Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preoți și biserici la sat Parohia Credința, județul Constanța (galerie foto)

ro

06 Apr, 2019 00:00 8349 Marime text
Parohia Credința a fost înființată în anul 2002 și are în componența ei administrativ-bisericească satul Credința, comuna Chirnogeni, și satul Casicea, comuna Amzacea. Spre deosebire de majoritatea satelor constănțene, în Credința și Casicea lăcașurile de cult sunt relativ noi. Doar în satul Credința a fost construită o biserică măreață între anii 1946 și 1948. Când lucrările erau aproape terminate, autoritățile comuniste au dispus dărâmarea construcției, iar din materialul rezultat a fost clădit căminul cultural din localitate.
 

 
În anul 1979, preotul Mihai Albuleț de la Plopeni, parohie de care ținea atunci satul Credința, a obținut aprobările pentru construirea unei case mortuare în cimitirul din Credința, fapt ce a fost concretizat un an mai târziu. Odată cu înființarea parohiei Credința în anul 2002, aici a fost numit preotul Gabriel Blaj. Sub parohiatul său, casa mortuară din Credința a fost transformată în bisericuță, fiind împodobită cu toate cele necesare cultului, inclusiv catapeteasmă și strane. Mica biserică a primit hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Tot în această perioadă a fost achiziționată și casa parohială.
 
În anul 2012, asupra bisericii au fost întreprinse lucrări de restaurare de preotul paroh Răzvan Neagu, susținut de Primăria și Consiliul Local Chirnogeni, finalizate cu sfințirea bisericii, pe 9 iunie 2012, de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
În februarie 2016, Permanența Consiliului Eparhial l-a numit slujitor în Parohia Credința pe preotul Ionel Cojocea, care deservește și azi această parohie. Printre primele acțiuni administrative întreprinse de preotul Ionel Cojocea au fost renovarea casei parohiale și împrejmuirea acesteia cu gard. Și asupra bisericii din Credința au fost realizate mai multe lucrări, precum: lucrări de hidroizolație, înălțarea turlelor, înlocuirea acoperișului, realizarea unei solei de marmură, comandarea și montarea catapetesmei, a iconostaselor, a stranelor și a tetrapodului, toate realizate din lemn de stejar de preotul Răduț Magadan. În curtea bisericii a fost zidit un gard având încorporate un lumânărar și o fântână realizate din piatră, a fost pavat trotuarul și au fost înlocuite porțile, atât cea din fața bisericii, cât și cele de la cimitir. Totodată, cu ajutorul credincioșilor din Credința au fost începute lucrările la cantina parohiei.
 

Povestea clopotului din Credința

 
O poveste mai puțin cunoscută este cea a clopotului din Credința, care a ajuns din Dobrogea în Basarabia, iar de acolo înapoi acasă. Părintele Ionel Cojocea ne-a mărturisit istoria acestui clopot:
Românii veniți din Regatul României Mari s-au așezat în localitatea Negreni din Bulgaria (n.r. azi Dobromirci). Neavând biserică, în anul 1927 și-au făurit un clopot, pentru a vesti zilele de sărbătoare, incendiile sau alte evenimente care aveau loc în sat. Conform mărturiilor doamnelor Dumitra Căpraru, născută în 1924 și Coca Ștefana născută în 1934, acest clopot a ținut unită comunitatea creștină din localitate, acolo nefiind alte edificii cultural-sociale.
 
Din motive necunoscute, comunitatea, luând clopotul, a părăsit localitatea Negreni și s-a stabilit în județul Constanța, pe locul actualului sat Credința. În scurt timp, o parte dintre locuitori s-au hotărât să plece în Basarabia, unde li se promiseseră câte 20 de pogoane de pământ. Rămânea, însă, problema clopotului. Cei care plecau în Basarabia voiau să îl ia cu ei, iar cei care rămâneau doreau să îl păstreze. Așa s-a ajuns să fie tras la sorți care grup va rămâne cu clopotul, sorții fiind de partea celor care plecau în Basarabia. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, grupul plecat se reîntoarce în grabă în satul Credința, iar clopotul îl ascund în Basarabia, într-o fântână. Nemulțumiți de decizia luată de grupul de refugiați, în anul 1944 comunitatea din Credința alege 3 persoane pe care le trimite să recupereze clopotul și să îl readucă în sat.
 

Conform surselor menționate mai sus, în anul 1944, din gara Bezin-Basarabia a pornit delegația cu clopotul către localitatea Credința unde se află și astăzi. Menționăm că atât suma, cât și numele fiecărui donator pot fi citite și acum pe laturile exterioare ale clopotului”.
 
În anul 2017, primarul Gheorghe Manta, susținut de Consiliul Local Chirnogeni, a construit o frumoasă clopotniță în care a fost montat istoricul clopot „pentru a conserva o istorie a identității locuitorilor comunității”, potrivit părintelui Ionel Cojocea.

Parohia Credința - Filia Casicea


               

Satul Casicea, comuna Amzacea, a purtat în perioada interbelică numele unui erou de război: „Maior Chiriachescu”. Până în anul 2002, în Casicea nu a existat biserică, ci doar o capelă în care erau oficiate slujbele de parastas și de înmormântare. În anul 2001 clădirea fostei școli din Casicea a început să fie amenajată în lăcaș de cult, lucrări ce au durat până în anul 2002, an în care mica biserică a fost pictată. Tot în 2002, Casicea devine filială a nou înființatei parohii Credința. În anul 2011, în urma unor lucrări de restaurare executate de Primăria Amzacea sub coordonarea preotului Răzvan Neagu, biserica a fost sfințită pe 12 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Și actualul preot, părintele Ionel Cojocea, s-a implicat în restaurarea și înfrumusețarea bisericii din Casicea, fiind susținut în acest sens de credincioși,  de domnul Radu Constantin, primarul comunei Amzacea, de epitropul Mihai Bălăceanu și de enoriașul Dinu Gabriel, care a donat și o troiță, așezată la intrarea în localitate.

Preotul paroh Ionel Cojocea

 

 

Părintele Ionel Cojocea s-a născut pe 21 ianuarie 1988, în orașul Galați, din părinții Gică și Tatiana. După absolvirea Școlii Gimnaziale „Sf. Trei Ierarhi” din Hanu Conachi, a urmat Liceul de Artă „Hariclea Daeclee” din Brăila, specializarea Muzică. În timpul liceului a fost membru al corului școlii, dar și al corului „Trison”, calități în care a participat la concerte și olimpiade, atât naționale, cât și internaționale. Între 2009 și 2013 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Sf. Ap. Andrei” din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, specializarea Teologie Pastorală, pe care a absolvit-o cu media 9,93. Fire activă, în timpul studenției părintele Ionel Cojocea a fost membru al Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români, Filiala Constanța (A.S.C.O.R) și a participat la schimburi de experiență în Cipru, Ucraina și Republica Moldovă.
 
Absolvent al cursurilor de master din cadrul aceleiași facultăți, specializarea „Teologie Biblică”, părintele Ionel Cojocea este azi doctorand în cadrul Școlii doctorale de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța, specializarea „Vechiul Testament”, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Emilian Cornițescu. Și în această calitate, de doctorand, părintele Ionel Cojocea s-a remarcat prin participarea la colocvii și simpozioane, dar și prin publicarea de articole, în volume tematice și reviste precum: Diversitate și Identitate Culturală, Europa, Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2013, Cultură și comunicare, Volum II, Editura M.L.R, București, 2015, Latinitate Romanitate-Românitate, colocviul internațional, ediția a XV-a, Târgoviște, 2016, Revista Tomis Ortodox etc.
 
În toamna anului 2014 s-a căsătorit cu prof. dr Andreea-Alexandra Caraman, cu care are o fetiță, Maria. Pe 7 și 12 decembrie 2015 a fost hirotonit diacon și preot de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe seama parohiei Credința.
 

Bibliografie
 
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XX. Protoieria Callatis, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, 2016
 
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
 
Despre Ionuţ Druche

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:   
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Preoți și biserici la sat Parohia Independența, județul Constanța (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii