Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:38 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoricul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Tufani, județul Constanța

ro

18 Aug, 2018 00:00 7781 Marime text
Potrivit unui document din anul 1967, păstrat în Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, construcția bisericii din comuna Tufani, județul Constanța, a început în anul 1912, la inițiativa unui comitet alcătuit din cei mai de seamă locuitori ai satului, printre care s-au numărat: Ilie Cîndea, Radu Tudorache, Ion C. Barbu, Ion Călin, Constantin Mitroi, Ilie Sanda, Stan Tudorache, Tudor Bădiță, Constantin Barbu, Valer Țăranu și Constantin Bădiță.
Odată cu intrarea României în Primul Război Mondial și refugierea locuitorilor din Tufani în zona Moldovei, lucrările la biserică au fost sistate. Astfel, în toamna anului 1916, construcția bisericii a ajuns la acoperiș. Meșterul care s-a ocupat de lucrare a fost Nicolae Socoli.

Reîntorși în vatra satului, ctitorii sfântului locaș au început să strângă fonduri pentru finalizarea bisericii, dar nu înainte de a-și reface casele lor, distruse de armatele de ocupație. Datorită faptului că lăcașul de cult nu a fost afectat în timpul războiului, lucrările au continuat până în anul 1923 cu tâmplărie, tencuială exterioară și tencuială interioară. Pictura a fost realizată de pictorul Gheorghe Mihăescu, în stil modernist, în anul 1922. Potrivit aceluiași document din Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, biserica satului Tufani a fost sfințită pe 17 august 1923, primind hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Clopotnița a fost construită tot prin grija credincioșilor, în anul 1926, din piatră și cărămidă.

În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, primul mare cutremur din România contemporană, biserica satului Tufani a suferit avarii serioase, bolta pronaosului fiind crăpată. În contextul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și al instalării regimului comunist în România, precum și al lipsei fondurilor parohiei, lăcașul de cult a fost restaurat abia în anul 1957, tot sub supravegherea meșterului Nicolae Socoli.

Reparații capitale au mai fost efectuate asupra bisericii între anii 1969 și 1971, de preotul Ion Axente, dar și în anul 2011, prin grija domnului primar Cristea Gâscan. În urma repictării bisericii, în anul 2012, de pictorul Ionel Cristescu, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pe 29 aprilie 2012, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, alături de preotul paroh Vasile Bobaru și preotul Marin Cloș, protopopul Protoieriei Altinum.

În arhiva Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Tufani se păstrează doar un obiect de cult de valoare istorică, o evanghelie în limba română cu litere chirilice, despre care se crede că ar data din a doua jumătate a secolului XIX, provenită de prin părțile argeșene între anii 1925-1930. Nu se cunoaște donatorul ei, filele de început și sfârșit fiind lipsă.

Printre preoții care au slujit la Tufani, îi putem aminti pe: pr. Dumitru Borcea, pr. Vasile Stancu, pr. Dumitru Dima, pr. Ioan Fulea, pr. Ioan Manu, pr. Vasile Ciucă, pr. Voineagu Teodor, pr. Ion Axente, pr. Jan Popa, pr. Lucian Begu, pr. Vasile Tucă, pr. Vasile Axinte, pr. Ștefan Banciu, pr. Daniel Crețu, pr. Marian Toader, pr. Vasile Bobaru și pr. Marinel Munteanu. Astăzi, parohul bisericii este pr. Nicolae Tănase.


Bibliografie: 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Caseta 550, Dosar 1825
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Parohia Tufani, județul Constanța

Sursă foto: Ionuț Druche și Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului

Despre Ionuţ Druche 

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.


Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

15 august - zi de sărbătoare învăluită în teroare pentru preoţi în timpul comunismului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii