ABADL, primă victorie în instanță Municipiul Constanța a „pierdut“ o parte din plaja din Mamaia. Decizia nu este definitivă
ABADL, primă victorie în instanță Municipiul Constanța a „pierdut“ o parte din plaja din Mamaia. Decizia
16 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2206
Marime text
Două hotărâri ale Consiliului Local Constanța, prin care o parte din plaja din Mamaia a fost trecută în domeniul privat al Municipiului Constanța, au fost constatate ca „nelegale“, cu privire la acest aspect, de către instanța constănțeană. Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Constanța, însă poate fi supusă apelului, caz în care procesul se poate relua la Curtea de Apel Constanța.
Judecătorii Tribunalului au admis acțiunea promovată în instanță de Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ANAR – ABADL), alături de Statul Român prin Ministerul Finanțelor, pentru recuperarea unei suprafețe de 537 mp de plajă situată în stațiunea Mamaia. Procesul se află pe rolul instanțelor din Constanța din anul 2017, dosarul fiind trimis de la Judecătorie la Tribunal, pentru competentă soluționare. De asemenea, o importantă expertiză în specializarea geologie a fost dispusă și efectuată în cauză, costul total al acesteia ridicându-se la 25.000 de lei, după ce instanța a decis prin aceeași hotărâre să majoreze onorariul expertului geolog.
Cele două hotărâri ale Consiliului Local Constanța puse în discuție în procesul deschis de ANAR – ABADL pentru recuperarea plajei sunt HCLM nr. 109/28.02.2005 și, respectiv, HCLM nr. 314/25.05.2005. Legat de aceste acte, instanța a admis excepția de nelegalitate a acestora, invocată de avocații ABADL și a decis următoarele, potrivit minutei hotărârii judecătorești: „Constată că HCLM nr. 109/28.02.2005 și HCLM nr. 314/25.05.2005 ale Consiliului Local al Municipiului Constanța sunt nelegale cu privire la trecerea terenului în suprafață de 537 mp situat în stațiunea Mamaia – Zona Cazino Sud în domeniul privat al municipiului Constanța, identificat cu nr. cadastral (...) în cartea funciară nr. (...) a Municipiului Constanța“.
„Plaja face parte de drept din domeniul public al statului“
„Municipiul Constanţa şi Consiliul Local Constanţa nu puteau inventaria imobilul în cauză (n.r. plaja litoralului românesc) în domeniul public sau privat al municipiului Constanţa, deoarece face parte de drept din domeniul public al statului“, afirmaseră reprezentanții ANAR – ABADL în cererea de chemare în judecată.În susţinerea acestor argumente, reprezentanţii ANAR au arătat că, potrivit Constituţiei României şi articolului 3 din Legea Apelor nr. 107/1996, faleza şi plaja mării fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice. În continuare, aceştia au spus că dreptul de administrare asupra plajelor litoralului românesc le aparţine, conform articolului 4 din OUG nr. 107/2002.
În același proces, ANAR – ABADL invocase nelegalitatea tuturor hotărârilor de consiliu local prin care suprafețe din plaja litoralului românesc au fost trecute în domeniul public ori privat al municipiului Constanța, inclusiv nelegalitatea HCLM 427/2006, HCLM 154/2001, HCLM 433/2005, HCLM 49/2006, HCLM 285/2007. Această solicitare a fost însă respinsă de prima instanță.
Legat de terenul de 537 mp, totuși, pentru care s-a admis nelegalitatea celor două hotărâri ale Consiliului Local Constanța, judecătorii au mai decis să oblige pârâții din proces, printre care Municipiului Constanța prin Primar, dar și Consiliul Local al Municipiului Constanța, „să lase reclamantului Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice în deplină proprietate și reclamantei Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral în deplina administrare terenul în suprafață totală de 537 mp, reprezentând faleza Mării Negre, situat în stațiunea Mamaia – Zona Cazino Sud, identificat cu nr. cadastral (...) în cartea funciară nr. (...) a Municipiului Constanța“. De asemenea, s-a dispus rectificarea cărții funciare a terenului, în sensul radierii mențiunii de înscriere a dreptului de proprietate în favoarea Municipiului Constanța.
Excepția inadmisibilității, respinsă
Trebuie menționat că, la rândul lor, reprezentanții Municipiului Constanța prin Primar și cei ai Consiliului Local Constanța invocaseră excepția inadmisibilității acțiunii în revendicare formulată de ANAR-ABADL. Instanța a respinsă, însă, această excepție.Nu în ultimul rând, așa cum am precizat anterior, prin aceeași hotărâre a fost suplimentat onorariul de expert, fiind stabilită suma de 25.000 de lei cu titlu de onorariu definitiv cuvenit expertului desemnat în cauză pentru întocmirea raportului de expertiză în specializarea geologie.
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, iar acesta poate fi declarat în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii. În această situație, procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii