Avocatul Poporului intervine și face recomandări Absolvenții IFR de la Universitatea Maritimă Constanța riscă să nu obțină brevetul de ofițer. Ce spune rectorul Gabriel Raicu (DOCUMENT)
Avocatul Poporului intervine și face recomandări: Absolvenții IFR de la Universitatea Maritimă Constanța riscă
11 Feb, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
615
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/11/giselle/umc-rector-gabriel-raicu.jpg)
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/11/giselle/umc-rector-gabriel-raicu.jpg)
- Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a dreptului la muncă și la protecția socială a muncii la UMC.
- În luna martie 2024, ANR a emis o înștiințare prin care duce la cunoștința UMC faptul că diplomele de studii, adeverințele sau orice alte documente eliberate studenților instituției și care au dobândit calitatea de student începând cu anul universitar 2023-2024 sau care au calitatea de student în anul II, III sau IV în cadrul formelor de învățământ fără frecvență sau cu desfășurare în limba engleză, nu vor fi recunoscute în vederea emiterii brevetelor sau certificatelor de capacitate sau înscrierii pentru susținerea examenelor de promovare.
După ce în presa din Constanța au apărut mai multe articole potrivit cărora, studenții care finalizează studiile la forma de învățământ frecvență redusă la Universitatea Maritimă din Constanța nu își vor putea susține examenul pentru obținerea brevetului de ofițer maritim, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a dreptului la muncă și la protecția socială a muncii.
În scopul verificării si clarificării situației au fost întreprinse demersuri scrise către Universitatea Maritimă din Constanța, Autoritatea Navală Română și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Urmare a demersurilor efectuate, ARACIP a comunicat faptul că programele de studii universitare de licență la forma de învățământ cu frecvență redusă și cele cu predare în limba engleza, din structura Universității Maritime din Constanța (UMC) au fost evaluate de ARACIS periodic. Îndeplinirea recomandarilor formulate de către comisia de evaluare externă este verificată în cadrul procesului de evaluare periodică, care se realizează din 5 in 5 ani. În cazul programelor de studii descrise mai sus, verificarea îndeplinirii recomandărilor se va realiza în anul 2027, respectiv 2028.
În răspunsul primit se precizează faptul că la ARACIS nu au fost înregistrate sesizari cu privire la imposibilitatea de obținere a brevetului maritim sau a certificatelor din partea studenților. În aces ce privește cerințele pentru accesul în profesii reglementate, acestea sunt stabilite de organismele competente, ARACIS neavând atribuții în acest domeniu. Programele de studii universitare invocate conferă o calificare care permire angajarea absolvenților și pentru alte ocupații decâte cele care intră în sfera de reglementare a Autorității Navale Române.
ANR a transmis că planurile de învățământ sunt elaborate de UMC
La rândul său, Autoritatea Navală Română (ANR) a precizat faptul că această instituție are obligația de monitorizare a formelor de pregătire aprobate și desfășurate la Universitatea Maritimă din Constanța, pentru îndeplinirea criteriilor stabilite prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1354/2007, această obligație fiind îndeplinită în striuctă concordanță cu preverile art. 16 din Ordin.
Planurile de învățământ sunt elaborate de UMC, iar modificările acestora sunt exclusiv în sarcina universității, cu condiția respectării prevederilor Convenției STCW în privința formării profesionale a viitorilor ofțeri de marină, prin respectarea modelelor de curs stabilite de Organizația Maritimă Internațională și adoptate ca standard de conformitate prin Ordinul 1354/2007.
Universitatea Maritimă Constanța a comunicat faptul a respectă prevederile legate și toate standardele internaționale relevante și se întreprind în continuare toate acțiunile necesare pentru protejarca drepturilor și interesele legitime ale tuturor absolvențilr săi.
Universitatea este acreditată instituțional de ARACIS, pentru taote formele de învățământ cu frecvență redusă, inclusiv IFR, având calificativul „Grad de încredere ridicat“ din 2022. Absolvenții formelor de învămământ cu frecvență redusă au obținut din partea Autorității Navale Române, timp de aproape două decenii, brevete corespunzătoare de ofițer punte, ofițer mecanic și ofițer electrician. Majoritatea studenților înscriși la aceste forme de învățământ dețin deja carnete de marinar și certificate de capacitate eliberate de Autoritatea Navală Română și efectuează voiaje intemaționale. Stagiile lor de practică sent recunoscute de către această autoritate, ceea ce arată încă o dată calitatea eduacație oferite.
Situatia expusă de mass media se confirmă
Din analiza informațiilor transmise de către instituțiile sesizate, raportat Ia dispozițiile art. 41 din Constitutie, privind dreptul Ia muncă și la protecția socială a muncii, putem concluziona faptul că situatia expusă de mass media se confirmă, astfel că Universitatea Maritima Constanța nu a depus nicio cerere de aprobare cursuri pcntru perioada 2023 - 2028 pentru formele de învățământ cu frecvență redusă și nici pentru forma de învățământ cu frecvența în limba engleză, această cerere neexistând nici pentru perioada anterioara 2018 — 2023.
În luna martie 2024, Autoritatea Navala Română a emis o înștiințare prin care aduce la cunoștința UMC faptul că diplomele de studii, adeverințele sau orice alte documente eliberate studenților instituției și care au dobândit calitatea de student începând cu anul universitar 2023-2024 sau care au calitatea de student în anul II, III sau IV în cadrul formelor de învățământ fără frecvență sau cu desfășurare în limba engleză, nu vor fi recunoscute de către ANR în vederea emiterii brevetelor sau certificatelor de capacitate sau înscrierii pentru susținerea examenelor de promovare.
Prin urmare numai studenții absolvenți până în anul 2023 ai formei de învățământ cu frecvență redusă (IFR) pot susține examenele de obținere a brevetelor maritime.
Între UMC și ANR a existat o colaborare și o comunicare interinstituțională din care rezultă faptul că opțiunea de pregătire a unor viitori ofiteri de marină aparține exclusiv universităților. Acestea trebuie sa supună aprobării ANR organizarea și desfășurarea formei de pregătire, pentru verificarea conformității cu standardele prevăzute de Convenția STCW, potrivit prevederilor Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 1354/2007.
Astfel că verificarea formei de învățământ cu frecvenâa redusă și aprobarea care poate rezulta în urma verificării se face numai prin depunerea unei cereri din partea UMC însoțite dedosare care conțin planuri de învățământ, programe analitice/fișe de disciplină pentru cursurile cu competențe în STCW, inclusiv acte doveditoare a competențelor cadrelor didactice care desfășoară aceste cursuri pentru fiecare facultate în parte.
Invocarea împrejurarii că formele de învățământ au fost aprobate de ARACIS și nu mai este nevoie de aprobarea acestora și de ANR este validă în parte, respectiv aprobarea ARACIS se efectuează pentru evaluarea calității educației oferite de instituțiile de învățământ superior, pe baza criteriilor stabilite, ca urmare studenții absolvenți dobândind diploma de inginer, iar aprobarea conformității cu STCW se face în baza modelelor de curs IMO, ce le conferă studenților dreptul de a participa la examenul pentru obținerea brevetului de ofițer maritim.
Ce recomandă Avocatul Poporului
În acest context, Avocatul Poporului a emis o recomandare pentru rectorul Universitității Maritime din Constanța.
Astfel, în exercitarea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, rectorul UMC trebuie să dispună următoarele:
- în cazul studenților absolvenți și a celor care au calitatea de student în anul II, III sau IV în cadrul formelor de învățământ fără frecvență sau cu desfășurare în limba engleză întocmirea unei proceduri de lucru în scopul complinirii lipsurilor semnalate de ANR și acordarea studenților posibilitatea de a susține examenele de obținere a brevetelor maritime, fără a fi obligați la plata de costuri suplimentare, în condițiile lipsei vreunei culpe a acestora în producerea situației ocazionate de UMC,
- în cazul studenților de anul I înmaticulați în anul universitar 2024-2025, informarea acestora cu privire Ia lipsa de aprobare din partea ANR cu privire Ia forma de învățământ și în funcție de caz să se ofere posibilitatea transferului Ia forma de învățământ aprobată.
Iată ce spune rectorul UMC
Conf. univ. dr. ing. Gabriel Raicu, Rector al Universității Maritime din Constanța, a confirmat că a primit recomandările Avocalui Poporului.
„Vom da curs acestor recomandări, însă vom solicita precizări cu privire la ele, deoarece UMC orgaizează examenul de licență, nu și de brevet. Examenul de brevet este organizat de ANR. Studenții nu plătesc UMC bani pentru cursurile suplimentare de brevet“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, conf. univ. dr. ing. Gabriel Raicu, rector UMC.
În secțiunea Document puteți consulta răspunsul Avocatului Poporului.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Rectorul Universitățiii Maritime din Constanța, declarații importante după zvonul conform căruia instituția ar fi pierdut acreditarea pentru învățământul IFR
Percheziție la UMC! Ce spune Gabriel Raicu, rectorul Universității Maritime Constanța, despre acțiunea procurorilor. Pe cine ar viza ancheta
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii