorii să predea numai online
Tot în cadrul întâlnirii cu presa de ieri, prof. Sorin Mihai a precizat că două cadre didactice au solicitat să predea numai online, invocând motive medicale. „Ceea ce solicită dumnealor ține de o analiză care trebuie să se facă la nivelul unității de învățământ, pentru că ține și de resursele pe care le are respectiva școală. Dumnealor pot ține cursurile online în cadrul unității de învățământ, pentru că acolo este serviciul nostru, acolo avem noi activitatea. Prin absența lor de la cursurile propriu-zise trebuie asigurat un cadru didactic care să-i suplinească.Faptul că venim la școală, cu temerile inerente, este un mare câștig. Cred că ar trebui să vedem venirea la școală ca pe un avantaj pe care îl avem deocamdată și care poate dispărea oricând. De aceea, cât timp putem să petrecem la școală în fața elevilor, este indicat să venim la unitate”, și-a argumentat inspectorul general perspectiva.
Citește și:
ISJ Constanța a solicitat ministerului suplimentarea a 60 de posturi didactice și nedidactice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii