Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:39 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

50 de euro mită pe strada Justitiei! Judecătorii explică de ce merge la închisoare șoferul care a încercat să mituiască un polițist din Constanța!

ro

01 May, 2023 00:00 8455 Marime text
 
 
  • Curtea a ţinut cont de împrejurările şi modalitatea de comitere a faptelor, de îndrăzneala de care a dat dovadă inculpatul care, la întrevederea echipajului de poliţie, a oprit brusc autoturismul pe axul drumului şi a părăsit habitaclul cu intenţia de a se sustrage controlului. 
  • „Ulterior, fiind interceptat de către agenţii de poliţie şi conştient de situaţia sa juridică, le-a promis acestora sume de bani şi alte servicii cu scopul de a nu i se mai întocmi dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere“, potrivit motivării. 
  • „Împrejurările comiterii acestor fapte ilustrează și incapacitatea inculpatului de a-și adapta conduita la un set de valori, în pofida nenumăratelor sancţiuni suferite în trecut, ba chiar a fost sigur că poate scăpa de consecinţele primei fapte penale prin mituirea agenţilor de poliţie“, se mai arată în decizia magistraților de la Curtea de Apel.
 
 Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia un șofer a fost condamnat la aproape patru ani de închisoare cu executare pentru că ar fi încercat să mituiască un polițist.
 
Conform procurorilor, inculpatul a condus un autoturism pe strada Justitiei din municipiul Constanța, în apropierea trecerii la nivel cu calea ferată, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
 
Ulterior momentului depistării, în perioada 26.01-07.02.2022, i-a oferit unui agent de poliție din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța inițial bani în sumă neprecizată și două sticle de whisky, iar ulterior la data de 07.02.2022, i-a oferit concret și i-a predat suma de 50 de euro și promisiunea predării ulterioare, la o dată neprecizată, a sumei de 100 de euro și trei sticle de whisky, în schimbul exonerării de răspundere penală, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, pe care îl avea în lucru.
 
În fața primei instanțe inculpatul a arătat că uzează de procedura simplificată, recunoaște fapta ce i se reține în sarcină și nu mai dorește să fie administrate alte probe, motiv pentru care instanța a admis cererea formulată și a dispus ca prezenta cauză să fie judecată în procedura simplificată, cu consecința reducerii limitelor de pedepasă cu 1/3 potrivit art. 396 alin.10 C.p.p.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a decis condamnarea inculpatului la 3 ani și 8 luni de inchisoare cu executare.
 
Instanța a dispus confiscarea sumei de 50 euro, ce a servit la comiterea infracțiunii de dare de mită.
 
Zilele trecute, judecătorii de la Curtea de Apel a menținut decizia tribunalului. 

 
Astfel, inculpatul a fost condamnat definitiv la aproape 4 ani de închisoare cu executare.
 
„Perseverența inculpatului“
 
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța constată că prima instanță a aplicat inculpatului pedepse orientate spre minimul special, redus cu o treime, potrivit art.396 alin.10 din Codul de procedură penală, iar mai apoi majorat cu jumătate, în condiţiile art.43 alin.5 Cod procedură penală, luând în considerare și circumstanțele reale ale comiterii faptelor, starea de recidivă postexecutorie, perseverența inculpatului în comiterea de infracțiuni rutiere, dimensiunea unui fenomen îngrijorător ce se circumscrie abaterilor comise în trafic datorită nerespectării normelor de siguranță rutieră, alături de fapta de dare de mită în scopul exonerării de răspundere penală pentru infracţiunea de conducerea unui vehicul fără permis.
 
În continuare, Curtea a ţinut cont de împrejurările şi modalitatea de comitere a faptelor, de îndrăzneala de care a dat dovadă inculpatul care, la întrevederea echipajului de poliţie, a oprit brusc autoturismul pe axul drumului şi a părăsit habitaclul cu intenţia de a se sustrage controlului.
 

„Ulterior, fiind interceptat de către agenţii de poliţie şi conştient de situaţia sa juridică, le-a promis acestora sume de bani şi alte servicii cu scopul de a nu i se mai întocmi dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere“, potrivit motivării.
 
„Împrejurările comiterii acestor fapte ilustrează și incapacitatea inculpatului de a-și adapta conduita la un set de valori, în pofida nenumăratelor sancţiuni suferite în trecut, ba chiar a fost sigur că poate scăpa de consecinţele primei fapte penale prin mituirea agenţilor de poliţie“, se mai arată în decizia magistraților de la Curtea de Apel.
 
Contrar celor susţinute în apărare, împrejurarea că inculpatul a oferit celor doi poliţişti o sumă modică de bani nu este de natură a diminua gravitatea faptei sau periculozitatea inculpatului, valorile sociale ocrotite de legea penală prin încriminarea infracţiunii de dare de mită fiind afectate, indiferent de cuantumul sau natura bunurilor care se oferă.
 
Curtea a  pus accent pe faptul că inculpatul este cunoscut cu antecedente penale care constituie cauze de agravare a răspunderii penale, respectiv recidiva postexecutorie, fiind condamnat în multiple rânduri pentru infracţiuni la regimul rutier, inclusiv în regim de detenţie, aşa cum rezultă din fişa de cazier judiciar, aspecte ce relevă predispoziţia sa antisocială şi incorigibilitatea acestuia.
 
Chiar şi în prezent inculpatul este cercetat într-o cauză a Tribunalului Constanţa pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals, fapte presupus a fi comise cât timp acesta se afla sub imperiul măsurii controlului judiciar în prezenta cauză. 
 
Rezultă, din cele de mai sus, perseverența inculpatului în comiterea de infracțiuni, cu preponderenţă rutiere, lipsa de respect față de valorile sociale protejate de legea penală, atât siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, cât şi integritatea de care se bucură un funcţionar public, precum şi indiferența față de rezultatele mai grave care se puteau produce, ca urmare a conducerii unui vehicul fără a deţine permis de conducere.
 
Astfel fiind, pedepsele aplicate inculpatului și modalitatea de executare dispusă cu privire la pedeapsa principală rezultantă trebuie adaptate întocmai, urmând a fi menținute în cuantumul şi modalitatea dispuse de prima instanţă, în scop de prevenție și exemplaritate, doar pe această cale putând avea loc o corijare a comportamentului inculpatului, care, fără a înțelege semnificația încălcării legii penale, a ales să persevereze în comportamentul infracţional.
 
Față de toate aceste considerente, Curtea de Apel Constanța a menținut decizia Tribunalului Constanța prin intermediul căreia inculpatul a luat aproape 4 ani de închisoare cu executare.
 
Sursă text: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și
 
Un șofer din Constanța a încercat să corupă un polițist cu 4000 de euro! Condamnare. Dosarul în apel
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii