Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:39 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preoţi şi biserici la sat Parohia Remus Opreanu, judeţul Constanţa (galerie foto)

ro

08 Jun, 2019 00:00 4690 Marime text
Parte componentă a municipiului Medgidia, localitatea Remus Opreanu a luat naştere la sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu stabilirea aici a unor români transilvăneni. Aceştia s-au aşezat în apropierea unui fost sat turcesc, mai exact pe fosta proprietate a unui turc pe nume Ali-Bei. De aici, satul a primit numele de Ali-Bei-Ceair, schimbat ulterior în Remus Opreanu (politicianul Remus Opreanu, 1844-1908, a fost primul prefect al Constanţei, cunoscut şi pentru că în calitate de deputat şi senator de Ialomiţa, cât şi consilier al Curţii de Casaţie, a susţinut interesele Dobrogei în Parlament).
 

 
În Marele Dicţionar Geografic al României găsim câteva date, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, despre Ali-Bei-Ceair: „Este situat în partea de miază-zi a plăşii Medjidia, căt. Com. Cocargea şi cea de răsărit a comunei la 3 km spre V şi puţin spre sud de oraşul Medjidia. Este situat în valea Bringi-Medjidia-Dere, închis la N de dealul Alibei-Ceair-Bair, la V de valea Iuci-Culac, iar la s de dealul Congras-Bair. Suprafaţa sa este de 1448 hectare, din care 6 le-au ocupat vatra satului cu 18 case. Are o populaţiune de 24 familii cu 117 suflete, în cea mai mare parte Români, ocupându-se puţin cu agricultura şi mai mult cu creşterea vitelor. Prin sat trece şoseaua judeţeană Molceaova-Medjidia. Se află la sudul bălţei Carasu, la 2 km spre S şi este dominat de vârful Cara-Iuc”.
 
Până în anul 2003, în localitatea Remus Opreanu nu a existat biserică, în decursul anilor micuţa comunitate de credincioşi fiind păstorită de preoţii din Medgidia, Mircea Vodă, Peştera, Satu Nou şi Pietreni. Din monografia „Remus Opreanu, povestea unui sat dobrogean”, semnată de Ion Faiter, aflăm că terenul pentru construcţia bisericii a fost dat în anul 1999, de Consiliul Local Medgidia, la propunerea preotului Popa Octavian Tel, în acea vreme consilier municipal.
 
Lucrările de construcţie a bisericii „Sf. Evangheist Ioan” din Remus Opreanu, s-au desfăşurat în lunile iulie - septembrie 2003, proiectul de execuţie fiind întocmit de arhitectul Călin Nicolae şi inginerul Ştefan Vasilescu. Slujba de sfinţire a avut loc pe 23 septembrie 2003 şi a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Pe Hrisovul bisericii sunt scrise următoarele cuvinte: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Duhului Sfânt s-a zidit acest sfânt lăcaş de închinăciune spre lauda lui Dumnezeu şi întru cinstirea Sfântului Evanghelist Ioan, spre hrănirea duhovnicească a credincioşilor ortodocşi din această parohie, sat Remus Opreanu, municipiul Medgidia, judeţul Constanţa. Acest sfânt lăcaş este ridicat spre cinstirea martirilor patriei, a celor ce au luptat pentru neatârnare şi idealurile României Mari, pentru respectarea demnităţii şi valorile moral-creştine ale acestui neam. Pentru zidirea acestui sfânt lăcaş au purces la lucru Primăria municipiului Medgidia - reprezentată de primar, ing. Mircea Pintilie, viceprimar ing. Marian Iordache, ing. Vasile Burceanu, prin serviciul Direcţia de Gospodărire Comunală, ing. Mioara Clinciu, prin serviciul de Administrare a Domeniului Public şi Privat.
 
(...)Slujba de sfinţire a avut loc pe 23 septembrie 2003 şi a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi a toată Dobrogea, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, protoiereu fiind prea cucernicul preot Copacencu Vasile, preot Popa Octavian Tel, preot Iftimie Tănase, preot Gheorghe Costică,preot Demir Nicolae, preot Despa Ionuţ. Scrie Doamne în cartea vieţii pe toţi slujitorii şi sprijinitorii acestui sfânt locaş”.
 
Timp de trei ani de la sfinţire, biserica din Remus Opreanu a fost suplinită de preoţi din Medgidia, iar pe 1 iunie 2006, Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului a hotărât înfiinţarea Parohiei Remus Opreanu, numindu-l paroh pe părintele Leonard Gheorghe Grosu.

              

Preotul paroh Leonard Gheorghe Grosu


 
Părintele Leonard Gheorghe Grosu s-a născut pe 8 septembrie 1977 la Medgidia. După absolvirea Grupului Școlar Agricol - Palas, a urmat Școala de cântăreţi bisericeşti „Sfântul Roman Melodul” din Brăila. Între anii 2001 şi 2005 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, secţia Teologie Pastorală, pe care a absolvit-o cu lucrarea de licenţă „Răspândirea şi dezvoltarea creştinismului la gurile Dunării, în perioada bizantină”.
 
Pe 30 octombrie 2005 s-a căsătorit cu Maria Sburlan, cu care are o fetiţă, Anastasia. Absolvent şi al unui master în „Drept canonic şi instituţii europene”, este hirotonit preot pe 20 iunie 2006, pe seama Parohiei Remus Opreanu, de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Numit într-o parohie nou înfiinţată, de doar 80 de familii, părintele Leonard Grosu a coordonat lucrările administrative începute de Primăria şi Consiliul Local Medgidia, reuşind ca între anii 2007 şi 2008 să finalizeze lucrările la casa parohială şi trapeza parohiei. Deşi slujeşte de 13 ani într-o parohie socială, părinte Leonard Gheorghe Grosu reuşeşte să treacă peste provocările misiunii sale, fiind prezent zilnic în mijlocul comunităţii. Printre principalele sale preocupări sunt catehizarea tinerilor şi implementarea în parohie a unor proiecte social-filantropice.
 
Bibliografie

 
Faiter, Ion, Remus Opreanu, povestea unui sat Dobrogean, Editura MAR, Constanţa 2009
Marele Dicţionar Geografic al României, Vol. I, Bucureşti, 1898
https://ro.wikipedia.org/wiki/Remus_Opreanu
 
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
 
Despre Ionuţ Druche
 
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de Inspector Culte. Din decembrie 2018 este şi bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanţa. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Preoţi şi biserici la sat Parohia Dulgheru, judeţul Constanţa (galerie foto)


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii