Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preoţi şi biserici la sat Parohia Moşneni, judeţul Constanţa (galerie foto)

ro

16 Mar, 2019 00:00 5927 Marime text
Situată la 30 de km de Constanţa, în cadrul comunei 23 August, localitatea Moşneni a fost locuită încă de la începuturile ei de tătari. Aceştia i-au dat numele „Pervelia”, după numele unui tătar bătrân, probabil care se aşezase primul pe aceste locuri. Numele se traducea „Veli Bătrânul”. Până în perioada interbelică, Pervelia şi-a păstrat şi numele, dar şi aspectul arhaic, specific locuirilor tătăreşti.
 


În anul 1929, Ion Dumitrescu Frasin, autor a mai multor articole despre tătarii din Pervelia, face o vizită aici, despre care va scrie în „Analele Dobrogei”, în acelaşi an. Ion Dumitrescu Frasin, întemeietorul Școlii Româneşti din Pervelia, se întorcea după şapte ani în sat, iar prima impresie a consemnat-o în articolul său:
 
Cum te-aproprii de sat observi o schimbare. Odată nu vedeai decât case scunde tătăreşti, făcute din chirpici şi acoperite cu pae. În prezent, satul este încă odată mai mare, fiindcă s-au aşezat aici colonişti veniţi de prin judeţele Olteniei şi Munteniei, care au construit case în stil românesc, înşirate ca un lanţ împrejurul vechilor aşezări tătăreşti, în părţile de răsărit, miază-noapteşi miază-zi. De unde altădată satul era aproape curat tătăresc, astăzi e locuit şi de români şi de tătari, în părţi egale. Și-au schimbat şi tătarii felul construcţiei caselor lor”.
 
Școala înfiinţată de Ion Dumitrescu Frasin, în anul 1919, la Pervelia, a dat roade în foarte scurt timp, după cum relatează autorul în continuearea articolului său: „Școala românească, înfiinţată de mine pentru prima dată în 1919, a dat în urmă mulţi absolvenţi tătari, dintre care unii îşi satisfac serviciul militar prin Bucureşti, Constanţa sau alte oraşe, de unde vin cu diferite apucături şi idei. Parte din ei au obţinut gradul de caporal sau sergent (...)”.
 
În anul 1933 creştinii din Moşneni au pus piatra de temelie a actualei biserici a satului şi au format un comitet de construcţie, care urma să se ocupe de strângerea fondurilor şi a materialelor. Acest comitet era compus din: preotul Nicolae Popescu, David Andrei, Dumitru Sitoiu, Ion Andrei, Ion Modorcea, Marin Marin, Filip Popescu şi Ion Stănoiu.
 
Potrivit actualului paroh, preotul Gabriel Blaj, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Moşneni a fost terminată în anul 1938. În acelaşi an a fost sfinţită de Gherontie Nicolau, episcopul Constanţei. Clopotniţa şi clopotul bisericii au fost donate de familia Rădulescu din Moşneni, policandrul a fost donat de Petre Nenu din Tuzla, iar icoanele, stranele şi obiectele de cult au fost donaţia credincioşilor satului.
 
Până în anul 2006 satul Moşneni a fost filială a Parohiei 23 August. În acest an, odată cu ridicarea la rangul de parohie, a fost numit şi un paroh titular, în persoana preotului Gabriel Blaj. Printre primele acţiuni ale preotului Gabriel a fost construirea unei case parohiale, pentru a fi mai aproape de credincioşi şi de nevoile lor spirituale. Pentru locuitorii din Moşneni acesta era un lucru pe care şi-l doreau încă de la sfinţirea bisericii.

 
Tot în anul 2006, cu sprijinul domnului Mitrana Mugur Viorel, primarul comunei 23 August, al Consiliului Local, dar şi al credincioşilor, părintele Gabriel a început restaurarea integrală a bisericii din Moşneni, atât în interior, cât şi la exterior. Lucrările au fost terminate în anul 2008, an în care a început pictarea bisericii, de către pictorul Zărnescu Ion, din Bacău. În anul 2009, prin contribuţia enoriaşilor a fost schimbată şi vechea catapeteasmă.
 
În urma lucrărilor de restaurare şi pictură, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Moşneni a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pe 9 noiembrie 2015, de sărbătoarea Sfântului Nectarie. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia sa l-a numit pe Sfântul Nectarie cel de-al doilea ocrotitor al bisericii.
 
În anul 2017 la intrarea în Moşneni, cu sprijinul credincioşilor, părintele Gabriel a ridicat o frumoasă troiţă din lemn, închinată eroilor satului.
 
Părintele Gabriel Blaj



 
Preotul Gabriel Blaj s-a născut pe 26 februarie 1961, în Gherăieşti, judeţul Neamţ. Școala generală şi liceul le-a urmat la Mangalia, după care, în anul 1983, a absolvit Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanţa. Timp de 20 de ani a fost cadru militar la Mangalia, iar în anul 2004 a absolvit Facultatea de Teologie din Piteşti, secţia Pastorală. Pe 10 şi 17 martie 2002 a fost hirotonit diacon şi preot de ierarhii Lucian şi Teodosie ai Tomisului, pe seama parohiei Credinţa, judeţul Constanţa. În această parohie, care nu avea biserică, a amenajat o casă de rugăciuni, în care a slujit până în anul 2006, când a fost transferat la Parohia Moşneni. Aici, părintele Gabriel Blaj s-a făcut remarcat prin bogata activitate pastoral-administrativă, cu o implicare deosebită în viaţa comunităţii, motiv pentru care, pe 9 noiembrie 2015 a fost hirotesit iconom-stavrofor de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 

Bibliografie

Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia 23 August, Filiala Moşneni, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XX. Protoieria Callatis, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, 2016
Analele Dobrogei, Anul X, 1929, Institutul de Arte grafice şi Editură „Glasul Bucovinei”, Cernăuţi, 1929
 
Sursă foto:
 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
Facebook Mosneni Constanța

Despre Ionuţ Druche

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

Citește și:

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Preoţi şi biserici la sat Parohia Plopeni, judeţul Constanţa (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii