Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:27 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect depus la Senat Uniforme școlare gratuite pentru toți elevii – soluție pentru combaterea bullying-ului

ro

30 Jun, 2024 16:11 218 Marime text
foto: Pixabay La Senat a fost depus un proiect de către deputatul PSD Iulian-Alexandru Badea care modifică legea învăţământului preuniversitar 198/2023 şi prevede posibilitatea ca cei din conducerea unităţilor de învăţământ să poată solicita utilizarea obligatorie a uniformelor şcolare, „pentru asigurarea bunei desfăşurări a cursurilor şi activităţilor desfăşurate în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile educaţiei şi formării profesionale”.

Uniformă şcolară este acordată elevilor în mod gratuit, mai propune iniţiative legislativă.  



Iată anunțul deputatului Iulian -Alexandru Badea

În ultimii ani, fenomenul bullyingului s-a intensificat ajungând să adopte forme diversificate, inclusiv legate de diferenţele vestimentare dintre elevi.

De asemenea, potrivit studiilor realizate de Comisia Europeană, abandonul şcolar este cauzat de problemele personale sau de familie, dificultăţi de învăţare sau, în cele mai multe cazuri, situaţia socio-economică precară, care din păcate se poate traduce prin imposibilitatea părinţilor de a susţine achiziţionarea rechizitelor sau a obiectelor vestimentare necesare frecventării cursurilor fizice.

În acest sens, având în vedere faptul că potrivit Legii învăţământului preuniversitar nr. 198 din 2023, potrivit Articolului 135, alineatul (2) este prevăzut faptul că învăţământul obligatoriu de stat este gratuit, precum şi a prevederilor Articolului 106, alineatul (2), litera c), potrivit căruia elevii au obligaţia de a se prezenta la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată, consider că implementarea uniformelor şcolare la nivel naţional poate reprezenta un sprijin atât pentru elevi cât mai ales pentru părinţi.

În acest sens, consider că este necesar ca unităţile administrativ-teritoriale să poată avea dreptul de a se implica şi de a finanţa achiziţia acestora venind în sprijinul familiilor care întâmpină probleme financiare.

Nu în ultimul rând, asigurarea uniformei şcolare pentru toţi elevii, eliminarea discrepanţelor vestimentare dintre aceştia, consider că vor conduce atât la reducerea abandonului şcolar, cât şi la reducerea fenomenului de bullying din şcoli, a transmis Vicelider Grup parlamentar PSD, Iulian Badea.


Citește și:

Proces pe uniforma lila a elevilor de la Școala 39 Constanța! Judecătorii explică de ce culoarea rămâne în picioare (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii