Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:28 22 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Maritimă din Constanța, sub monitorizarea Ministerului Educației timp de un an din cauza neregulilor în concursurile de angajare

ro

21 Feb, 2025 14:20 491 Marime text
Sediul UMC. Sursa foto - ZIUA de Consanta
  • Ministerul Educației și Cercetării a decis monitorizarea Universității Maritime din Constanța pentru o perioadă de un an, în urma unor concursuri de angajare în care s-au constatat relații de rudenie la nivel de departament, contrar legislației în vigoare.
  • Ordinul a fost publicat joi în Monitorul Oficial și vine ca urmare a unei hotărâri din toamna anului trecut a Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU).
 
Consiliului de Etică și Management Universitar a identificat incompatibilități în două concursuri de angajare desfășurate în perioada 2016-2017, unde tatăl unui candidat, aflat în funcția de director de departament, ar fi influențat procesul de selecție.

Mai exact, la Departamentul de Navigație, în cadrul unui concurs pentru un post de asistent universitar (2015-2016) și al unui concurs pentru funcția de șef de lucrări (2016-2017), s-au respectat procedurile formale, însă nu s-a respectat regimul incompatibilităților prevăzut de Legea Educației nr. 1/2011.

Conform art. 130 alin. (1) lit. (b) și art. 295 alin. (4) din lege, este interzisă ocuparea de funcții prin care rude de până la gradul al III-lea se află într-o poziție de conducere, control, autoritate sau evaluare asupra celuilalt.



Pe durata monitorizării, Universitatea Maritimă din Constanța trebuie să transmită Ministerului Educației:
  • Calendarul fiecărui concurs organizat;
  • Data publicării anunțului în Monitorul Oficial;
  • Numărul candidaților înscriși;
  • Metodologia concursului;
  • Raportul comisiei de evaluare;
  • Orice alte documente solicitate de comisia de monitorizare.
Aceasta nu este prima instituție de învățământ superior care intră sub monitorizare. O decizie similară a fost luată în ianuarie 2025 în cazul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în urma unui caz de favorizare a unui candidat pentru un post vacant de conferențiar.

Monitorizarea timp de un an a Universității Maritime din Constanța reprezintă o măsură de prevenție, menită să asigure transparența proceselor de recrutare și respectarea legislației privind conflictul de interese. Aceasta ar putea avea implicații semnificative asupra reputației instituției și asupra viitoarelor concursuri de angajare.
 
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
În secțiunea Document puteți consulta Decizia CEMU.

Citește și:
 

Avocatul Poporului intervine și face recomandări: Absolvenții IFR de la Universitatea Maritimă Constanța riscă să nu obțină brevetul de ofițer. Ce spune rectorul Gabriel Raicu (DOCUMENT)

Decizie CNSC: Contestație respinsă în cadrul unei licitații pentru dotări laboratoare electromecanică organizată de Universitatea Maritimă Constanța (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii