Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Lumina, judeţul Constanţa (galerie foto)
Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Lumina, judeţul Constanţa (galerie foto)
29 Jun, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
9081
Marime text
Localitatea Lumina, judeţul Constanţa, este reşedinţa comunei cu acelaşi nume, din care mai fac parte satele Sibioara şi Oituz. Potrivit tradiţiei locale, satul Lumina a fost înfiinţat în jurul anului 1780, dar pe aceste locuri ar fi existat o aşezare antică, cu numele Mavro-Vale.
Satul Lumina a purtat în decursul istoriei numele de Siutghiol, Kogea-Ali, Cogealia, Valea Neagră şi Kodschalie (în limba germană). Numele turcesc l-a căpătat în urma procesului de colonizare a Dobrogei cu tătari din Crimeea. Astfel, satul a primit numele conducătorului tătarilor aşezaţi pe aceste meleaguri, Kogea-Ali (Ali cel Mare). Actuala denumire, Lumina, datează din anul 1965.
Între anii 1873 şi 1883, alături de comunitatea tătară se stabilesc colonişti germani din Gubernia Herson şi Mannhein. Aceştia, în anul 1903, au ridicat o biserică în Lumina, ce dăinuie şi azi. În perioada interbelică, aproape toată comunitatea tătară din Lumina a emigrat în Turcia, iar în anul 1940 comunitatea germană de aici (ca de altfel din toată Dobrogea) a fost strămutată în Germania, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich). Românii care au venit din Cadrilater în urma germanilor au hotărât să renoveze biserica protestantă părăsită şi să o transforme în biserică ortodoxă. Lăcaşul de cult a fost sfinţit pe 15 aprilie 1941, de Gherontie Nicolau, Episcopul Constanţei. Preoţii care au slujit în această biserică sunt: preotul Constantin Dobriţoiu (venit din Cadrilater odată cu populaţia română), preotul Hristu Ploscaru, preotul Vasile Lăţcan, iar azi slujeşte preotul Doru Chiriac.
Dezvoltarea localităţii după 1990 a făcut să se simtă nevoia unei a doua biserici în Lumina. În acest sens, Arhiepiscopia Tomisului a înfiinţat în anul 1997 Parohia „Sf. Ap. Petru şi Pavel” (Lumina II), aprobând, totodată, numirea unui comitet de construcţie a viitoarei biserici. Locul pe care a fost ridicată biserica a fost donat de Primăria şi Consiliul Local Lumina, piatra de temelie fiind sfinţită pe 12 septembrie 1998, de Înaltpreasfinţitul Lucian, Arhiepiscopul Tomisului. Lucrările, care au durat 10 ani, au fost executate în regie proprie cu contribuţia credincioşilor, fiind coordonate de preotul paroh Cristinel Coroiu, cu sprijinul primarilor Crăciun Ion, Roman Ion şi Dumitru Chiru. Sfinţirea mare a avut loc pe 14 iunie 2009 şi a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În anul 2016 a început procesul de pictare a bisericii „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, pictură realizată de Aurel Gogea, din Năvodari.
Potrivit părintelui paroh Cristinel Coroiu, biserica are formă de cruce, cu turlă octogonală pe naos, cu lungimea de 25 m, lăţimea de 7 m şi 12 m la strane. Este construită din prefabricate tip BCA, pe temelie de beton, acoperita cu tablă. Are trei turle, pe care sunt montate trei cruci mari, iar uşile de la intrare sunt din lemn de stejar masiv, şi sunt sculptate în Maramureş. Astăzi, la biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Lumina slujesc preoţii Cristinel Coroiu şi Ionuţ Blehoeanu, iar până acum doi ani a slujit şi preotul Alexăndrel Ștefan Băsău, transferat la Parohia „Sfântul Vasile” din Constanţa.
Preotul Ionuţ Blehoeanu
Părintele Ionuţ Blehoeanu s-a născut pe 6 februarie 1981 la Galaţi. Între anii 1996 şi 2001 a urmat Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei” din Galaţi, iar între anii 2001 şi 2005 a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Ap. Andrei” din Constanţa, specializarea Pastorală, având ca lucrare de licenţă: „Naşterea şi Botezul Domnului. Răsărit şi Apus”. Pe 4 septembrie 2011 s-a căsătorit cu Victoria Plucci, iar pe 5 martie 2017 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Lumina II, de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Preotul paroh Cristinel Coroiu
Părintele paroh Cristinel Coroiu s-a născut pe 21 noiembrie 1974, la Vidra, judeţul Vrancea. Între anii 1990 şi 1995 a urmat Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, iar între anii 1997 şi 2001, a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Ap. Andrei” din Constanţa, specializarea Pastorală. În timpul studiilor superioare, s-a căsătorit cu Ana Alina Tache, cu care are două fete: Maria Bianca şi Ioana Iuliana. În august 1997 a fost hirotonit diacon şi preot, pe seama Parohiei Lumina II, de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Pentru întreaga activitate pastoral-administrativă, a fost hirotesit iconom-stavrofor, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe 14 iunie 2009, cu prilejul sfinţirii bisericii „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Lumina.
Bibliografie
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia Lumina, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la începutul secolului XXI, Protoieria Constanţa I, Constanţa, 2016
Ciorbea, Valentin, Apostoleanu, Corina, Stelian, Luminiţa, Localităţi ale judeţului Constanţa la 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, Bucureşti, 2018
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
Despre Ionuţ Druche
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de Inspector Culte. Din decembrie 2018 este și bibliotecar la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
Citeşte şi:
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea
Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
Preoţi şi biserici la sat Parohia Istria, judeţul Constanţa (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii