Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:06 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectiva performanțelor elevilor din Constanța în 2024 la Evaluarea Națională, Bacalaureat, olimpiade și concursuri naționale

ro

09 Jan, 2025 17:00 291 Marime text
  • Anul 2024 a fost marcat de realizări semnificative ale elevilor constănțeni în diverse domenii educaționale și artistice.
  •  Aceste succese reflectă nu doar talentul și munca asiduă a elevilor, ci și dedicarea profesorilor și sprijinul comunității locale în promovarea excelenței în educație.
 
Elevii constănțeni au demonstrat, pe parcursul anului 2024, o dedicare remarcabilă față de educație și activități extracurriculare, obținând rezultate notabile la diverse concursuri școlare naționale. De la literatură la științe exacte și sport, elevii demonstrează că educația din Constanța promovează o dezvoltare armonioasă, punând accent pe talentele și pasiunile fiecărui copil. Performanțele elevilor constănțeni arată că excelența educațională este rezultatul unei combinații între muncă asiduă, sprijin parental și ghidarea profesorilor dedicați.
 
 
Performanțe remarcabile la Evaluarea Națională
 
În luna octombrie 2024, doi absolvenți ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, Murtaza E. Said și Paniță M. Maria-Yasminne, au fost premiați pentru obținerea mediei 10 la Evaluarea Națională. Aceștia au primit stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecare, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Prefectura Județului Constanța. După finalizarea studiilor gimnaziale, cei doi au optat tot pentru Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. Ambii au spus că nu a fost ușor să obțină media maximă la Evaluarea Națională, însă conștiinciozitatea și-a spus cuvântul.  Cei doi elevi sunt implicați în sporturi de performanță: Maria-Yasminne practică voleiul, iar Said tenisul de câmp.


 
În ceea ce privește planurile de viitor, tânăra de 10 a spus că vrea să se îndrepte spre astronomie: „Mă pasionează stelele, galaxiile, Universul…”, a mărturisit Maria-Yasminne. Said, în schimb, a declarat că, deocamdată, nu s-a hotărât. Va lua o decizie în anii de liceu.
 
 
Citește și: Maria Yasmine Paniță și Murtaza Said, cei doi elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța cu media 10 la Evaluarea Națională 2024


 
 Ioana Gavrilă, de la Liceul „Ovidius“, și Mădălina Andreea Mitrofan, de la Liceul „Lucian Blaga“, cele mai mari medii din județul Constanța la Bacalaureat 2024
 
 
La examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2024 cea mai medie din județul Constanța, 9,98, a fost obținută de Mădălina Andreea Mitrofan, elevă la profilul Științele sociale de la Liceul „Lucian Blaga“ și de Ioana Gavrilă, de la Liceul Teoretic Ovidius din Constanța.
 


 

Succes la Concursul Național „Universul cunoașterii prin lectură”
 
 
În iunie 2024, patru eleve din județul Constanța au obținut premiul special la Concursul Național „Universul cunoașterii prin lectură”, destinat elevilor din mediul rural. Evenimentul, desfășurat la Galați, a reunit 156 de elevi din întreaga țară. Echipa constănțeană a fost formată din:
 
  • Mirea Maria-Alexia de la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, coordonată de prof. Șcheianu Mădălina-Roxana;
  •  Nucu Georgiana de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, sub îndrumarea prof. Alexandru Anca; 
  • Ciochina Florencia-Cătălina de la Școala Gimnazială „Cristea Caraman” Cogealac, coordonată de prof. Șapte Corina;
  • Dinu Maria-Ioana-Sânziana, sub îndrumarea prof. Achim Filiz.


 Elevele au realizat un portofoliu intitulat „Pictorul Gelu Costea pe drumul spre Lumină”, evidențiind aspecte din viața și activitatea artistului constănțean, și au susținut o probă scrisă. Premiul special obținut reflectă efortul și pasiunea lor pentru literatură.
 
Concursul „Universul cunoașterii prin lectură” rămâne un prilej valoros pentru elevii din mediul rural de a-și pune în valoare talentul și pasiunea pentru lectură, contribuind la dezvoltarea lor personală și profesională. Evenimentul a fost un adevărat succes, consolidând legăturile dintre participanți și stimulându-i să-și urmeze visurile literare.
 
 
Rezultate impresionante la Concursul ZIRCON
 
 
Elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța au înregistrat un succes deosebit la Concursul interjudețean și interdisciplinar de Biologie, Chimie și Fizică – ZIRCON. Aceștia au obținut un total de 210 premii și mențiuni, inclusiv 4 premii I, 15 premii II și 31 de premii III. Competiția, organizată de Societatea Profesorilor de Științe și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a atras peste 4.000 de participanți din întreaga țară.
 
  
Doi elevi din Constanța, medaliați cu aur la Olimpiada Internațională a Elenismului - Limba Neogreacă
 
 
În perioada 5-8 septembrie 2024, la București a avut loc Olimpiada Internațională a Elenismului - Limba Neogreacă, ediția a IX-a, organizată de Ministerului Educației în parteneriat cu Uniunea Elenă din România, sub înaltul patronaj al Parlamentului României și al Parlamentului Greciei. Competiția a reunit elevi din 8 țări: Albania, Grecia, Republica Moldova, Polonia, România, Turcia, Ucraina şi Ungaria.
 
Potrivit ISJ Constanța, elevii constănțeni au obținut rezultate de excepție, astfel:
  • Premiul I, Medalie de aur – Buta Alexandru-Ionuț, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța – nivel A1, coordonator, profesor Angelica Opaiț
  • Premiul I – Medalie de aur – Vaso Chrisanthi, Colegiul Comercial „Carol I“ Constanța – nivel B1, sub îndrumarea doamnei profesor Eleni Popa.
 
250 de elevi de liceu și gimnaziu din județ, premiați de Universitatea Ovidius din Constanța
 
În luna mai 20204, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța, a organizat  festivitatea de premiere a elevilor care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile de biologie desfășurate în anul școlar 2023-2024.
 
În cadrul festivității au fost premiați, în total, peste 250 de elevi de liceu și gimnaziu din județul Constanța, care s-au calificat și au participat la diferite faze ale olimpiadelor și concursurilor de biologie, ecologie și protecția mediului. Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără instruirea și coordonarea profesorilor de specialitate de la colegiile și liceele din județul Constanța”, precizează conf. univ. dr. Daciana Sava, din cadrul FSNSA.
 
Prima parte a evenimentului va fi dedicată liceenilor calificați sau premiați la etapa națională a olimpiadelor și concursurilor, iar cea de-a doua parte va include premierea elevilor de gimnaziu care au obținut locurile I, II, III și mențiuni la competițiile desfășurate în anul școlar 2023–2024 - Concursurile BIOS (olimpiada celor mici), Concursul Național de proiecte de Mediu, Concursul Sport și Sănătate, Concursul George Emil Palade.
 
Potrivit organizatorilor, în anul școlar care se încheie, 18 liceeni constănțeni s-au calificat la Olimpiada Națională de Biologie, care a avut loc în luna aprilie, la Sibiu, în timp ce 12 elevi de gimnaziu s-au calificat la alte două concursuri naționale (opt la concursul George Emil Palade și patru la Concursul Național de proiecte de Mediu).
 
 
Elevi de la Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” Constanța, pe podium la Bacău
 
 
În perioada 14-15 decembrie 2024, Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău a găzduit Concursul Interdisciplinar ,,Vrănceanu-Procopiu”, inclus în Calendarul concursurilor naționale școlare, cu finanțare din partea Ministerului Educației.
 
Ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, concursul a devenit deja o competiție de tradiție, reunind an de an liceenii cei mai performeri, pasionați atât de matematică cât și de fizică. În cadrul concursului s-a susținut o singură probă scrisă, cu 2 probleme de matematică și 2 probleme de fizică, iar nivelul de dificultate a fost extrem de ridicat.


 
Bogdan Ștefan Pavel a obținut premiul al doilea la clasa a XI-a, iar Mihai Toma Banciu a primit mențiune la clasa a X-a. Elevii, îndrumați de profesorii Gabriela Constantinescu (matematică) respectiv de Lucian Oprea și Ilhan Nasurla (fizică) s-au regăsit de mai multe ori pe podiumurile concursurilor interjudețene sau naționale de matematică și fizică.
 
 
 
Elevi din Constanța, pe podiumul concursului „Io Parlo Italiano”
 
 
Asociația Italienilor din România de RO.AS.IT. a organizat, și în acest an, concursul Io Parlo Italiano/ Eu Vorbesc Italiana, ajuns la ediția a VI-a. Scopul acestui concurs este încurajarea elevilor din România care vorbesc limba italiană ca limbă maternă sau modernă și să le cultive talentul pentru scris.


 
Elevii Colegiului Național de Arte ”Regina Maria”, Valentina Franțuzu (clasa a IX-a), Maria Chiselenco (clasa a XI-a) și Bogdan Irimia (clasa a XI-a) s-au remarcat la această ediție prin eseuri care au vizat acuratețea limbii, corectitudinea exprimării, vocabularul, gramatica, ortografia, dar mai ales imaginația, autenticitatea și originalitate. Eleva Irisa Filip, clasa a XI-a, a obținut o mențiune pentru lucrarea ”Il pianoforte Fazioli – un suono dolce come il suo artefice”.
 
De asemenea, eleva Anna Maria Cardiello, clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic ”Tomis” Constanța a obținul premiul II, cu lucrarea ”Un viaggio nelle tradizioni italiane”. Rania Rossignoli, clasa a XI-a, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Constanța,  a obținul mențiune, cu lucrarea ”Feste e tradizioni italiane”.  De menționat că cele două eleve se pregătesc în cadrul cercului de limba italiană de la Colegiul Național de Arte ”Regina Maria” Constanța.
 
 Citește și: Elevi din Constanța, pe podiumul concursului „Io Parlo Italiano”, care promovează cultura și educația multilingvistică

Toți elevii participanți și premianții acestei ediții au fost pregătiți și coordonați de Angela Francisca Doicescu, profesor de limba italiană, de la Colegiul Naționall de Arte ”Regina Maria” Constanța.
 
 
Un elev de la Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân”, medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori
 
 
Ministerul Educației transmite că mai mulți elevi din România au obținut rezultate bune la la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori (International Junior Science Olympiad - IJSO), organizată anul acesta de România, prin Ministerul Educației, la care au participat elevi din peste 50 de țări.
 
Claudiu Adrian Camenențchi de la Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” Constanța a obțiut medalie de argint.
 
 
Patru elevi și doi profesori de la Liceul „Lazăr Edeleanu” Năvodari au luat parte la proiectul Erasmus K210, derulat în Turcia
 
 
În perioada 14-21 octombrie 2024, un grup de patru elevi (Maria, Cătălin, Iulian și Alex) și doi profesori(coord. Alina Bulgariu și Cristina Vasile) de la Liceul Tehnologic ”Lazăr Edeleanu” Năvodari, au fost plecați în proiect ERASMUS în Turcia, regiunea Adana, unde au încercat să găsească răspunsuri sau să descopere în fapt realitățile unor concepte abstracte, de exemplu ”moștenirea culturală”.


 
Proiectul în care cei șase reprezentanți ai liceului au participat la activitățile din Adana este un Erasmus K210, alături de parteneri din Portugalia și Italia și, evident, gazdele, partenerii turci. Este prima mobilitate a proiectului care se intitulează ” The culturesteps from past to future”și a reprezentat un intro puternic, în forță, în acest demers dezirabil, necesar, de chestionare a valorilor care caracterizează un popor, a identității noastre, dar, permanent, cu gândul către ceea ce vom lăsa moștenire- tangibilă și intangibilă generațiilor viitoare.
 
 
Rianna Chiru și Ana Biciușcă, de la  Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, reprezentantele României în cadrul unui proiect Erasmus
 
 
În perioada 15 - 19 aprilie 2024 a avut loc prima mobilitate din proiectul "carbon detox". Țara noastră a fost reprezentată de elevele liceului tehnologic "Lazăr Edeleanu" Năvodari, Chiru Rianna și Biciușcă Ana însoțite de profesoare Bulgariu Alina ( coordonator proiect) și Gheonea Nicoleta.

 
"Experiența noastră la Lycée Joseph Gaillard a fost una incredibilă și memorabilă. Am întâlnit oameni minunați, am trăit aventuri unice și am învățat multe lucruri noi despre lumea din jurul nostru. Această experiență ne va marca pentru totdeauna și suntem recunoscătoare pentru fiecare moment petrecut în Martinica", au afirmat elevele Ana Biciușcă și Rianna Chiru.
 
  
Concluzie
 
Aceste realizări sunt o inspirație pentru întreaga comunitate educațională, motivând alți elevi să aspire la performanțe similare. Implicarea autorităților locale și premierea elevilor cu rezultate remarcabile încurajează continuarea unei educații de calitate și consolidează imaginea Constanței ca un județ de elită în domeniul educației. Succesul elevilor constănțeni reflectă nu doar potențialul individual, ci și capacitatea sistemului educațional de a forma tineri competitivi, pregătiți să răspundă provocărilor societății moderne.
 
 
Citește și:
 
Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța: Elevi remarcabili premiați la competiția de marinărie (FOTO)

Știri Constanța: Elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” participă la proiectul european „Footprints of the past” pe eTwinning
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii